MS 2021: Húska si počkal na šancu a nesklamal, Ramsay: Hráči sa naňho mohli spoľahnúť

RIGA (SZĽH) – Výborný výkon, avšak mimoriadne krutá prehra. Slovenskí hokejisti dlho hrali so Švédmi vyrovnanú partiu so stavom 1:1. Vytúžený bod, ktorý by im zaistil účasť vo štvrťfinále, napokon nezískali. Postupové karty stále držia vo svojich rukách. Môžu im pomôcť či už Dáni, alebo Rusi. Tréner Craig Ramsay sa však nemieni spoliehať na nikoho. Verí, že jeho zverenci si postup vybojujú na ľade v utorňajšom poslednom skupinovom vystúpení s Čechmi. Stačí im na to jediný bod.   

Najväčšou novinkou v slovenskej zostave na zápas so Švédmi bolo nasadenie brankár Adama Húsku namiesto Júliusa Hudáčka, ktorého tréner brankárov Peter Kosa nechal oddýchnuť po náročnom programe. A neurobil zle. „Adam chytal veľmi dobre. Je to veľký chlap, ktorý tvrdo trénoval. Rozhodnutie bolo na trénerovi brankárovi a som rád, že ho urobil a Húsku postavil. On zasa všetkým ukázal, čo dokáže. Hráči sa naňho mohli spoľahnúť,“ hodnotil po stretnutí Craig Ramsay.

Adam Húska nenastúpil len na svoj prvý zápas na majstrovstvách sveta. On chytal vôbec prvýkrát za slovenský mužský národný tím. V úvode sa oťukal niekoľkými štartovacími zákrokmi a napokon kryl 26 z 28 švédskych striel. „Pripravoval som sa na tento moment odvtedy, ako som prišiel na Slovensko. Čakal som na svoju šancu. A snažil som sa byť pripravený, keď príde. Chytalo sa mi dobre. Zo začiatku som bol trošku nervózny, ale časom to opadlo. Hoci sme nevyhrali, myslím, že z mojej strany to bol dobrý zápas. Určite som nabral cenné skúsenosti nielen do ďalšej kariéry, ale do života všeobecne,“ hovoril po stretnutí na tlačovej konferencii 24-ročný rodák zo Zvolena.  

Švédi, stupňujúci svoju aktivitu v druhej i tretej tretine, ho prekonali dvakrát. Najskôr Marcus Sörensen šťastne v 31. minúte. „Videl som, ako puk skončil spoza bránky na mojej vyrážačkovej strane. Reflexívne som ho vyrazil. Puk odskočil ponad bránku na druhú stranu a stratil som ho z dohľadu. Prišiel Švéd a dorazil ho do siete,“ opísal Húska moment, pri ktorom Švédi vyrovnali na 1:1. Slovenský gól tesne pred koncom prvej tretiny strelil Peter Cehlárik.

Slováci mali v ďalšom priebehu viacero príležitostí, ktorými mohli nakloniť na svoju stranu nielen zápas, ale aj situáciu v skupine. K aktívne strieľajúcim hráčom na švédsku bránku patril Juraj Slafkovský. Vyslal na ňu päť pukov, no ani jeden neskončil v sieti. V tretej tretine sa blysol aj skvelou prihrávkou spoza bránky na Dávida Buca, ktorý mohol za stavu 1:1 strelil druhý slovenský gól. Puk však neprepasíroval cez výstroj brankára Reideborna. „Mal som viacero šancí, ale nedal som gól a som smutný. Ale nie je to o mne, ale o tíme a o tom, aby sa nám podarilo naplniť spoločný cieľ, ktorým je štvrťfinále. Mohol som skórovať, aj som mal, ale nevyšlo to,“ vravel Juraj Slafkovský.

Skóre stretnutia na konečných 3:1 stanovili Švédi do prázdnej bránky. Zvládli tak úlohu, ktorú mali, a síce vyhrať za tri body a udržať sa v hre o účasť vo štvrťfinále. Slováci boli po stretnutí mimoriadne smutní. Nečudo. Verili, že bod so Švédmi uhrajú a definitívne si zabezpečia miestenku v play-off. Budú však musieť o ňu bojovať až do konca. V utorok ich čaká posledný zápas A-skupiny na MS v Rige proti Česku.

„Musíme pokračovať v skúšaní, strieľaní, vytváraní šancí. Páči sa mi spôsob, akým hráme. Ako bojujeme, hráme s entuziazmom. Robíme veci, ktoré musíme, ak chceme byť úspešní ako tím. Nie každá strela má gólové parametre, platí však, že to musíme skúšať. Hľadať si dorážky, prinútiť brankára k chybe. Náš gól v zápase bol jasný príkladom, že to funguje. Chlapci odohrali solídny zápas, tak ideme ďalej. Verím, že s našou rýchlosťou môžeme trápiť kohokoľvek,“ dodal Craig Ramsay.