Matthews pokoril 60-gólovú métu, Dallas krok od play off

NEW YORK - Los Angeles Kings a Nashville Predators si v noci na stredu zabezpečili postup do play off NHL. Obom tímom zahrala do karát prehra Vegas na ľade Dallasu 2:3 po nájazdovom rozstrele. Slovenskí hokejisti Andrej Sekera s Mariánom Studeničom v drese domácich do zápasu nezasiahli. Dallasu stačí na účasť vo vyraďovačke získať bod. Stars majú pred záverečnými dvoma duelmi základnej časti pred Vegas štvorbodový náskok. Útočník Toronta Maple Leafs Auston Matthews sa stal prvým Američanom, ktorý vsietil v jednej sezóne 60 gólov.

Washington v zostave s Martinom Fehérvárym prehral s New Yorkom Islanders 1:4. Slovenský obranca odohral 19:38 min a zaznamenal mínusový bod. V tíme hostí chýbal pre chorobu Zdeno Chára. Tampa s Erikom Černákom zdolala Columbus 4:1. Steven Stamkos si pripísal na konto dva góly i asistencie a prvýkrát v kariére dosiahol v základnej časti 100-bodovú hranicu. "Dlhé roky som sa pokúšal o túto magickú métu, no podarilo sa mi ju dosiahnuť až počas 14. sezóny v profilige. Je to niečo výnimočné. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí mi verili," uviedol Stamkos pre oficiálny web súťaže. Černáka zasiahol do tváre puk a na ľade strávil iba necelé štyri minúty. New Jersey bez Tomáša Tatara prehralo na ľade Ottawy 4:5 po predĺžení.

Po desiatich rokoch má NHL 60-gólového strelca. Auston Mattews prispel k víťazstvu Toronta nad Detroitom dvoma presnými zásahmi a pokoril túto métu. Stal sa prvým rodákom z USA, ktorému sa to podarilo. Naposledy strelil 60 gólov v jednej sezóne kapitán “bleskov” Stamkos, ktorému sa to podarilo v sezóne 2011-12. Z aktívnych hráčov dosiahol tento míľnik už len Alexander Ovečkin, kapitán Washintonu dal v sezóne 2007-08 až 65 gólov. “Veľmi si to vážim. Byť na zozname so Stamkosom a Ovečkinom je pre mňa veľká česť. Z radosti so spoluhráčmi a z reakcie publika som mal zimomriavky,” povedal Matthews pre nhl.com.

Toronto si víťazstvom poistilo druhé miesto v Atlantickej divízii, čo mu zaručuje výhodu domáceho prostredia v prvom kole play off. “Začať play off doma je úžasné, pretože nás budú tlačiť naši fantastickí priaznivci,” povedal tréner “javorových listov” Sheldon Keefe. Matthews v prostrednej časti otvoril skóre a v 46. minúte ho aj uzavrel, keď v presilovke parádnou strelou uzavrel na 3:0. “Bol to typický gól snajpera Austona Matthewsa. Je neskutočné čo dokázal. Videli ste ako ho fanúšikovia milujú, bol to nádherný gól. Sme na neho veľmi hrdí nielen za to, že dáva góly, ale aj za to ako akým je lídrom a ako sa správa,” povedal John Tavares, ktorý zvýšil na 2:0. Piate čisté konto v sezóne zaznamenal Jack Campbell, ktorý chytil 20 striel.

Výsledky NHL:

Boston - Florida 4:2, New York Rangers - Carolina 3:4, Ottawa - New Jersey 5:4 pp, Pittsburgh - Edmonton 1:5, Tampa Bay - Columbus 4:1, Toronto - Detroit 3:0, Washington - New York Islanders 1:4, Minnesota - Arizona 3:5, Nashville - Calgary 4:5 pp, Dallas - Vegas 3:2 pp a sn, Colorado - St. Louis 5:3, Vancouver - Seattle 5:2, San Jose - Anaheim 2:5.