MS 2021: SR do Rigy s historicky najmladším tímom, nedostali sa doň Koch, Regenda a Hrehorčák

PIEŠŤANY (SZĽH) – Finálna, 28-členná nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta v Rige je známa. Miesto v nej sa napokon neušlo obrancovi Patrikovi Kochovi a dvojici útočníkov Pavlovi Regendovi a Patrikovi Hrehorčákovi. Vedenie reprezentácie spolu s realizačným tímom odletí v nedeľu predpoludním do dejiska šampionátu s tromi brankármi, desiatimi obrancami a pätnástimi útočníkmi.

Patrik Koch absolvoval s tímom kompletnú prípravu na majstrovstvá sveta od prvého neoficiálneho kempu v Piešťanoch až po predposledný deň pobytu v bubline pred odletom do Rigy. Odohral sedem prípravných duelov bez gólového zápisu. Hoci patril v aktuálnom kádri k skúsenejšej skupine obrancov vzhľadom na 33 štartov za národný tím, druhú šampionátovú účasť po premiérovej na domácom fóre v roku 2019 napokon nepridá. Debut na MS nezažije ani dvojica útočníkov Pavol Regenda a Patrik Hrehorčák, ktorí sa k tímu pridali v závere prípravného obdobia. Obaja odkorčuľovali štyri zápasy, dva v Piešťanoch proti Rakúšanom a dva v Prahe proti domácemu Česku. Gólovo sa nepresadili. 

„Chcel by som sa poďakovať všetkým hráčom, ktorí sa zapojili do boja o miestenky na šampionát. Príprava v tejto špecifickej sezóne bola náročná, celú sme ju absolvovaliv bubline. A z mien, ktoré ste sledovali a prešli prípravou, napokon zostal Čierny Peter v rukách Kocha, Regendu a Hrehorčáka. S ostatnými pokračujeme. Všetci mali, našťastie, negatívne testy. Nič nám teda nebráni odletieť do Rigy na majstrovstvá sveta,“ povedal generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan a na margo aspektov, ktoré rozhodli o vyradení menovanej trojice, doplnil: „Najviac nám ukázala príprava, zápasy a výkony jednotlivých hráčov v nich. Niektorým hralo do karát, že tu boli od začiatku, mohli sa lepšie trénerom ukázať, mali viac príležitostí. Iní prišli neskôr a nemali toľko šancí presvedčiť trénerov. Ale to je kolobeh, ktorý absolvujeme každý rok. Takto to chodí. Rozhodujúcim kritériom bolo to, čo hráči ukázali v prípravných zápasoch."

Vedenie reprezentácie spolu s trénerským štábom obsadilo všetkých 28 voľných miest na súpiske pre majstrovstvá sveta, čo znamená, že tím je kompletný a nikto už doň nepribudne. Ani v strede týždňa avizovaný útočník Adam Ružička, ktorý sa rozhodol zotrvať v zámorí a čakať na súťažný debut v NHL v drese Calgary. Slovensko neposilnia ani ďalší hráči zo zámoria, ktorí budú hrať 1. kolo play-off, respektíve sú súčasťou takzvaných "taxi" zoskupení, kde budú čakať na šancu zahrať si vo vyraďovacej fáze. Ak by aj niekto v dohľadnej dobe vypadol z hry o Stanleyho pohár, procedúry a pravidlá takzvaného „neskorého príchodu“ do dejiska MS v Rige sú natoľko prísne, že prichádzajúci hráč by vzhľadom na karanténne opatrenia nemusel stihnúť odohrať ani jeden šampionátový duel.

„Variant s príchodom Adama Ružičku definitívne stroskotal v piatok v noci. Adam má šancu hrať prvýkrát v NHL, chce tam byť až do konca základnej časti, teda do 19. mája. Ak by potom mal cestovať do Rigy a absolvovať celý covidový protokol, zmeškal by asi päť zápasov. My sme však nechceli mať situáciu otvorenú. Naším cieľom bolo obsadiť 28 miest pred odletom a odcestovať do Rigy s plným tímom,“ ozrejmil Miroslav Šatan.  

Slovensko posiela na majstrovstvá sveta v rámci elitnej kategórie historicky najmladší tím. Jeho vekový priemer je 24,75 rokov. Dosiaľ sa nikdy nestalo, že by výprava spod Tatier mala na šampionáte medzi elitou nižší priemer ako rovných 25 rokov, s ktorým hrala na MS 2001. Výrazne ho znižuje najmä 17-ročné duo Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a 18-ročný obranca Samuel Kňažko. Trio, ktoré si vedenie reprezentácie v úvode prípravy na Rigu vytiahlo z národného tímu do 20 rokov, napokon prešlo záverečným sitom a premiérovo sa predstaví na šampionáte elitnej kategórie.

„Naše ciele nie sú len prísť do Rigy a dať hráčom príležitosť, aby si zahrali a okúsili majstrovstvá sveta. Tento tím je možno menej skúsený, ale určite dravý a rýchly. Hráči sa v zápasoch dokážu biť o výsledok, čo sme mohli vidieť aj v príprave. Pravdaže, chýbali nám trošku góly, ale verím, že v tomto aspekte nám pomôžu aj hráči, ktorí sa k nám pripojili v uplynulých hodinách a dňoch. Nemáme v tíme veľké hviezdy, etablovaných hráčov NHL či skúsených reprezentantov. To je pravda. Napriek tomu veríme, že chlapci sú pripravení a schopní hrať na takomto veľkom podujatí. Dúfame, že šancu, ktorú dostali, ich spojí, vzpruží a budú sa biť o víťazstvá. A dúfame aj v to, že fanúšikovia budú našu mladú partiu podporovať a budú jej držať palce. My sa nepochybne pobijeme o postup do štvrťfinále,“ povedal Miroslav Šatan. 

Tréner Craig Ramsay na margo historicky najmladšieho slovenského tímu, ktorý sa predstaví na elitnom šampionáte, doplnil: „Keď sme sa prvýkrát s Mirom zhovárali o možnosti, že tento rok dáme šancu mladším hráčom a pomôžeme im porásť, uvedomovali sme si, že nám na šampionáte môžu chýbať skúsenejší hráči, povestní lídri, ktorých každý chce mať v tíme. Povedali sme si však, že naša úloha je aj vychovávať a posúvať mladých hráčov vpred. Dať im šancu hrať, ukázať sa. A základ našej stratégie pri tvorbe nominácie sme postavili práve na týchto skutočnostiach. V Košice na domácom šampionáte sme mali najstaršieho hráča na MS, teraz budeme mať najmladších. Ale nebojíme sa toho. Vieme, že ak títo chlapci dokážu zvládať dodržiavať naše systémové záležitosti - a o tom sme sa presvedčili, že dokážu - môžu byť v reprezentácii a hrať na šampionáte.“

Atmosféru majstrovstiev sveta prvýkrát zažije takmer polovica členov nominačného zoznamu spomedzi hráčov, konkrétne 13 z 28. Okrem spomínaného tria mladíkov Kňažko, Slafkovský, Nemec aj brankár Húska, obrancovia Rosandič, Ivan, Gachulinec, Bučko a útočníci Faško-Rudáš, Holešinský, Kelemen, Pospíšil a Miloš Roman.

Najstarším hráčom vo výbere trénera Craiga Ramsayho je 34-ročný útočník Dávid Buc, najskúsenejším reprezentantom z hľadiska počtu štartov za národný tím obranca Marek Ďaloga so 102 duelmi. Raritnými prípadmi sú brankár Adam Húska a útočník Miloš Kelemen. Ide o hokejistov, ktorí v doterajších kariérach neodohrali za slovenskú mužskú reprezentáciu ani jeden zápas, keďže k tímu sa pripojili v čase, keď už mali Slováci za sebou všetkých osem prípravných konfrontácií. Prípadný debut na fóre MS bude pre nich zároveň debutom v najcennejšom drese.

V príprave na rižské dobrodružstvo odohrala slovenská reprezentácia dovedna osem prípravných duelov. Na úvod dva proti Lotyšsku v rámci Kaufland Challenge, následne po dva proti Nemecku, Rakúsku a Česku. Z víťazstva sa tešila v piatich prípadoch, v zostávajúcich troch ťahala za kratší koniec povrazu. Raz proti Lotyšsku, dvakrát v Česku. Prípravu zakončili Slováci so skóre 14:11.

Kurz Riga naberú v nedeľu predpoludním z bratislavského letiska. Po príchode do dejiska šampionátu budú musieť všetci hráči i členovia realizačného tímu absolvovať povinnú päťdňovú izoláciu. Po dvoch dňoch a negatívnom každodennom PCR teste sa budú môcť zapojiť do prípravy na ľade, no bez kontaktu s ľuďmi mimo tímu. Šampionát štartuje v piatok 21. mája aj so slovenskou účasťou, od 19.15 SELČ (20.15 rižského času) nastúpia zverenci Craiga Ramsayho v A-skupine proti Bielorusku. O dva dni neskôr ich čaká ďalší kľúčový súboj z hľadiska štvrťfinálových ambícií proti Veľkej Británii. Nasledovať budú konfrontácie proti Rusku, Švajčiarsku, Dánsku, Švédsku a na záver skupiny 1. júna proti Česku. Do play-off postúpia najlepšie štyri tímy z oboch skupín. Z elitnej kategórie tento rok nikto nevypadne, keďže pre pandémiu koronavírusu sa nižšie skupiny a divízie MS neodohrali.

Záverečná nominácia na MS v Rige

Meno Klub Zápasy Góly
BRANKÁRI
Július HUDÁČEK Spartak Moskva (KHL) 48 0
Adam HÚSKA Hartford Wolf Pack (AHL) 0 0
Branislav KONRÁD HC Olomouc (ČR) 26 0
OBRANCOVIA
Martin BUČKO HC Dynamo Pardubice (ČR) 7 0
Marek ĎALOGA HC Dynamo Pardubice (ČR) 102 10
Daniel GACHULINEC HC 07 Detva 8 0
Martin GERNÁT HC Oceláři Třinec (ČR) 39 4
Mário GRMAN SaiPa Lappeenranta (Fin.) 30 0
Michal IVAN HKM Zvolen 2 0
Adam JÁNOŠÍK IK Oskarshamn (Švéd.) 70 3
Samuel KŇAŽKO TPS Turku (Fín.) 8 0
Šimon NEMEC HK Nitra 7 0
Mislav ROSANDIČ Bílí Tygři Liberec (ČR) 25 0
ÚTOČNÍCI
Dávid BUC iClinic Bratislava Capitals 47 4
Peter CEHLÁRIK Leksand IF (Švéd.) 21 3
Martin FAŠKO-RUDÁŠ HC 05 Banská Bystrica 8 1
Adrián HOLEŠINSKÝ HK Nitra 8 2
Marek HRIVÍK Leksand IF (Švéd.) 14 2
Miloš KELEMEN HKM Zvolen 0 0
Michal KRIŠTOF Kärpät Oulu (Fín.) 37 5
Róbert LANTOŠI Providence Bruins (AHL) 18 2
Adam LIŠKA Severstaľ Čerepovec (KHL) 29 7
Kristián POSPÍŠIL Lukko Rauma (Fín.) 2 0
Miloš ROMAN HC Oceláři Třinec (ČR) 4 2
Pavol SKALICKÝ Lukko Rauma (Fín.) 33 3
Juraj SLAFKOVSKÝ TPS Turku (Fín.) 7 1
Marián STUDENIČ New Jersey Devils (NHL) 13 2
Matúš SUKEĽ HC Sparta Praha (ČR) 37 8
REALIZAČNÝ TÍM
Generálny manažér Miroslav Šatan
Asistent generálneho manažéra Oto Haščák
Manažérka Zuzana Chrenková
Hlavný tréner Craig Ramsay
Asistent trénera Michal Handzuš
Asistent trénera Ján Pardavý
Asistent trénera Andrej Podkonický
Tréner brankárov Peter Kosa
Kondičný tréner Róbert Bereš
Video analytik Igor Andrejkovič
Lekár MUDr. Pavol Lauko
Fyzioterapeut Martin Andreánsky
Fyzioterapeut Vladimír Čavojec
Výstrojový manažér Marek Jenčík
Výstrojový manažér Juraj Stopka
Média manažér Peter Jánošík

 

Program SR v základnej A-skupine MS 2021:

Piatok 21. mája o 19.15: Bielorusko – SR

Nedeľa 23. mája o 11.15: Veľká Británia – SR

Pondelok 24. mája o 15.15: SR – Rusko

Štvrtok 27. mája o 15.15: Švajčiarsko – SR

Sobota 29. mája o 19.15: SR – Dánsko

Nedeľa 30. mája o 19.15: Švédsko - SR

Utorok 1. júna o 15.15: SR – Česko

 

Zloženie skupín MS 2021:

A-SKUPINA: Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Slovensko, Dánsko, Bielorusko, Veľká Británia.

B-SKUPINA: Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko, Kazachstan.