MMSR 2022: Kadetský titul pre Slovan, k žiackemu je najbližšie Trenčín

RUŽOMBEROK (SZĽH) – Už počas druhého dňa Mládežníckych majstrovstiev Slovenska sme spoznali meno prvého majstra Slovenska. Stali sa ním v kategórii kadetov hokejisti HC Slovan Bratislava, ktorí v priamom súboji o prvé miesto zdolali Poprad presvedčivo 4:0. V kategórii starších žiakov má k titulu pre zmenu najbližšie Dukla Trenčín. Tej po dvoch víťazstvách nad Žilinou a Slovanom stačí k spečateniu zlata zajtra proti Popradu aj nerozhodný výsledok.

Turnaj starších žiakov

Len so štrnástimi korčuliarmi v poli hrajúci Slovan v úvodnom zápase druhého dňa preukázal proti Trenčínu veľkú mieru húževnosti. Za svoj aktívny hokej bol aj v prvej tretine odmenený presilovkovým gólom Husáka. Po prestávke mohli vedenie navýšiť Tručka i Fecko, no miesto 3:0 už o chvíľu musel Slovan po dvoch rýchlych góloch Ďurča a Plška doťahovať skóre. To sa im však po ďalšej minúte hry zásluhou Tručku aj podarilo a do kabín sa druhýkrát šlo za nerozhodného stavu. Vstup do tretej tretiny mala lepší Dukla, keď Syrný Trenčínu prinavrátil vedenie. V 54. minúte síce Tručka svojím druhým gólom vyrovnal, no tento stav nevydržal ani tri minúty, keď Goljer príklepom prepálil všetko čo mu stálo v ceste – 4:3. Konečnú podobu výsledku napokon dal gólom do prázdnej bránky Kazda.

HK Dukla Trenčín – HC Slovan Bratislava bieli 5:3 (0:1, 2:1, 3:1)
Góly: 28. Ďurčo (Goljer), 29. Plško (Tomík), 43. Syrný (Pisarčík, Goljer), 56. Goljer (Ďurčo), 60. Kazda (Ďurčo) – 9. Husák (Trebula, Jašo), 30. Tručka, 54. Tručka (Burov)
Vylúčenia (2 min.): 2:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 24:18 (9:7, 5:6, 10:5). Rozhodovali: Lesay – Makúch, Drblík.

Dvomi gólmi Kostíka a Valiguru v rozmedzí 43 sekúnd v polovici prvej tretiny si starší žiaci Popradu proti Žiline vybudovali do prvej prestávky dvojgólové vedenie, ktoré po zmene strán dokázali v 31. minúte po úniku Šromovského navýšiť už na 3:0. Hoci do týchto chvíľ, najmä v druhej tretine mali prevahu Popradčania, inkasovaný tretí gól akoby viac nabudil Žilinu. Tá v 32. minúte znížila zásluhou Lopušanovej a dve minúty nato využil presilovú hru Smolka. Do konca tretiny mali Žilinčania ešte rad dobrých gólových príležitostí, no Beňo v bránke Popradu už neinkasoval. Nevyužité šance mohli Žilinu mrzieť. V 50. minúte ich totiž štvrtým gólom schladil Šimko a aj keď Macák v 57. minúte ešte znížil, v záverečných minútach si Poprad tesné vedenie ustrážil a do tabuľky si tým pripísal svoje prvé dva body.

MsHKM Žilina – HK ŠKP Poprad 3:4 (0:2, 2:1, 1:1)
Góly: 32. Lopušanová, 34. Urdák (Macák), 57. Macák (Urdák, Lopušanová) – 10. Kostík (Olekšák, Šromovský), 11. Valigura (Olekšák, Šromovský), 31. Šromovský, 50. Šimko (Šulej, Krempaský)
Vylúčenia (2 min.): 1:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 39:35 (15:11, 10:10, 14:14). Rozhodovali: Lesay – Makúch, Drblík.

Najvyrovnanejší zápas doterajšieho priebehu Mládežníckych majstrovstiev Slovenska prinieslo meranie síl kadetov Banskej Bystrice a Nitry. Banskobystričania sa v 7. minúte zásluhou Plančára ujali vedenia, ale aj vinou svojej nedisciplinovanosti o vedenie prišli, keď Kováč sekundu po návrate vylúčeného Tomku vyrovnal. Výborné výkony predvádzali obaja brankári, či už nitriansky Lenďák alebo jeho náprotivok Bojtoš. Strelcom oboch tímov sa im ich podarilo znovu až v 50. minúte, keď Chrenko zvládol ťarchu okamihu a z trestného strieľania rutinérsky kľučkou do forhendu poslal Nitru prvýkrát do vedenia. Banská Bystrica však v závere pritlačila, dokázala svojho súpera dostať pod tlak a výsledkom im bol vyrovnávajúci gól z 55. minúty, keď Kálusovu presilovkovú strelu od modrej čiary tečoval pred Lenďakom Plančár.

Barani Banská Bystrica – MMHK Nitra 2:2 (1:1, 0:0, 1:1)
Góly: 7. Plančár (Krnáč), 55. Plančár (Kálus) – 17. Kováč (Chrenko), 50. Chrenko z tr. stieľania.
Vylúčenia (2 min.): 6:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 27:21 (6:10, 9:5, 12:6). Rozhodovali: Valach – Hajnik, Ševčík.

Nerozhodný výsledok zápasu medzi Banskou Bystricou a Nitrou určil, že víťaz druhého zápasu druhého dňa kadetského turnaja na Mládežníckych majstrovstvách Slovenska sa stane novým majstrom Ligy kadetov. Zápas s prívlastkom neoficiálneho finále začali lepšie hráči Slovana, ktorí v siedmej minúte zásluhou Mikulca otvorili skóre. Hernú prevahu však Slovan na vyššie vedenie nepretavil, pričom veľkú zásluhu na tom mal brankár Popradčanov Majerčík. Poprad sa ofenzívne osmelil až v druhej tretine, no bez gólového efektu. Na ďalší gól sa tak čakalo až do 45. minúty, keď Tomaškovič zvýšil a o dve minúty neskôr ho napodobnil svojím druhým gólom v zápase Mikulec. Poprad sa síce snažil s nepriaznivým stavom niečo urobiť, no obrana Slovana na čele s brankárom Henriquezom stála na pevných nohách. Posledné slovo v zápase mali nakoniec belasí, ktorí 50 sekúnd pred záverečnou sirénou upravili na konečných 4:0.

HC Slovan Bratislava – HK ŠKP Poprad 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)
Góly: 7. Mikulec (Bohoš, Hurtaj), 45. Tomaškovič (Mikulec), 47. Mikulec (Tomaškovič), 60. Slovák (Antal).
Vylúčenia (2 min.): 2:1, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 38:32 (13:7, 12:10, 13:15). Rozhodovali: Valach – Hajnik, Ševčík.


Fotogaléria