Matoušek pri návrate do Slovana v závere už aj poriadne odfukoval

BRATISLAVA (SZĽH) - Po poslednej sezóne mal Tomáš Matoušek na stole dve ponuky. Pokračovanie v Slovane Bratislava zdvorilo odmietol a prikývol Michalovciam. Na prelome rokov sa však predsa len vrátil do belasého dresu a v nedeľu proti Detve (4:1) v ňom absolvoval tohtosezónnu premiéru.

Michalovce predstavili Matoušeka pred začiatkom ročníka ako jednu z veľkých posíl. Dvadsaťosemročný rodák z Banskej Bystrice však za Duklu Ingema odohral len päť zápasov a potom dlho pauzoval pre zranenie kolena. Týždeň pred Štedrým dňom prišla zo Zemplína informácia, že sa obe strany dohodli na rozviazaní kontraktu z rodinných dôvodov. „Ja som inicioval rozviazanie zmluvy,“ priznal krídelník. „Nebudem a nechcem konkretizovať dôvod môjho odchodu z Michaloviec. Poviem iba, že to bolo z rodinných dôvodov, viac si však nechám pre seba. V Michalovciach o dôvode môjho rozhodnutia vedia a všetko je uzatvorené. Dnes som už hráčom Slovana.“

Po predčasne skončenom ročníku 2019/20 riešil Matoušek budúcnosť. Pokračovaniu v Slovane sa nebránil, ale zlá finančná situácia klubu ho odrádzala. Rokovania s novými akcionármi boli v nedohľadne a nikto nevedel, ako bude vyzerať mužstvo v ďalšom ročníku. Aj preto sa rozhodol prikývnuť na ponuku z Michaloviec, kam ho prilákal tréner Miroslav Chudý. Dnes už bývalého trénera „líšok“ poznal z Banskej Bystrice, vedel, čo môže od neho očakávať. „Vlani po sezóne bola v Slovane veľmi náročná situácia, odlišná od dnešnej. Aj vedenie klubu pochopilo, že riešim veľký problém. Mal som vtedy tehotnú manželku, nechcel som hazardovať a vystaviť rodinu neistote. Dnes je to už na uvážení ľudí, ako toto moje rozhodnutie zoberú. Aj my hokejisti musíme neustále myslieť na svoje rodiny, ktoré potrebujeme zabezpečiť. Rozhodnutie ísť do Michaloviec neberiem ako zlý krok. Urobil som ho a už musím s tým žiť,“ tvrdil dvojnásobný slovenský majster s Banskou Bystricou (2017, 2019).

Už to nie je Detva, ako bývala kedysi. Má systém, hráči bojujú. Bol to skutočné náročný duel.

Na prelome rokov sa dohodol s vedením Slovana na prestupe a podpísal aj zmluvu. Ponuka zo zimného štadióna Ondreja Nepelu ho potešila. Do šatne belasých prichádza už tretíkrát. Prvýkrát ešte v sezóne 2013/14 ako mladý hráč nastupoval za Slovan v KHL. Následne sa vrátil do Banskej Bystrice, viac ako rok pôsobil v Litvínove a po ďalšej anabáze u „baranov“ sa v minulom ročníku opäť ocitol v známej šatni na Tehelnom poli. „Návrat do Slovana je veľmi dobrý. Som rád, že sa mi po mojom konci v Michalovciach ozvali. Všetko sa zomlelo v podstate počas jedného víkendu. Slovan je klub s bohatou históriou, má najvyššie ambície a v šatni ma vítalo veľa známych tvárí. Aj preto som spokojný,“ povedal Matoušek.

Dres Slovana si obliekol prvýkrát už v tretí januárový deň, vtedy to však nebolo ešte naostro. Spolu so zranenými spoluhráčmi sledoval duel s Novými Zámkami v špeciálnych vianočných dresoch, ktoré išli neskôr do dražby. Na jeho ešte ani nesvietilo žiadne číslo. Ostrú premiéru odkladal ešte dva týždne, keďže si doliečoval zranené koleno. Proti Detve vykorčuľoval na krídle tretieho útoku. „Zápas som hral po vyše troch mesiacoch, bolo to poriadne ťažké. V tretej tretine som už aj trocha odfukoval. Bude sa to ešte zlepšovať. Už to nie je Detva, ako bývala kedysi. Má systém, hráči bojujú. Bol to skutočné náročný duel. Som rád, že sme ho zlomili v tretej tretine vo svoj prospech,“ skonštatoval.

Hokejisti, ktorí hrajú prvé stretnutie po dlhej pauze, majú problémy s kontrolou puku. Ten im často odskakuje od hokejky. Aj preto sa snažia hrať predovšetkým jednoducho a na kombinácie si trúfajú až s pribúdajúcim časom. „Mám oproti iným hráčom výhodu, že hrám jednoducho stále,“ zasmial sa a pokračoval: „Ja som mal skôr problém kyslíkového charakteru. Našťastie, náš útok dal góly a tri body zostali doma.“