Michal Čajkovský v Moskve čaká, či bude pokračovať vo vydarenej sezóne

BRATISLAVA/MOSKVA (SZĽH) – Michal Čajkovský je jeden z mála slovenských reprezentantov, ktorí si v tejto sezóne zahrali v play-off. A jeden z mála, ktorý ešte môže pokračovať v sezóne 2019/20. V Európe ju „odpískali“ z dôvodu koronavírusu všetky renomované hokejové súťaže až na jednu. KHL najskôr pozastavila dianie na týždeň, podľa novších informácií by sa nemalo hrať do 10. apríla. Bude sa vôbec ešte hrať?   

Pýtali sme sa Michala Čajkovského, 27-ročného obrancu Dinama Moskva, ktorý sa v stredu 25. marca vráti do bázy, aby absolvoval plánovaný tréning s tímom. Aspoň tak znie aktuálny pokyn vedenia realizačného tímu slávnej ruskej značky. „Nedokážem predpovedať, čo bude ďalej. Uplynulých desať dní sme mali voľno, keďže trénovať v skupine sme nemohli. Doma som sa snažil udržiavať, hýbať sa, ale nie je to ono. Bolo to len hranie sa s telom, žiaden tvrdý tréning,“ charakterizoval Michal Čajkovský uplynulé dni, ktoré strávil v Moskve. Nad návratom domov neuvažoval, keďže v prípade prekročenia slovenských hraníc by musel ísť do povinnej 14-dňovej karantény. A to si nemohol dovoliť. „Lety poriadne nelietajú, doma sú tvrdé opatrenia. Nemohol by som riskovať, že sa nedostanem naspäť. Preto sme sedeli v Moskve a čakali,“ pripojil Michal Čajkovský, ktorý býva v Slovenskom dome. 

Dnes netuší, či sa súťaž opätovne spustí zápasmi druhého kola play-off od 11. apríla. Viac sa možno dozvie v stredu v báze. „Uvidíme, či nám naznačia, ako ďalej a či začneme s tréningom. Podľa prvotných pokynov by sme mali. Čo sa týka pokračovania sezóny, počul som aj to, že by sa zvyšná časť play-off mala odložiť na neskôr, ale to sú zatiaľ iba reči. Uvidím, aké informácie sa dozviem na zraze,“ konštatoval bratislavský rodák.

Sezóna 2019/20 je z jeho pohľadu zatiaľ najproduktívnejšia v mužskej kariére. V 64 dueloch KHL vrátane play-off nazbieral 35 bodov za 11 gólov a 24 asistencií. „Sezóna je vydarená. Nielen z individuálneho, ale aj tímového hľadiska. Play-off sa tiež začalo dobre. Uvidíme, či a kedy sa dohrá. Myslím si, že vzhľadom na súčasnú situáciu a pre dobro či zdravie hráčov by mali ročník ukončiť. Rozhodnutie však majú v rukách iní, nie hokejisti,“ dodal Čajkovský.   

S Julom sa poznáme dlho. Počas série sme príliš nekomunikovali, po nej sme sa nachvíľu porozprávali. Samozrejme, chcel som ho poraziť.

Ako už sme predznamenali, 62-násobný slovenský reprezentant si v tomto ročníku zahral v play-off ako jeden z mála spomedzi našich hokejistov, pôsobiacich v elitných európskych súťažiach. Okrem neho si emócie vyraďovačky užil azda iba Július Hudáček, rovnako v KHL. Zaujímavé je, že 1. kolo v nadnárodnej súťaži postavilo Slovákov proti sebe v moskovskom derby. Čajkovského Dinamo proti Hudáčkovmu Spartaku. Hoci v hokeji medzi oboma tábormi nepanuje až taká veľká rivalita ako na zelených trávnikoch, séria bola pikantná. O fyzické súboje nebola núdza. 

Napokon sa z triumfu 4:2 na zápasy tešilo Dinamo s Michalom Čajkovským: „Dinamo a Spartak sú rivali aj v hokeji. Séria bola dobrá, vyhrotená. Najmä v prvom zápase, čo sa dalo čakať, keďže išlo o moskovské derby. Obe strany časom krotili emócie a hrali hokej. Naďalej však platilo, že nič si nedarovali. Som rád, že sme vyhrali a postúpili.“

V sérii sa fyzicky zdatný slovenský obranca stretol s Anselom Galimovom, útočníkom Spartaka, s ktorým sa pobil osem dní pred začiatkom play-off. V zápase z 23. februára, v ktorom Dinamo zvládlo derby 2:1 po nájazdoch, Galimov v bránkovisku dobiedzal do brankára domácich Bočarova. Slovenský obranca si spoluhráča zastal a Galimova odstavil. Následne sa strhla pasovačka, v ktorej Čajkovský uštedril súperovi zopár tvrdých rán. „Brankára si treba chrániť. Najmä v momente, keď hrá súper pred ním a chce skórovať. Galimov v tej situácii pichal do nášho brankára, tak som ho dal nabok. Potom som ho plánoval pustiť, ibaže rukavicou ma udrel prvý, tak sme sa pobili,“ spomínal náš bek. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

??????? ??? ????? ??????? ???????! #???????? #??????

Príspevok, ktorý zdieľa ?? ?????? | HC Dynamo Moscow (@dynamo_ru),

Očakávalo sa, že Galimov vystrčí rožky aj v sérii play-off. Hráči Dinama sa však nekoncentrovali na jeho správanie. „Nesústredil som sa naňho, nevšímal som si ho. Hral som za svoj tím. Keby sa bolo bývalo niečo stalo, každý z nás by bol pripravený postaviť sa za spoluhráča,“ dodal Michal Čajkovský. 

V sérii so Spartakom stál proti nemu aj dlhoročný kamarát Július Hudáček. Slovenský brankár robil, čo mohol. Odchytal všetkých šesť stretnutí, pričom v každom čelil v priemere viac ako 30 strelám. Dosiahol 93,4-percentnú úspešnosť zásahov, no Dinamo nezastavil. Gól v sérii si pripísal aj Michal Čajkovský, krajana však neprekonal. V úvodnom stretnutí na ľade Dinama pri víťazstve 5:1 dával v presilovke na začiatku tretej tretiny na 4:0, to však už stál v bránke Hudáčkov náhradník Chomčenko. 

„S Julom sa poznáme dlho. Každý z nás chcel odviesť maximum pre svoj tím. Počas série sme príliš nekomunikovali, po nej sme sa nachvíľu porozprávali. Samozrejme, chcel som ho poraziť a som rád, že tímovo sa nám podarilo prejsť cez Spartak,“ dodal Michal Čajkovský.

Koncom minulého týždňa bol náš reprezentant súčasťou deväťčlennej partie okolo obrancu Martina Fehérváryho, ktorá sa rozhodla v dnešnom trende výziev na sociálnych sieťach šíriť jednu dobročinnú. Skupina dobrých hokejových známych, v ktorej sa ocitli aj Adam Ružička, Martin Pospíšil, Adam Liška, Marián Studenič, Miloš Kelemen, Tomáš Tatar a Adam Žiak, prispela na podporu iniciatívy Kto pomôže Slovensku. Celkový výťažok poputuje na pomoc lekárom a ľuďom v domovoch sociálnych služieb v tomto náročnom období. Dohromady poslali deviati chlapci vyše 5-tisíc eur. „S chalanmi sme sa dohodli, že prispejeme na dobrú vec. Každá korunka je dobrá, ako sa hovorí. Preto ma teší, že sme takto mohli pomôcť tým, ktorým sa pomoc v súčasnej situácii najviac zíde,“ povedal na margo pomoci Michal Čajkovský.