Miroslav Chudý už nie je trénerom Michaloviec, strieda ho Fín Valtonen

MICHALOVCE (SZĽH) – Miroslav Chudý skončil v pozícii hlavného trénera tiposextraligového účastníka HK Dukla Ingema Michalovce. Zmluvu s klubom ukončil v stredu na vlastnú žiadosť. Novým hlavným trénerom sa stal Fín Tomasz Juhani Valtonen.

Michalovce deklarovali pred štartom ročníka 2020/21 smelé ambície. Zvýšili rozpočet na činnosť A-mužstva, už v lete kompletne vyskladali káder zložený z renomovaných mien. Pod vedením trénera Miroslava Chudého mala partia „líšok“ smerovať za splnením cieľa, ktorým bola účasť v kvartete najlepších. V uplynulom období sa však Dukle nedarilo. Prehrala šesť súťažných duelov za sebou, z toho päť extraligových a v neúplnej tabuľke sa prepadla na ôsme miesto.

Miroslav Chudý vzal zodpovednosť na svoje plecia a v pondelok s vedením michalovského klubu rozviazal kontrakt. „V prvom rade by som sa chcel poďakovať celej michalovskej hokejovej rodine za tri krásne roky, kedy sa Michalovce stali mojím druhým domovom. Celé mesto žije hokejom a klub má úžasnú podporu fanúšikov, ktorú sme si všetci posledné roky užívali. Verím, že ľudia sa na zimák dostanú čím skôr a dôvodov na radosť budú mať od chalanov na ľade ešte veľa.  Samozrejme vás budem aj naďalej sledovať a držať vám palce,“ cituje oficiálny facebookový profil klubu Miroslava Chudého.

Kariéra 58-ročného trénera bola spätá s michalovským hokejom od sezóny 2017/18, ešte z čias pôsobenia Dukly v druhej najvyššej slovenskej súťaži. Dvakrát ju s klubom vyhral, rovnaký počin sa mu podaril aj v sezónach predtým. Najskôr s Novými Zámkami, neskôr s Detvou.  V minulosti trénoval aj v Banskej Bystrici a vo Zvolene, kde trénersky začínal.Koniec Miroslava Chudého v Michalovciach je druhou trénerskou zmenou, ktorá sa udiala v Tipos extralige v sezóne 2020/21. Prvá prišla začiatkom septembra v Liptovskom Mikuláši. Josera Tureka vtedy nahradil Milan Jančuška.  

Meno nového trénera bolo známe už v stredu popoludní. „Vedenie klubu si plne uvedomuje že súčasné výsledky a prejav hry nezodpovedajú stanoveným cieľom nášho tímu pre túto sezónu. Keďže už v piatok nás čaká zápas s Popradom a v ďalších týždňoch plne nabitý súťažný program, potrebujeme k tejto situácii pristúpiť vysoko zodpovedne. Rozhodli sme sa obzrieť za skúsenosťami fínskej hokejovej školy, ktorej dosahované výsledky momentálne patria k najlepším na svete. Preto sa novým hlavným trénerom HK Dukla Ingema Michalovce stane Fín Tomasz Juhani Valtonen, ktorý by mal stať na striedačke už počas piatkového zápasu proti tímu HK Poprad," píše sa v stanovisku klubu.

Štyridsaťročný Valtonen je bývalý útočník, ktorý odohral v najvyššej fínskej súťaži 492 zápasov a nazbieral 154 bodov (79+75). Po ukončení hráčskej kariéry presedlal na trénerskú a počas nej pôsobil ako hlavný kormidelník Jokeritu Helsinki, Sport Vaasa, fínskej reprezentácie do 20 rokov, či poľského národného tímu. V uplynulej sezóne viedol aj nemecký Ravensburg a švédsku Moru.