MS 20: V záverečnej nominácii aj 16-roční Dvorský a Štrbák, trénerský štáb rozšíri Američan Moser

BRATISLAVA (SZĽH) – Trénerský štáb slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov nominoval do záverečnej prípravy na juniorský šampionát v Kanade 31 hráčov vrátane dvoch 16-ročných mladíkov Maxima Štrbáka a Dalibora Dvorského. Kemp odštartuje 11. decembra v Piešťanoch, po štyroch dňoch výprava odletí do Red Deeru, kde sa k nej pripoja hokejisti pôsobiaci v zámorí. Spolu s nimi aj 32-ročný Američan Scott Moser, ktorý rozšíril trénerský tím pod vedením hlavného kouča Ivan Feneša.

„Nominácia sa netvorila ľahko ani krátko. Napokon sme sa rozhodli pre 31 mien. Najdôležitejším faktorom pri ich výbere bola výkonnosť,“ rozhovoril sa na margo nominačných kritérií hlavný tréner reprezentácie do 20 rokov Ivan Feneš. „Tím sme sa snažili zložiť z hráčov tak, aby sme v ňom mali aj skúsenosť, aj kvalitu, aj hokejistov do presiloviek či oslabení, aj silu na brankárskom poste. Keď to zhrnieme dohromady, zložili sme skvelý tím mladých hráčov, ktorí už urobili Slovensku nejednu radosť. Do Kanady poletíme s cieľom urobiť nášmu hokeju ďalšiu.“

V 31-člennej nominácii figuruje dovedna 13 hráčov (Bečár, Petrovický, Chromiak, Faith, Myklucha, Kašlík, Kňažko, Jedlička, Stacha, Š. Nemec, Sflakovský, Mešár, Latkóczy), ktorí sa predstavili aj na uplynulom svetovom šampionáte. Dovedna je v nej 16 hráčov s tohtosezónnym kmeňovým juniorským ročníkom narodenia 2002. Šesť hokejistov s rokom narodenia 2003 a sedem z mimoriadne talentovaného ročníka 2004, ktorý v lete vybojoval na prestížnom turnaji Hlinka Gretzky Cup pre Slovensko historicky najlepšie umiestnenie na 2. mieste. Zoznam uzatvárajú 16-roční korčuliari Dalibor Dvorský s Maximom Štrbákom, narodení v 2005. „Obaja si nomináciu vyslúžili skvelými výkonmi za posledné obdobie. Nielen vo svojich kluboch, ale aj v reprezentácii. Pre nás bude pri tvorbe nominácie vždy kľúčovým faktorom výkonnosť. Tá rozhodla aj v prospech Dalibora a Maxima,“ ozrejmil 44-ročný tréner.   

Jeho asistentmi na šampionáte budú Martin Štrbák a Tibor Tartaľ. Po prílete do Red Deeru sa k slovenskej výprave pripojí aj tretí. Je ním 32-ročný Američan Scott Moser, ktorý pôsobí ako tréner amerického výberu chlapcov do 16 rokov v rámci projektu Team Navy a zároveň ako asistent trénera tímu na Vermontskej univerzite v prestížnej súťaži NCAA. „Scotta sme si vybrali pre jeho skúsenosti zo zámorského klziska. Je to človek, ktorý pôsobí dlhší čas na americkej univerzite. Má v tomto prostredí skvelé meno. Jeho úlohou bude analýza hry súperov a príprava nášho tímu na každého jedného z nich. Počas zápasov zároveň bude v pozícii konzultanta, ktorý nám bude posúvať informácie zhora z tribúny,“ objasnil Ivan Feneš.

Slováci odštartujú záverečnú prípravu na juniorský šampionát povinným PCR testovaním 11. decembra v Piešťanoch. Doma absolvujú dovedna päť tréningových jednotiek a 15. odletia do Kanady. Po prílete nastúpia všetci do dvojdňovej povinnej izolácie, z ktorej sú vstupenkou do tréningového procesu opäť negatívne PCR testy. Nasledovať budú dva prípravné zápasy, 20. decembra od 20.00 SEČ proti Fínsku a v noci z 21. na 22. decembra o 3.30 SEČ proti Rakúsku. „V Kanade to bude prípravný šprint. Na prvý tréning môžeme vykorčuľovať po izolácii až 18. decembra, pričom denne máme k dispozícii na tréning len 90 minút. Po dvoch prípravných dueloch nás do ostrého štartu šampionátu čakajú už len štyri tréningy,“ dodáva Ivan Feneš.

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov otvorí účinkovanie na blížiacich sa juniorských majstrovstvách sveta v Kanade zápasom proti USA. V B-skupine v meste Red Deer je duel na programe v noci z 26. na 27. decembra o 3.30 h SEČ. Po otváracom dueli čaká Slovákov hneď ďalší deň náročné vystúpenie proti Švédsku, ktoré je na programe v noci z 27. na 28. decembra o 3.30 SEČ. Nasleduje deň voľna a v stredu 29. decembra súboj proti Rusku o 22.30 SEČ. V záverečnom vystúpení v B-skupine narazia zverenci trénera Ivana Feneša na Švajčiarsko. Duel bude na programe 31. decembra o 01.00 SEČ. Všetky zápasy na svetovom šampionáte odvysiela v priamom prenose RTVS. 

V porovnaní s minulým rokom sa blížiace juniorské MS uskutočnia aj za prítomnosti divákov, a to v oboch halách. Vstup na tribúny budú mať plne zaočkované osoby. 

Nominácia SR 20 na záverečnú prípravu a juniorské MS v Edmontone a Red Deere (11. 12. 2021 - 7. 1. 2022)

Brankári
Ádam BEKE HC Slovan Bratisalva
Tomáš BOĽO St. Cloud Norsemen (USA)
Rastislav ELIAŠ Green Bay Gamblers (USA)
Šimon LATKÓCZY Madison Capitols (USA)
Matej MARINOV HC Topoľčany/HK Nitra
Obrancovia
Denis BAKALA HC 21 Prešov/HC 07 Detva
Šimon BEČÁR Chicago Steels (USA)
Oliver FATUL HC´05 Banská Bystrica
Šimon GROCH HC Olomouc (ČR)
Jozef KMEC Prince George Cougars (Kan.)
Samuel KŇAŽKO Seattle Thunderbirds (Kan.)
Šimon NEMEC HK Nitra
Rayen PETROVICKÝ TuTo Turku (Fín.)
Marko STACHA Kamloops Blazers (Kan.)
Maxim ŠTRBÁK Jokerit Helsinki (Fín.)
Útočníci
Jakub DEMEK Edmonton Oil Kings (Kan.)
Dalibor DVORSKÝ AIK Solna (Švéd.)
Roman FAITH iClinic Bratislava Capitals/HK Dukla Ingema Michalovce
Martin CHROMIAK Kingston Frontenacs (Kan.)
Maroš JEDLIČKA HKM Zvolen
Matej KAŠLÍK Chicoutimi Sagueneens (Kan.)
Samuel KRAJČ HK Dukla Trenčín
Ján LAŠÁK Janesville Jets (USA)
Filip MEŠÁR HK Poprad
Oleksij MYKLUCHA Blainville-Boisbriand Armada (Kan.)
Richard NEMEC MHKM Skalica/HK Nitra
Servác PETROVSKÝ Owen Sound Attack (Kan.)
Juraj SLAFKOVSKÝ TPS Turku (Fín.)
Oliver STÜMPEL Corpus Christi Ice Rays (USA)
Adam SÝKORA HK Nitra
Pavol ŠTETKA HC Dynamo Pardubice (ČR)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Tomáš Pšenka
Hlavný tréner Ivan Feneš
Asistent trénera Martin Štrbák
Asistent trénera Tibor Tartaľ
Asistent trénera Scott Moser (od 15. 12.)
Tréner brankárov Rastislav Staňa
Kondičný tréner Milan Kabát
Video tréner Patrik Michnáč
Lekár MUDr. Štefan Eperješi
Masér Miroslav Harvančík
Masér Ľuboš Ondrejka
Médiá manažér Tomáš Kyselica
Foto a video Andrej Galica (11. - 13. 12. 2021)

NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie): Marco Ejem (HC Slovan Bratislava), Matej Jacko (HC Košice/HC 19 Humenné), Martin Šeliga (HK Levice/HK ŠKP Poprad), Marek Šramaty (MMHK Nitra/MŠK Žiar nad Hronom), Dávid Hajnik, Adam Stripai (HK Dukla Ingema Michalovce/HC 19 Humenné), Matej Hurčík (HK ŠKP Poprad), Gabriel Olejník (HK Spišská Nová Ves/HK Brezno), Samuel Honzek (HK Dukla Trenčín), Šimon Miklovič (HK Dukla Trenčín/HK Spartak Dubnica), Boris Babeliak (HKM Zvolen), Samuel Rehák (MsHKM Žilina), Ľubomír Kupčo (HC Energie Karlove Vary(ČR), Tim Danielčák (HC Litvínov/ČR), Filip Rajzík (HC Olomouc/ČR), Boris Žabka (HC Oceláři Třinec/ČR), Šimon Opatovský (HPK Hämeenlinna/Fín.), Libor Nemec (Lukko Rauma/Fín.), Jakub Ragan (TPS Turku/Fín.), Adam Jombík (TuTo Hockey/Fín.), Patrik Andrisík (ELZ Jungadler Mannheim/Nem.), Jakub Kolenič (Växjo Lakers/Švéd.), Róbert Bačo (Moose Jaw Warriors/Kan.), Alex Géci (Regina Pats/Kan.), Marián Moško (Select Academy/USA), Marián Haborák (Danbury Hat Tricks/USA), Michal Jasenec (Austin Bruins/USA), Oliver Ketner (Chippewa Steel/USA). 

ZÁPASOVÝ PROGRAM SR V KANADE

PRÍPRAVNÉ ZÁPASY (časy sú v SEČ)

PONDELOK 20. DECEMBRA

20.00 Fínsko – Slovensko

STREDA 22. DECEMBRA

3.30 Slovensko – Rakúsko 

 

ZÁKLADNÁ B-SKUPINA, RED DEER (časy sú v SEČ)

PONDELOK 27. DECEMBRA

3.30 USA – Slovensko

UTOROK 28. DECEMBRA

3.30 Švédsko – Slovensko

STREDA 29. DECEMBRA

22.30 Slovensko – Rusko

PIATOK 31. DECEMBRA

01.00 Slovensko – Švajčiarsko