Máte hokej v strave? Siahnite po zdravých a chutných Hokejových rýchlovkách

BRATISLAVA (SZĽH) – Hokej, stelesňujúci vysokú fyzickú výkonnosť, a zdravé stravovanie, podporujúce parametre ideálneho športového výkonu, idú dohromady. Potvrdzuje to unikátna iniciatíva Marketingu Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý s významnou podporou spoločnosti Kaufland, generálneho partnera slovenského hokeja, a v spolupráci s vydavateľstvom Supershape pripravil knižnú publikáciu Hokejové rýchlovky. Pokrstil ju kanadský tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay. Symbolicky – snehom z rolby. 

Zostavovateľkou knihy je Jana Šimkovičová, zakladateľka portálu CVIČTE.sk a známa autorka publikácií o zdravom životnom štýle. Pri tvorbe ďalšej spojila sily s Marketingom SZĽH. Výsledkom je takmer 300-stranová kniha, pozostávajúca predovšetkým z 52 zdravých a chutných receptov z vlastnej kuchyne bývalých či súčasných slovenských hokejových osobností. Nechýbajú medzi nimi Zdeno Chára, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Miroslav Šatan, Jozef Stümpel, Martin Štrbák, Dominik Graňák či Michal Handzuš, ale ani ich nasledovníci v drese slovenskej hokejovej reprezentácie Adam Liška, Filip Krivošík, Peter Cehlárik či bratia Matúš a Jakub Sukeľovci. Obsah dopĺňajú zaujímavé profily všetkých osobností, pestré fotografie a deväť edukatívnych rozhovorov so špecialistami v oblasti kondičného tréningu, výživy a zdravého životného štýlu. 

Kniha Hokejové rýchlovky je ideálnou pomôckou nielen pre mladých hokejistov, ale aj svedomitých hokejových rodičov, ktorí chcú, aby ich ratolesti športovo napredovali. Inšpiráciu zasa ponúka odborníkom z hokejového prostredia či nadšencom zdravého stravovania, keďže každý recept zahŕňa jednoduchý postup prípravy i základné nutričné hodnoty. Pre laickú verejnosť je vhodným zberateľským kúskom či ideálnym tipom na darček.

„Projekt Hokejové rýchlovky vznikol ako podpora prepojenia športovej tematiky so zdravou stravou, ktorá je dôležitou zložkou v snahe o zvyšovanie športovej výkonnosti. Som veľmi rád, že do projektu sa zapojilo mnoho osobností, pričom 52 z nich prispelo do publikácie svojimi receptmi. V tom je skrytá unikátnosť celej knihy. Nejde o predpripravené recepty, ktoré sme priradili k hokejistom, ale o ich originálne nápady a postupy pri príprave obľúbených a zdravých jedál,“ uviedol na margo vzniku knižnej prvotiny Marketingu SZĽH jeho riaditeľ Peter Janovský.

Predaj Hokejových rýchloviek sa oficiálne začína v pondelok 10. mája. Kniha bude dostupná nielen v každom dobrom kníhkupectve vrátane spoločností Martinus a Panta Rhei, ale tiež na pultoch spoločnosti Kaufland Slovensko, generálneho partnera SZĽH, ktorý jej vznik významne podporil. „Projekt knižnej publikácie Hokejové rýchlovky je ďalším spoločným prienikom hodnôt našej spoločnosti a slovenského hokeja. Teší nás, že sme sa mohli podieľať na jej vzniku o to viac, že súčasťou vybraných receptov sú produkty našich vlastných značiek, ktoré sú kvalitné, výhodné a niektoré aj Bio. Zároveň veríme, že téma športového výkonu v prepojení na zdravú stravu a pútavé recepty hokejových osobností zaujmú všetkých športových fanúšikov aj našich zákazníkov,“ povedal Martin Gärtner, vedúci oblasti marketingu spoločnosti Kaufland.

Krstným otcom knihy sa stal Craig Ramsay. Sedemdesiatročný kanadský kouč, ktorý trénuje slovenskú hokejovú reprezentáciu od leta 2017, pokrstil publikáciu snehom z rolby za pomoci pätice hráčov národného tímu ešte v prvej fáze prípravy na majstrovstvá sveta. Keďže viac ako 40 rokov, či už hráčsky alebo trénersky, pôsobil v NHL – v najlepšej svetovej hokejovej lige, kde sa kladie dôraz na všetky detaily zaručujúce efektívny športový výkon – so zdravou výživou má bohaté skúsenosti.

„Všetci by sme sa mali stravovať zdravo. Ako hokejista musíte vedieť, čo je pre vás dobré a čo nie. Ovocie a zelenina áno, slané či sladké pochutiny už menej. Našim hráčom sa vždy snažíme poskytnúť pestrú stravu, aby boli silní a mali dobrý odpočinok. Majte však na pamäti, že nezáleží na tom, či ste športovec alebo nie. Zásadami zdravej výživy by ste sa mali riadiť vždy. Kupovať si čerstvé potraviny a jedlo si pripravovať napríklad tak, ako sa píše v Hokejových rýchlovkách,“ odporučil Craig Ramsay. 


Fotogaléria