MS 20: Slováci prvýkrát trénovali v hlavnej hale, konečne aj so Servácom Petrovským

RED DEER (SZĽH) – Slovenskí hokejisti do 20 rokov si v pondelok prvýkrát zatrénovali v Peavey Mart Centrium, hlavnej reddeerskej hale a dejisku základnej B-skupiny juniorského šampionátu. Intenzívnu 90-minútovú jednotku si rozdelili na dve fázy. V prvej, zhruba polhodinovej, absolvovali niekoľko cvičení, v druhej, asi hodinovej, modelovaný tréningový zápas proti sebe. Na ľade prvýkrát po karanténe vykorčuľoval s tímom aj Servác Petrovský.

Sedemnásťročný útočník absolvoval uplynulých šesť dní v samoizolácii. Dôvodom bol kontakt s pozitívnym spoluhráčom v klube Owen Sound Attack ešte pred pripojením ku kempu slovenskej dvadsiatky v Red Deere. Hoci mal Petrovský vkuse negatívne výsledky PCR testov, na základe rozhodnutia úradov kanadskej provincie Ontário, v ktorej bol v kontakte s pozitívnym, musel zostal v karanténe dlhšie, než ostatní. Na izbe strávil šesť dní. Až po piatich negatívnych PCR testoch od 15. decembra a jednom negatívnom antigénovom teste v pondelok ráno ho organizátori uvoľnili z izolácie.

„Konečne som sa mohol pripojiť k tímu. V izbe už som mal toho dosť,“ hovorí pre hockeyslovakia.sk 17-ročný útočník. „Bolo to frustrujúce. Snažil sa myslieť pozitívne, robiť nejaké cvičenia v izbe. Okrem toho som si pozrel viacero zápasov NHL, sledoval som aj Netflix. Viac možností som nemal,“ dodáva.

Dovedna 27 hráčov začalo tréningovú prípravu na juniorský šampionát 18. decembra po troch dňoch v izolácii. Nečudo, že mali v úvode prvého pobytu na ľade ťažšie nohy a dlhšie sa rozbiehali. Servác Petrovský musel v pondelok prekonať šesťdňový deficit bez ľadu. „Bolo to náročné. Prvé kroky boli ťažké. Aj preto, že ráno som musel absolvovať antigénový test a čakať na výsledok. Nestihol som sa ani poriadne rozcvičiť. Postupom času som sa cítil lepšie a verím, že zajtra to bude ešte lepšie,“ vravel Servác Petrovský.

Slováci mali pôvodne v pondelok absolvovať prvý prípravný zápas proti Fínsku. Organizačný výbor šampionátu však pred dvoma dňami spolu s príslušnými úradmi a federáciami pristúpil k sprísneniu protipandemických opatrení, ktorých súčasťou bola aj redukcia počtu prípravných duelov. Namiesto minimálne dvoch by mal odohrať každý tím pred ostrým štartom MS aspoň jeden. Slováci by doň mohli naskočiť 23. decembra popoludní kanadského času. Na potvrdenie i meno súpera zatiaľ čakajú.

Program napriek zrušenému duelu príliš nechceli meniť a hráčom v pondelok dopoludnia modifikovali tréning na modelovaný zápas proti sebe. Dvadsaťosem hráčov rozdelených do dvoch tímov odohralo približne 60 minút hrubého času. Súčasťou duelu bolo aj predĺženie v tradičnom formáte a séria samostatných nájazdov.