Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporilo hokej v rámci COVID pomoci

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo z vlastných zdrojov sumu 2 mil. EUR, ktorú poskytlo národným športovým zväzom futbalu, ľadového hokeja, basketbalu, volejbalu a hádzanej, dôvodom čoho sú opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, na základe ktorých boli najvyššie ligové súťaže dospelých v uvedených kolektívnych športoch počas prvej vlny pandémie COVID-19 zrušené alebo sa dohrali bez divákov, pričom aktuálne sa môžu konať len bez účasti divákov, čo dotknutým klubom spôsobilo a spôsobuje výpadok príjmov. Národné športové zväzy sú povinné poskytnúť (refundovať) tieto prostriedky všetkým klubom najvyšších ligových súťaží na pokrytie osobných nákladov v aktuálnom období, pričom národné športové zväzy sú povinné vyčleniť vlastné zdroje v objeme 50 % ministerstvom poskytnutej sumy (spolu 1 mil. EUR), ktorá musí byť poskytnutá na pokrytie ďalších nákladov klubov národných ligových súťaží, v prípade futbalu a ľadového hokeja prioritne klubov najvyššej alebo druhej najvyššej ligovej súťaže mužov. Ministerstvo v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR pripravuje schému pomoci športovým klubom v súvislosti s dopadmi opatrení počas prvej a druhej vlny pandémie COVID-19

Zo spomenutej sumy vyčlenilo MŠVVaŠ SR pre hokej 577 778 EUR, ktoré budú rovnomerne rozdelené medzi 11 klubov najvyššej súťaže aktuálnej sezóny, pre každý klub 52 525,57 EUR.

Povinnosť spolufinancovania SZĽH začal plniť v septembri, od kedy z vlastných komerčných zdrojov podporil kluby Extraligy v celkovej výške 550 tisíc EUR.