MS 18: Slováci sú s dvoma bodmi čiastočne spokojní, veria si aj proti Kanaďanom

PORRENTRUY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov získala v úvodných dvoch zápasoch na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku dva body. Po náročných súbojoch s Čechmi a Švédmi využila nezápasovú sobotu na tréning pred ďalšími dvoma skupinovými duelmi s Kanaďanmi a Nemcami, v ktorých bude bojovať o postup do štvrťfinále. 

Mladí Slováci nastúpia už v nedeľu o 13.00 h proti zámorským hokejistom. V pondelok o 18.30 h vyzvú nemeckých rovesníkov. „V rámci dnešného tréningu sme chceli najmä vykorčuľovať únavu z prvých dvoch zápasov. Chlapcom sme dopriali na ľade aj trochu zábavy, aby mali na hokejkách pohodu, ale zároveň sme sa venovali systémovým veciam,“ povedal asistent trénera Michal Dostál, ktorý vyjadril čiastočnú spokojnosť s doterajším priebehom šampionátu. 

Slovenskí reprezentanti v úvodnom zápase zdolali Čechov 3:2 po samostatných nájazdoch a následne podľahli Švédom 3:5, keď rozhodujúci gól inkasovali v 57. minúte. „Nálada v tíme je dobrá, hoci sme proti Švédom boli blízko ďalšieho skalpu alebo aspoň zisku bodu. Mrzí nás, že to nevyšlo. Rozhodli malé detaily. Bolo však perfektné, že sa hráči dostali späť do zápasu a zmazali dvojgólové manko. Chlapci ukázali charakter,“ pokračoval.

Tretím súperom slovenských hokejistov na turnaji budú Kanaďania, ktorí majú za sebou dva diametrálne odlišné zápasy. V prvom prehrali so Švédmi 0:8, ale potom zvíťazili nad Nemcami rovnako presvedčivo 8:0. „Kanaďania sú charakteristickí tým, že sa zlepšujú od zápasu k zápasu. Prešli z malého klziska na väčšie a postupne si zvykajú. Očakávame náročný súboj a Kanadu v pravom zmysle slova so všetkými jej kvalitami. Dobre sa pripravíme a potrebujeme podať ďalší charakterový a zodpovedný výkon so srdcom, aby sme priniesli radosť fanúšikom,“ doplnil Dostál. 

Pred zápasom so Švédmi doplnil slovenskú súpisku Jakub Chromiak. Mladý obranca predtým chýbal v zostave z dôvodu choroby. „Po príchode do prípravného kempu v Zürichu som mal mierne teploty a necítil som sa dobre. Musel som vynechať zopár tréningov a strávil som čas v hotelovej izbe,“ prezradil 17-ročný bek. 

Chromiak odkorčuľoval v piatkovom zápase viac ako 10 minút, pričom ako siedmy obranca rotoval vo viacerých defenzívnych pároch. „Zo začiatku bolo náročné dostať sa do tempa, ale zlepšovalo sa to každým striedaním. Na dnešnom tréningu som sa cítil o dosť lepšie a verím, že to bude rovnaké aj v najbližšom zápase,“ hovoril zadák pôsobiaci v kanadskej OHL v klube Sudbury Wolves.

„Veľa chlapcov z kanadského tímu poznám a viem, že majú kvalitu. Musíme byť obozretní v defenzíve, ale každý tím sa dá zdolať. Videli sme to aj proti Švédom a pôjdeme do zápasu naplno. Zatiaľ hráme tímovo a plníme to, čo sme si povedali,“ dodal Chromiak. 

Program Slovákov v základnej skupine (Porrentruy/Švaj.):

NEDEĽA 23. APRÍLA
SLOVENSKO - Kanada (13.00)

PONDELOK 24. APRÍLA
Nemecko - SLOVENSKO (18.30)