Martin Pospíšil extraligu nepozná, do Košíc ho zlanáril Chovan

KOŠICE (SZĽH) - Za normálnych okolností by na jeseň v drese Stocktonu Heat bojoval o miesto v prvom tíme organizácie z Calgary. Pandémia koronavírusu však jeho plány zmenila a rozhodla, že sa na istý čas „stiahne“ do Európy. Nádejný slovenský útočník Martin Pospíšil nadchádzajúcu sezónu odštartuje v drese Košíc.

Pospíšil sa tým vyhne zbytočným prestojom v Amerike, keďže ešte stále nie je jasné, kedy by sa mohla AHL naplno rozbehnúť. „Zatiaľ nemám presné informácie. Vyzerá to tak, že začiatkom novembra by som sa mohol presunúť na kemp do Calgary. S funkcionármi Stocktonu som v kontakte a budem čakať na bližšie pokyny,“ hovorí 20-ročný rodák zo Zvolena, ktorého si Flames vybrali vo vstupnom drafte NHL v roku 2018 zo štvrtého kola a celkovo 105. miesta. Dvere do najprestížnejšej hokejovej ligy sveta sa pritom začali Pospíšilovi sľubne otvárať. Z pohľadu talentovaného mladíka je tak načasovanie pandémie poriadne nešťastné. „Nebolo to nič príjemné. Prišlo to práve vtedy, keď sa mi začalo dariť a cítil som, že postupne dostávam na ľade čoraz viac priestoru,“ hovorí hokejista, ktorý v posledných piatich odohraných zápasoch sezóny zaznamenal dva góly a tri asistencie.

Na vzniknutú situáciu sa rozhodol Pospíšil reagovať rýchlo a čas v Amerike zbytočne nestrácal. Presunul sa do Európy, kde začal individuálnu prípravu na novú sezónu. „Najskôr som pricestoval k rodičom do Viedne a koncom mája som sa presunul na Slovensko. Istý čas som nemal možnosť chodiť na ľad a ani do posilňovne, v tomto smere ma to obmedzilo ako ostatných hokejistov.“ Talentovaný hokejista tak musel hľadať iné spôsoby, ako zapracovať na predsezónnej kondícii. „Snažil som sa to kompenzovať inak, často sme s bratom chodili napríklad na bicykle.“

Zavážil faktor Chovan

Pri rozhodovaní o dočasnom pôsobisku mohol Pospíšil pracovať s viacerými ponukami. Prikývol napokon na tú košickú. „Na tom, že som v Košiciach, má veľkú zásluhu Mišo Chovan. Volal som s ním ako s prvým a povedal mi, že by bol veľmi rád, ak by som prišiel. Následne prejavilo záujem aj košické vedenie a dá sa povedať, že som nad ich ponukou dlho neuvažoval. Zobral som to hneď,“ vysvetľuje kmeňový hráč Stocktonu Heat z kanadsko-americkej AHL.

Do metropoly východného Slovenska pritom nepricestoval sám. Enklávu zvolenských odchovancov tu rozšíril aj Dávid Mudrák, inak hráč celku Oshawa Generals z juniorskej OHL. „Nie je to náhoda, máme rovnakého agenta. Teším sa, že aj Dávid dostal možnosť začať sezónu v Košiciach a že je tu so mnou,“ hovorí Pospíšil, ktorý si v Mudrákovi našiel okamžite aj „parťáka“ na bývanie. „Ubytovanie máme skvelé, všade to odtiaľ máme blízko. Bývam s Dávidom, aspoň nie som v Košiciach sám,“ dodala slovenská hokejová nádej s úsmevom.

Zotrvanie v Košiciach nevylučuje

Ani dva mesiace pred ohláseným štartom našej najvyššej domácej súťaže hokejisti Košíc nevedia, na ktorom štadióne budú pôsobiť — či v Steel Aréne, alebo v neporovnateľne menšej Crow Aréne. Predsezónne košické akvizície tak musia počítať s dvomi možnými rozmermi klziska. Prichádzajúcemu Pospíšilovi nemusí hrať do karát ani fakt, že herný štýl v našej najvyššej hokejovej súťaži nepozná. „Priznám sa, že ligu som veľmi nesledoval. Opäť to tak pre mňa bude niečo nové, na čo sa môžem tešiť,“ rozhovoril sa 20-ročný Zvolenčan, ktorý je podľa svojich slov pripravený získať si miesto razantnou hrou typickou pre zámorský štýl hokeja. „Ak bude treba, svojho spoluhráča si určite zastanem,“ avizuje.

Nejasná situácia vo svete pritom otvára aj otázku, dokedy mladý hokejista na Slovensku pobudne. Ak by sa jeho pobyt v rodnej krajine nečakane predĺžil, zrejme sa tak udeje v Košiciach. „Ešte je predčasné o tom hovoriť. V tejto chvíli to však vylúčiť nemôžem,“ uzavrel Pospíšil.