Michalovi Chovanovi vzal nemeckú pozvánku škaredý náraz: "Budem usilovne bojovať o ďalšiu"

KOŠICE (SZĽH) - Michal Chovan mal patriť k útočným lídrom slovenskej reprezentácie na Nemeckom pohári v Krefelde. Namiesto cesty do Bratislavy v predvečer pondelňajšieho zrazu nečakane zamieril do košickej nemocnice. S podozrením na otras mozgu po tvrdom náraze hlavou na mantinel. Tridsaťjedenročného tvorcu hry mrzel spôsob, akým prišiel o účasť na reprezentačnej akcii.

Michal Chovan našiel v Košiciach po prestupe zo Zvolena žičlivé prostredie. Už v príprave vytvoril údernú formáciu s Marcelom Haščákom a Jurajom Majdanom. Predovšetkým „Hakymu“, ako znie prezývka prvého menovaného košického kanoniera, servíroval exkluzívne prihrávky s gólovými parametrami. S 23 bodmi – rovnaký počet má na konte aj Marcel Haščák – sa stal najproduktívnejším hráčom Tipsport Ligy v jej úvodnej fáze do prvého asociačného termínu.

Tréner Craig Ramsay i generálny manažér Miroslav Šatan chceli vidieť kooperáciu produktívnej košickej dvojice v Krefelde. V nedeľu večer sa dozvedeli, že na zraz nepricestuje ani jeden z útočníkov. Marcel Haščák z dôvodu pretrvávajúcich zdravotných ťažkostí, Michal Chovan pre nekoordinované vrazenie hlavou do bočného mantinelu. Záchranári ho po smolnej kolízii s korčuľou Nitrana Eduarda Šimuna zafixovali a v nehybnom stave previezli do nemocnice s podozrením na otras mozgu. „Po strete som bol silno otrasený asi päť minút, potom sa stav ustálil. Situácia vyzerala vážnejšie než napokon bola. Už pár dní som doma, cítim sa fajn. Verím, že od pondelka sa vrátim na ľad,“ zvestoval nám Michal Chovan. Vyšetrenia obávaný otras mozgu nepotvrdili.

Šimun sa protihráčovi ospravedlnil. Chovana potľapkal po pleci už pri transporte z ľadu, následne z neho zišiel aj on pre trest na päť minút a do konca zápasu. Košický útočník ospravedlnenie prijal. Po dodatočnom prezretí záznamu usúdil, že nešlo o úmyselný zákrok. „Ale o nešťastnú náhodu. Zranil som sa, no v hokeji s tým treba počítať. Dôležité je, že som v poriadku,“ dodal zvolenský rodák.

Michala Chovana najviac škrelo, že smolný moment ho deň pred zrazom vyradil z nominácie na Nemecký pohár, kde mohol k doterajším dvanástim reprezentačným štartom pridať ďalšie. „Reprezentačná pozvánka je pre mňa výnimočná pocta, vždy rád a hrdo reprezentujem Slovensko. Zostal som sklamaný, ale nie zatrpknutý. Budem ďalej usilovne pracovať, aby prišla ďalšia. Teraz v Nemecku mohla byť situácia zaujímavá aj tým, že nominovaní boli až piati Košičania. Napokon išli iba dvaja, čo potvrdilo, že na zranenia človek nemá dosah a niekedy im nedokáže zabrániť. Ale veľmi sa teším, pretože zvyšní košickí chlapci si pozvánku zaslúžili za tvrdú drinu a solídne klubové výkony. Snáď sa ešte v reprezentácii stretneme v podobnom zložení,“ zaželal si Michal Chovan. Okrem neho a Marcela Haščáka necestoval do Krefeldu z tábora „oceliarov“ ani dlhodobo laborujúci Vojtech Zeleňák, potenciálny reprezentačný debutant. V Krefelde sa už predstavili brankár Andrej Košarišťan a obranca Patrik Koch. V súboji so Švajčiarmi spolu s ostatnými nezabránili prehre 2:5. „Chlapci nehrali zle. Škoda len druhej tretiny, v ktorej stratili so súperom gólový krok. Nevadí, verím, že v nasledujúcich dvoch stretnutiach to napravia,“ dodal Michal Chovan.