MS 18: Slováci môžu ukončiť dvadsaťročné čakanie na semifinále, Gron: Fíni sú zdolateľní

PORRENTRUY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov postúpila z tretieho miesta v základnej A-skupine do štvrťfinále majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie. Vo štvrtok o 15.00 h vyzve vo vyraďovacom súboji hráčov Fínska. Dejiskom dôležitého duelu bude Raiffeisen aréna vo švajčiarskom Porrentruy, kde Slováci odohrali všetky doterajšie stretnutia turnaja. 

Zverenci trénera Tibora Tartaľa nazbierali v skupinovej fáze päť bodov za víťazstvá nad Čechmi (3:2 sn) a Nemcami (6:4). V ďalších dvoch vystúpeniach podľahli Švédom (3:5) a Kanaďanom (3:4). Najproduktívnejším hráčom tímu je zatiaľ útočník Dalibor Dvorský s bilanciou 5+3, sedem bodov za tri góly a štyri asistencie získal Juraj Pekarčík. Päť bodov svieti na konte Adama Cedza (2+3) aj Maxima Štrbáka (0+5). 

Mladí Slováci dostali po záverečnom zápase v základnej skupine deň voľna, ale v stredu popoludní naplno zaberali na poslednom tréningu pred štvrťfinále. "Z pohľadu zdravotného stavu nikto nehlásil žiaden problém, čo je pozitívna správa. Mali sme trochu pomalší rozbeh, ale postupne rástla rýchlosť tréningu. Venovali sme sa založeniu útoku, forčekingu aj hre v obrannom pásme," povedal hlavný tréner Tibor Tartaľ. 

Fíni obsadili v základnej B-skupine druhú pozíciu, ale sa museli sťahovať z Bazileja do Porrentruy. Na turnaji doteraz prehrali iba s Američanmi, ktorým podľahli 4:8. Vo zvyšných troch dueloch si poradili so Švajčiarmi (4:2), Lotyšmi (5:2) a Nórmi (10:2). "Mali sme jasný plán a ten sa nám podarilo splniť. Nechceli sme, aby bolo naše pôsobenie v skupine iba o jednom zápase. Chceli sa vyhnúť vo štvrťfinále Američanom, ktorí ukazujú veľkú hernú dominanciu na turnaji, a tešíme sa na súboj s Fínmi," doplnil čerstvo 36-ročný kouč.

Slovenskí reprezentanti majú s obhajcami bronzových medailí z vlaňajška čerstvú skúsenosť. Krátko pred začiatkom šampionátu prehrali s Fínmi 3:8 v prípravnom zápase v Zürichu. Napriek tomu si veria. "Sledoval som vývoj počas záverečného dňa základných skupín a trochu ma potešilo, že sme dostali Fínov. Myslím si, že sú zdolateľní a môžeme ich vyradiť," prezradil útočník Stanislav Gron mladší, na ktorého nadviazal ďalší forvard Adam Cedzo. "V prípravnom zápase s Fínmi sme mali dobrý začiatok, ale je potrebné, aby sme v podobnom výkone pokračovali celý duel. Pracujeme na tom počas celého turnaja a ak sa nám to podarí, môžeme byť úspešní," uzavrel hráč českého Třinca.

Na pôde majstrovstiev sveta slovenská osemnástka nezvíťazila proti fínskym rovesníkom od roku 2007. Pred šestnástimi rokmi prekvapila severského protivníka na jeho domácej pôde v Tampere. V základnej skupine triumfovala najtesnejším rozdielom 1:0 vďaka gólu Ondreja Rusnáka a čistému kontu Zdenka Kotvana. Fínov vtedy nečakane poslala do bojov o záchranu. 

Vo vekovej kategórii do 18 rokov patrí medzi pamätné víťazstvá aj to z Hlinka Gretzky Cupu 2021 v Piešťanoch. Partia okolo Juraja Slafkovského, Šimona Nemca alebo Filipa Mešára zdolala Fínov v semifinále turnaja jasne 6:2. Jeden z gólov strelil aj súčasný líder osemnástky Dalibor Dvorský, v obrane nechýbal Maxim Štrbák. Na semifinálovú účasť na majstrovstvách sveta čaká osemnástka presne dve desaťročia.


Fotogaléria