Mladé Slovenky dosiahli v USA historický výsledok, väčšina kádra môže absolvovať aj ďalšie MS

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov minulý týždeň priletela z majstrovstiev sveta. V amerických mestách Madison a Middleton dosiahla historické umiestnenie. Zverenky Gabriely Sabolovej premiérovo postúpili do štvrťfinále podujatia a obsadili konečné šieste miesto. 

Slovenky pritom na turnaji pôvodne nemali štartovať. Cestu do USA im otvorilo až vyradenie Ruska, ktoré ich posunulo z A-skupiny I. divízie priamo do elitnej kategórie MS. Do zámoria vyslali najmladší tím spomedzi všetkých ôsmich krajín (16,27 roka) a v konfrontácii so svetovou špičkou sa nestratili. 

Úspech napriek pandemickým ťažkostiam

„Klobúk dole pred všetkými dievčatami, ktoré sa postarali o šieste miesto. V období pandémie bol na Slovensku zastavený tréningový proces, rovnako aj mládežnícke súťaže, v ktorých tieto hráčky bežne nastupujú. Pripravovať sa mohli iba hokejistky v rámci ŠKP Bratislava, ktorý pôsobí v nadnárodnej EWHL. Navyše na medzinárodnom poli odohrali minimum duelov. Preto výsledok v USA považujem zo športového hľadiska za výkon roka,“ povedala pre Hockey Slovakia generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová. 

Najlepšie hráčky turnaja v slovenskom tíme – sprava Barbora Kapičáková, Laura Medviďová a Nikola Janekova. Foto: IIHF

Slovenské reprezentantky už pred štartom šampionátu ukázali, že nebudú iba do počtu. V prípravnom zápase zdolali Švajčiarky 3:0, ale úvod turnaja im nevyšiel podľa predstáv. S českými rovesníčkami prehrali 0:4 a so švajčiarskymi 1:3. Pred posledným duelom v základnej B-skupine však vedeli, že stále môžu postúpiť do štvrťfinále. Po triumfe 6:2 nad Nemkami tento cieľ splnili.

„Hráčky odovzdali na ľade všetko, čo v nich bolo. Museli si siahnuť na dno síl a ísť cez bolesť. Nezlomnosť ukázali práve proti Nemkám, ktoré potrebovali zdolať o štyri góly. Hoci dlho nemali v rukách postupový výsledok, napokon sa im podarilo streliť v závere dôležitý presný zásah zabezpečujúci štvrťfinálovú miestenku,“ pokračovala skúsená funkcionárka.  

Kanaďanky pripomenuli Vancouver

Odmenou za vynikajúci výkon proti Nemecku bol nielen postup do štvrťfinále, ale aj presun z Middletonu do Madisonu. V tamojšej LaBahn Arene, kde hráva domáce zápasy wisconsinský ženský univerzitný tím, nastúpili slovenské hokejistky proti neskorším víťazkám majstrovstiev sveta. Favorizovanej Kanade podľahli 0:7. 

„Dievčatá dostali šancu zahrať si proti Kanade v krásnej hale, ktorá ponúkala úplne iné podmienky ako štadión v Middletone. Zámorský tím bol jasný favorit, veď v Kanade majú registrovaných viac ako 100-tisíc hráčok a my na Slovensku 465 hokejistiek. V prvom rade sme chceli zápas odohrať so cťou, hoci sa hralo väčšinou v našom obrannom pásme. Vynikla najmä brankárka Lívia Debnárová, na ktorú smerovalo 65 striel. Duel mi pripomínal vystúpenie ženskej reprezentácie na ZOH 2010 vo Vancouveri,“ zaspomínala si Kožanová.

Záverečný zápas šampionátu odohrali Slovenky proti Češkám, opäť v Bob Suter's Capitol Ice Arene v Middletone. V súboji o konečnú piatu priečku podľahli rivalkám spoza hraníc 2:7, keď nezvládli druhú tretinu a šesťkrát inkasovali. Napriek tomu po skončení turnaja prevládali pozitívne emócie.

„Potešila nás už samotná možnosť zahrať si na majstrovstvách sveta, keďže v roku 2020 sa nám na šampionáte v Bratislave nepodarilo udržať sa v najvyššej kategórii a do USA nás poslal administratívny zásah IIHF. Chceli sme sa v prvom rade vyhnúť bojom o záchranu resp. zotrvať medzi elitou. Rastú nám talentované dievčatá v ročníkoch 2007 a 2008, pre ktoré sme chceli udržať najvyššiu kategóriu MS.“

Štrnásťročná útočníčka Ema Tóthová strelila na šampionáte dva góly, žiadna zo Sloveniek neskórovala viackrát. Foto: IIHF

Odchádza iba sedmička hráčok

Pozitívnou správou pre Slovensko je, že veľká časť kádra sa môže predstaviť aj na budúcoročných MS dievčat do 18 rokov. Od 8. do 15. januára 2023 ich privítajú švédske mestá Östersund a Brunflo. „Odchádza nám iba sedem hráčok ročníka 2004, ktoré smerujú medzi seniorky. K dispozícii však budeme mať hokejistky z ročníka 2005 a 2006, ktoré sa nemohli predstaviť v USA z dôvodu potreby plného očkovania, a takisto pribudnú mladšie dievčatá. Ťažké zápasy dodali hráčkam cenné skúsenosti a ukázali im, ako sa hrá svetový hokej na najvyššej úrovni. Do najbližšieho šampionátu nám ostáva približne polrok. Budeme musieť s dievčatami tvrdo pracovať, aby sme potvrdili výkonnosť a možno sa predviedli ešte aj v lepšom svetle.“

Dievčenská osemnástka v USA ukázala, že sa môže rovnať s tímami v elitnej kategórii MS. Šiestym miestom naznačila, že aj slovenská ženská reprezentácia bude môcť čoskoro počítať s novou generáciou kvalitných hráčok.

„Musíme pokračovať v náborových aktivitách, aby sme k hokeju dostali čo najviac dievčat. Budeme taktiež organizovať podujatia pre hráčky do 15 rokov pod názvom Hokejová galaxia. Verím, že dievčatám zabezpečíme aj kvalitný medzinárodný program, ktorý už neovplyvní pandémia. Ak budeme mať silný nábor a zapracujeme na rozvoji hráčok, prejaví sa to aj na seniorskej reprezentácii, ktorá sa môže vrátiť v rebríčku IIHF tam, kde bola kedysi,“ doplnila Kožanová pre Hockey Slovakia.