MS 20: Nastal čas bodovať – velia slovenskí juniori pred súbojom s Ruskom

RED DEER (SZĽH) – Končila sa prestávka medzi druhou a treťou tretinou duelu so Švédskom. Slovenskí juniorskí reprezentanti vbehli do tunela, ktorý vedie k ľadu, nabití takým adrenalínom, energiou a odhodlaním zlomiť nepriaznivo vyvíjajúci sa duel proti „trom korunkám“, že ich bolo počuť po celom obvode miestnej arény. Hoci sa to mladej partii napriek enormnej snahe a 48 streleckým pokusom dovedna za celý zápas nepodarilo, na energii a chuti, ktoré sršali z hráčov počas prestávky, môže stavať v zostávajúcich dvoch vystúpeniach v základnej B-skupine na juniorskom šampionáte.  

Zatiaľ to nie je šťastný príbeh. Slovenskí juniori predviedli proti USA vcelku solídny a proti Švédom priam fantastický výkon. V oboch prípadoch však výsledkovo stroskotali a po dvoch dueloch majú na konte náročnej B-skupiny nula bodov. V utorok mali zverenci trénera Ivana Feneša voľný deň. Počas krátkeho, no intenzívneho tréningu bolo bádať, že dve prehry nezanechali na prístupe hráčov žiadne trhliny. „Prehry sme vstrebali. Možno aj vďaka tomu, že výkon v zápasoch bol celkom dobrý. Ale máme nula budov a šampionát je prioritne o nich. Už musíme bodovať,“ vravel jeden z lídrov slovenskej obrany Šimon Nemec.

Sedemnásťročný zadák predvádza na šampionáte skvelé výkony. V obrannom pásme hrá s veľkým prehľadom, v strednom je platný pri zakladaní útokov i podpore ofenzívy. V útočnom režíruje slovenský pobyt v tretine od modrej čiary a páli vždy, keď mu to situácia umožní. Vysoké predšampionátové očakávania zatiaľ spĺňa do bodky. V súboji so Švédmi strávil na ľade viac ako 29 minút. V záverečných pasážach duelu z neho prakticky neschádzal. „Bola to veľká záťaž, ale som zvyknutý. Možno nie až na 29 minút, ale na približne 22-23 minút áno. Napriek tomu som sa cítil fajn,“ uviedol na margo vyťaženosti Šimon Nemec, ktorý dokonca patril k najčastejšie páliacim slovenským hokejistom v stretnutí. Vystrelil dvanásťkrát, z toho deväť pukov priamo na švédskeho brankára Jespera Wallstedta. Slováci ho napriek miestami drvivému tlaku nedokázali prekonať ani raz zo 48 pokusov. „Brankár bol veľký, priveľmi sa nepresúval. Bol zalezený v bránke, mali sme ho skúsiť viac vykombinovať. Platí však, že švédska obrana bola na vysokej úrovni. Veľa nám nedovolila,“ dodal Šimon Nemec.

Slováci sa nedokázali presadiť ani v početnej prevahe. Paradoxom je, že v prípravnom súboji s Nemeckom pri víťazstve 4:0 využili až tri zo štyroch presiloviek. Z ôsmich v hlavnom turnaji zatiaľ iba jednu zásluhou Martina Chromiaka v súboji s USA. Aj preto sa počas utorňajšieho tréningu zamerali viac na hru v početnej prevahe. „Mali sme možnosť venovať sa jej. Musím povedať, že to šlo celkom dobre, preto verím, že v najbližšom zápase to pôjde a konečne sa presadíme v presilovke,“ zaželal si útočník Dalibor Dvorský. Ešte len 16-ročný debutant na fóre svetového šampionátu juniorov nastupuje ako center tretej formácie na krídlach s Marošom Jedličkom a Romanom Faithom. Miesto mu však tréneri našli aj v presilovkovej formácii. „Som veľmi vďačný za príležitosť, ktorú som dostal. Do oboch zápasov som dal všetko, čo som vedel. S USA nám nevyšla druhá tretina, so Švédmi sme mali prevahu v celom zápase, ale nedali sme gól. Ja však verím, že v ďalších stretnutiach to bude oveľa lepšie,“ hovorí Dalibor Dvorský.

Počas utorňajšej prípravy na zápas s Rusmi zaskočila Slovákov aj správa o zrušení zápasu medzi USA a Švajčiarskom z dôvodu umiestnenia celého amerického tímu do karantény na 24 hodín na základe COVID protokolu Medzinárodnej hokejovej federácie pre tohtoročné juniorské MS. Švajčiari zvíťazili 1:0 kontumačne a zapísali do tabuľky tri body. Pre Slovensko je to mierna komplikácia, ktorá im velí zdolať nielen Helvétov v záverečnom skupinovom vystúpení, ale bodovať, ideálne naplno, aj s Rusmi.

„Je to trocha smolný príbeh pre nás. Ale myslím, že nás táto skutočnosť naštartuje. Keď získame šesť bodov, postúpime do štvrťfinále,“ hovorí Šimon Nemec. „Rusi majú každý rok veľmi dobrý tím. Lenže taký máme tento rok aj my. Ak budeme hrať minimálne tak ako proti Švédom, verím, že sa nám konečne podarí streliť góly, Rusov môžeme zdolať. A verím, že ich aj zdoláme,“ doplnil Dalibor Dvorský.