Mladé Slovenky začali kalendárny rok víťazstvom

RADENTHEIN (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky do 18 rokov zvíťazili v prvom z dvojice januárových prípravných zápasov s rakúskymi rovesníčkami. Domáce hráčky zdolali v Radentheine najtesnejším rozdielom 1:0.

Zverenky trénerky Gabriely Sabolovej vstúpili do stretnutia aktívne. V prvej tretine ohrozili rakúsku brankárku trinástimi streleckými pokusmi, ale neskórovali. Magdalenu Lugginovú prekonali až v druhom dejstve, keď si v 35. minúte pripísala jediný gól zápasu útočníčka tretej formácie Ema Tóthová. Slovenky v záverečnej časti hry nevyužili dve presilovky, celkovo ich v dueli premárnili štyri. Hrali však disciplinovane, ani raz neputovali na trestnú lavicu a mohli sa spoľahnúť na brankárku Lauru Medviďovú, ktorá zneškodnila všetkých 18 striel súperiek.

Odveta je na programe zajtra o 11.00 h rovnako v Radentheine. Slovenské reprezentantky zamierili do Rakúska v dôsledku rozhodnutia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktorá zrušila plánovaný svetový šampionát A-skupiny I. divízie hráčok do 18 rokov. Pôvodne mali v najbližších dňoch bojovať v maďarskom Györi o postup medzi svetovú elitu tejto vekovej kategórie. 

„Zápas sme začali aktívne, s dobrým pohybom a korčuľovaním. Hráčky dodržiavali krátke striedania. Mali sme navrch herne aj strelecky, hoci musím povedať, že sme si nevytvorili vyložené gólové šance. V koncovke sme zbytočne váhali. V druhej tretine sa hra vyrovnala, Rakúšanky nás dostávali pod tlak, ale situáciu sme ustáli a podarilo sa nám skórovať. Prvý reprezentačný gól v osemnástke dosiahla iba 14-ročná Ema Tóthová po peknej strele do horného rohu bránky. V tretej tretine sme sa nevyhli zmätkom, ale vďaka bojovnosti a spoľahlivej brankárke, ktorá v závere zlikvidovala šance domácich, sme si ustrážili tesné víťazstvo,“ povedala hlavná trénerka Gabriela Sabolová. 

Prípravný zápas (Radenthein/Rak.):

Rakúsko „18“ ženy – Slovensko „18“ ženy 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 35. Tóthová (Jancsóová). 

Vylúčené: 4:0 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Zostava Slovenska: Medviďová – Janeková, Krákorová, Mateičková, Giertlová, Halušková, Štrbáková, Gálisová – Plankenauerová, Dobiašová, Hudáková – Kapičáková, Beňáková, Blichová – Fančovičová, Tóthová, Lopušanová – Taricsová, Jancsóová.