MS 20: Štedrovečerné menu na kanadský spôsob a bohatý Ježiško ohúrili slovenskú výpravu

RED DEER (SZĽH) – Oblátky s medom i cesnakom, kapustnica v tuhom stave či zemiakový šalát s majonézou na kanadský spôsob. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov absolvovala príjemnú štedrú večeru v dejisku juniorského šampionátu v Red Deere. Na jej konci nechýbal bohatý Ježiško ani kultová filmová klasika S tebou mě baví svět, ktorú si všetci spolu pozreli na plátne.

Bol to mimoriadne príjemný večer. V neformálnej atmosfére, no elegantne oblečení a zladení od módnej značky Ozeta, dodávateľa SZĽH, sa o osemnástej podvečer miestneho času zišli hráči i členovia realizačného tímu v meetingovej miestnosti. Po úvodných slovách od manažéra Tomáša Pšenku nasledovala modlitba a krátky prípitok, ktorý nealkoholickým šampanským predniesol hlavný tréner Ivan Feneš. Po ňom štartovala kulinárska časť štedrej večere.

Slováci vopred požiadali pracovníkov hotelovej kuchyne o prípravu tradičného slovenského vianočného menu. Jeho základ mala tvoriť kapustnica a vysmážaná ryba, respektíve rezeň s majonézovým zemiakovým šalátom. Pre kanadských gastronomických majstrov do bola dozaista veľká výzva. Na prvý pohľad síce nevyzerala pôvabne, no chutila vcelku solídne a mnohým pripomínala čaro vianočných tradícií z domova.

„Prvýkrát trávim Vianoce s chalanmi v Kanade. Bolo to niečo nové, ale veľmi si to užívam. Sme dobrý kolektív a najmä vďaka nemu boli Vianoce v Kanade osviežujúcim zážitkom,“ rozhovoril sa útočník Ján Lašák, ktorého čaká premiéra na juniorskom svetovom šampionáte. „Kanaďania sa pokúsili urobiť klasickú slovenskú vianočnú večeru a myslím, že to nedopadlo úplne zle. Dostali sme rezeň s rybou a zemiakový šalát. Bol tam aj pokus o kapustnicu. Úprimne, ani som ju nevyskúšal, pretože nie som veľký fanúšik kapustnice. Chalani však vraveli, že nebola zlá, takže dopadlo to celkom dobre,“ dodal Ján Lašák. Azda najväčšiu radosť na štedrovečernom stole v Red Deere mu urobila oblátka s medom. „To je moja špecialita. Mám rád sladké, takže toto som si užil.“  

Po gastronomickej vložke nasledovala darčeková. Ježiško nezabudol na hráčov ani v Kanade a priniesol som im rôzny darčekový sortiment. Hlavnou časťou balíčka každého hráča i člena realizačného tímu boli darčeky od Planeo Elektro, o ktoré budú môcť všetci fanúšikovia slovenského hokeja súťažiť počas nasledujúcich dní na našich komunikačných kanáloch na sociálnych sieťach Facebooku či Instagrame. Ďalšiu časť darčeka tvorili produkty Marketingu Slovenského zväzu ľadového hokeja a vitamínové doplnky od BENU lekárne.

„Dostali sme skvelé slúchadlá, rovnako tak vitamíny, čo je skvelé, keďže momentálna doba je zlá a my všetci chceme byť zdraví, aby sme mohli odohrať turnaj. Všetko, čo sme dostali, padne vhod. Rovnako tak použiteľná taštička s logom slovenského hokeja či už na hygienu, alebo do hokejovej kabíny,“ tešil sa obranca Marko Stacha a doplnil: „Darčeky, ktoré doniesol Planeo Ježiško, sú skvelé. Teším sa, keď si prvýkrát zapojím slúchadlá.“

Štedrovečernú večeru mimo domova si užil s tímom dvadsiatky už tretíkrát. Premiérovo pred dvoma rokmi na juniorskom šampionáte v Třinci, druhýkrát vlani v kanadskom Edmontone. „Kanaďania nie sú príliš zvyknutí na prípravu našich jedál. Potvrdila to aj kapustnica, ktorá nevznikla ako polievka, ale ako súčasť hlavného jedla,“ usmieval sa jeden z najskúsenejších slovenských bekov na turnaji. „Na druhej strane musím povedať, že tentoraz Kanaďania prevýšili moje očakávania a bolo to naozaj dobré,“ doplnil Marko Stacha.

A skutočnosť, že jedlo bolo naozaj vcelku chutné, dotvárajú aj slová jedného z kustódov našej výpravy Ľuboša Ondrejku. Dlhoročný matador trávil v Kanade na juniorskom šampionáte nejedny Vianoce. A po tohtoročnej štedrej večeri skonštatoval, že spomedzi všetkých doterajších pokusov boli kuchári miestneho hotela v Red Deere najbližšie k chuti domova.

Aj touto cestou želáme v mene celej výpravy slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov domov na Slovensko všetkým fanúšikom, rodinám, priateľom a známym šťastné a veselé Vianoce! Máme za sebou príjemnú časť pobytu v Kanade, pred sebou tvrdú drinu a atraktívne výzvy. Držte nám palce!

 

 


Fotogaléria