MMSR 2022: Ôsmacky titul do Trenčína, nevídaný obrat žilinských žiakov

RUŽOMBEROK (SZĽH) – Tretím dňom Mládežníckych majstrovstiev Slovenska vyvrcholili v Ružomberku zápolenia v súťažiach starších žiakov a kadetov. Kým v staršej vekovej kategórii bolo meno majstra známe už v predstihu, medzi staršími žiakmi si to o zlato v priamom súboji rozdali Trenčín a Poprad. Pozornosť však pútal aj ďalší zápas turnaja starších žiakov, v ktorom sa Žilina po senzačnom obratom vyšvihla na druhé miesto.

Turnaj starších žiakov

Prvé stretnutie tretieho hracieho dňa Mládežníckych majstrovstiev Slovenska priniesol priamy súboj o prvé miesto v Lige starších žiakov. Trenčanom k potvrdeniu titulu stačil zisk bodu, kým ich súper z Popradu pre definitívu potreboval víťazstvo aspoň o dva góly. Majstrovský scenár začali už v bláznivej prvej tretine napĺňať Trenčania, ktorí svojmu súperovi nasúkali za úvodných 14 minút zápasu rovný poltucet, hoci opomenúť nemožno ani dva presné zásahy Popradu. Od druhej tretiny obe družstvá skonsolidovali svoju defenzívu, čo sa následne premietlo aj v skóre. Napriek tomu do konca zápasu sa už presadili len Trenčania. Najskôr v druhej tretine zvýšil Jakubec a po ňom Ďurčo a na konečných 9:2 uzavrel skóre v 51. minúte Kazda.

HK ŠKP Poprad – HK Dukla Trenčín 2:9 (2:6, 0:2, 0:1)
Góly: 5. Šromovský (Kostík), 7. Šimko (Pavličko) – 3. Ďurčo (Kazda), 6. Tomík (Jánošík), 7. Pisarčík (Jakubec), 8. Šedivý (Syrný), 13. Ďurčo (Kazda), 14. Ra (Jakubec, Chudoba), 22. Jakubec (Pisarčík), 38. Ďurčo (Pisarčík), 51. Kazda (Tomík).
Vylúčenia (2 min.): 4:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 27:44 (7:19, 13:15, 7:10). Rozhodovali: Čahoj – Jakubec, Mišek.

Kto nevidel, tak len sotva uverí... Keď v polovici zápasu zvyšoval útočník starších žiakov Slovana Timur Trebula na 7:1, vyzeralo to, že belasí len utvrdia svoje druhé miesto v tabuľke a na Mládežníckych majstrovstvách Slovenska dosiahnú na strieborné medaily. To, aký obrat však následne predviedla na Zimnom štadióne Stana Mikitu v Ružomberku Žilina, bola azda najlepšia možná reklama pre mládežnícky hokej. Ešte do prestávky gólmi Lopušanovej, Drdáka, Macáka, Urdáka tri sekundy pred druhou sirénou Žilina skresala šesťgólový deficit na dva góly, avšak neostalo len pri tom. Hneď 16 sekúnd po návrate z kabín strelil Macák kontaktný gól a hoci Slovan aj naďalej viedol, rozbehnutý žilinský vlak nedokázal zastaviť, a to ani prostredníctvom timeoutu, ktorý si tréneri Slovana vzali po Košovom vyrovnávajúcom góle na 7:7. V 53. minúte výborne hrajúca Lopušovaná dokonca vo vlastnom oslabení zavŕšila obrat a hoci Slovan prvýkrát v zápase prehrával, aj prehra o jeden gól by mu stačila na udržanie si druhého miesta na turnaji. Lenže kalich horkosti si belasí vypili až do dňa. 97 sekúnd pred koncom totiž Koša pridal aj deviaty gól svojho tímu, ktorý katapultoval Žilinčanov na druhé miesto v tabuľke Mládežníckych majstrovstiev Slovenska. Naopak, Slovan prehrou o dva góly padol mimo medailových priečok.

HC Slovan Bratislava bieli – MsHKM Žilina 7:9 (3:0, 4:5, 0:4)
Góly: 3. Fecko, 16. Burov (Husák, Jašo), 19. Stankoven (Černák), 23. Burov, 24. Fecko (Tručka), 28. Burov (Stankoven), 30. Trebula (Burov) – 23. Urdák, 35. Lopušanová (Drdák, Urdák), 35. Drdák (Harvánek, Suja), 39. Macák (Urdák, Lopušanová), 40. Urdák (Harvánek), 41. Macák, 47. Koša (Lopušanová), 53. Lopušanová, 59. Koša (Drdák, Lopušanová).
Vylúčenia (2 min.): 3:2, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 32:23 (15:4, 11:11, 6:8). Rozhodovali: Čahoj – Jakubec, Mišek.

Konečné poradie Mládežníckych majstrovstiev Slovenska 2022, turnaja starších žiakov: 1. Trenčín (6 bodov), 2. Žilina (2 b), 3. Poprad (2 b), 4. Slovan Bratislava bieli (2 b).

Individuálne ocenenia:
Najlepší brankár - Martin BEŇO (HK ŠKP Poprad)
Najlepší obranca - Adam GOLJER (HK Dukla Trenčín)
Najlepší útočník - Nela LOPUŠANOVÁ (MsHKM Žilina)
Najužitočnejší hráč - Juraj Jonas ĎURČO (HK Dukla Trenčín)

Kadetom Popradu pred posledným vystúpením na Mládežníckych majstrovstvách Slovenska stačila k zisku strieborných medailí proti Banskej Bystrici aj remíza. Napĺňať strieborný scenár začali kamzíci v 29. minúte, keď Rezničák prekonal Klimenta a otvoril skóre stretnutia. Ešte do prestávky však vyrovnal Sedliačik a do tretej tretiny sa tak šlo za nerozhodnutého stavu. Významný krok k zisku strieborných medailí spravil Poprad v tretej tretine, keď dvomi gólmi Duľu sa odpútal od Banskej Bystrice na dva góly. Tá však kontrovala krátko po treťom inkasovanom góle, keď obrana Popradu dala luxusne veľa priestoru Jonásovi, ktorý chladnokrvne zakončil. Banská Bystrica si v závere skúšala vytvoriť tlak aj odvolaním brankára, no výborne chytajúci Majerčík všetky pokusy Banskobystričanov zlikvidoval.

HK ŠKP Poprad – Barani Banská Bystrica 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Góly: 29. Rezničák (Krempaský), 46. Duľa (Krempaský, Rezničák), 52. Duľa (Krempaský) – 38. Sedliačik (Oboril), 53. Jonás.
Vylúčenia (2 min.): 2:2, navyše Horváth (Poprad) a Michal Plančár (Banská Bystrica) obaja 5 min. + DKZ za pästný súboj presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 38:35 (15:6, 10:13, 13:16). Rozhodovali: Žák – Danko, Hanko.

Kadeti Slovana Bratislava už pred posledným zápasom mali vo vrecku istotu majstrovského titulu a proti Nitre tak mohli nastupovať bez akéhokoľvek tlaku. Naopak Nitra v doterajšom priebehu Mládežníckych majstrovstiev Slovenska získala len jediný bod za remízu s Banskou Bystricou, s ktorou na diaľku bojovala o bronz. Vo vyrovnanom zápase sa na góly čakalo až do tretieho dejstva. Bezgólový stav uťal v 43. minúte Baláž, no Slovan kontroval zásluhou ich najnebezpečnejšieho hráča Mikulca o niečo vyše poldruha minúty neskôr. Významný krok za ziskom bronzu spravila Nitra v rozmedzí 40 sekúnd medzi 52. a 53. minútou, keď si gólmi Kováča a následne Chrenka vybudovala dvojgólový náskok. Slovan však zbrane nezložil a 12 sekúnd pred koncom Šramatý vykresal iskierku nádeje na udržanie si celosezónnej neporaziteľnosti. Slovan to po kontaktom góle následne skúšal aj so šiestimi korčuliarmi v poli a napriek extrémne krátkemu zostávajúcemu času si dokázal vypracovať aj šancu, s ňou si však Lenďák v bráne Nitry poradil.

MMHK Nitra – HC Slovan Bratislava 3:2 (0:0, 0:0, 3:2)
Góly: 43. Baláž (Chrenko), 52. Kováč (Chrenko), 53. Chrenko (Kováč) – 44. Mikulec (Hurtaj, Bohoš), 60. Šramatý.
Vylúčenia (2 min.): 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 29:34 (12:12, 6:12, 11:10). Rozhodovali: Žák – Danko, Hankok.

Konečné poradie Mládežníckych majstrovstiev Slovenska 2022, turnaja kadetov: 1. Slovan (4 body), 2. Poprad (4 b), 3. Nitra (3 b), 4. Banská Bystrica (1 b).

Individuálne ocenenia:
Najlepší brankár - Brian MAJERČÍK (HK ŠKP Poprad)
Najlepší obranca - Martin ČUNDERLÍK (Barani Banská Bystrica)
Najlepší útočník - Tomáš CHRENKO (MMHK Nitra)
Najužitočnejší hráč - Jakub MIKULEC (HC Slovan Bratislava)


Fotogaléria