MS 2016: Zlato mieri do Kanady, rozhodol gól McDavida z prvej tretiny

MOSKVA - Hokejisti Kanady sa stali 26-krát v histórii majstrami sveta, v nedeľňajšom finále zvíťazili nad výberom Fínska 2:0 a obhájili zlato spred roka. Kanaďania prešli turnajom len s jediným zaváhaním, keď v záverečnom zápase základnej B-skupiny podľahli v Petrohrade práve Fínom 0:4.

Na turnaji strelili 46 gólov, najviac spomedzi všetkých mužstiev. Druhý najvyšší počet presných zásahov dosiahli Rusi - "iba" 44. Kanade sa druhýkrát v histórii podarilo obhájiť zlato na MS, v minulosti sa jej dve zlaté podarilo získať v rokoch 2003 a 2004. Pred rokom sa z Prahy vracal okrem najcennejšieho kovu aj s prienikom do Triple Gold Clubu útočník Sidney Crosby, teraz sa 27. členom elitnej spoločnosti stal Corey Perry. Fínom vo finále nepomohla ani vynikajúca bilancia z predchádzajúcich stretnutí, keď pred duelom o zlato zvíťazili vo všetkých deviatich stretnutiach v riadnom hracom čase. V historickom rebríčku majú Kanaďania už len o jedno zlato menej ako Rusi, ktorým sa rátajú tituly aj z čias Sovietskeho zväzu. Celkovo má Kanada bilanciu 26 - 13 - 9.


Poisťujúci gól do prázdnej bránky strelil Duchene, foto: IIHF.com

FINÁLE: FÍNSKO - KANADA 0:2

Úvod duelu patril hokejistom Kanady, ale gólmana Koskinena neprekonali viacerí hráči súpera. Fíni sa prvýkrát usadili v útočnom pásme na dlhší čas až v 5. min, Mikael Granlund sa cez Perryho natlačil pred Talbota, no jeho pokus Perry zblokoval. Kanaďania mali aj po tomto okamihu viac z hry a vyťažili z toho prvý gól zápasu - v 12. min sa McDavid pretlačil cez Pyöräläho a ponad padajúceho Koskinena dosiahol svoj prvý presný zásah na turnaji. Suomi vzápätí nevyužili presilovku a opäť čelili nebezpečným akciám oponentov.

V druhej časti sa šance striedali na oboch stranách, ale brankári Koskinen a Talbot držali svoje tímy "nad vodou". Najväčšie možnosti premárnili v 38. min Jenner a na opačnej strane o minútu neskôr Koskiranta.

V tretej dvadsaťminútovke pokračovali mužstvá v štýle z druhej tretiny. Stále boli strelecky aktívnejší Kanaďania, ktorí mali pred treťou časťou na svojom konte viac ako dvojnásobok striel Fínov. Gólman Koskinen opustil svoju bránku až v úvode poslednej minúty, v poslednej sekunde duelu to využil Duchene a stanovil na konečných 2:0.

Finále (Moskva/Rus.):
Fínsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly:
12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (B. Marchand)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Wehrli (Švaj.) - Lazarev (Rus.), McIntyre (USA)

Zostavy:
Fínsko:
Koskinen - Pokka, Lindell, Hietanen, Jaakola, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Aho, Koskiranta, Pyörälä - Rantanen, Sallinen, Pihlström - Pulkkinen, Lajunen
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, R. Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Mark Stone, Scheifele, Ryan O'Reilly - Duchene, McDavid, B. Marchand - Perry, Brassard, T. Hall - Gallagher, S. Reinhart, Jenner - M. Domi