Marko Daňo sa vrátil do zostavy Winnipegu

CHICAGO 28. októbra (SITA) - Fínsky brankár Pekka Rinne pomohol skvelým výkonom k triumfu hokejistov Nashvillu Predators nad domácimi hráčmi Chicaga Blackhawks 2:1 v piatkovom stretnutí severoamerickej NHL.

Rodák z Kempele zneškodnil až 43 striel súpera. Ani raz ho nepreveril slovenský útočník "čiernych jastrabov" Richard Pánik, ktorý odohral 13:41 min a na konci zápasu mal v štatistikách jednu mínusku, 2 trestné minúty a tri bodyčeky.

Skóre otvoril v závere prvej tretiny vo vlastnom oslabení pri Pánikovom treste Arťom Anisimov, ale už po 57 sekundách druhej časti hry vyrovnal Calle Järnkrok. V 32. min rozhodol o triumfe hostí Craig Smith, pre ktorého to bol jubilejný 100. presný zásah v základnej časti zámorskej profiligy. Brankár Chicaga Corey Crawford zastavil 28 z 30 streleckých pokusov hostí, jeho spoluhráč Patrick Kane nebodoval prvýkrát po šiestich stretnutiach.

Daňo opäť v zostave Winnipegu

Po dvoch zápasoch na tribúne sa vrátil do zostavy Winnipegu Jets slovenský útočník Marko Daňo, no ani on neodvrátil prehru 1:2 po predĺžení na ľade Columbusu Blue Jackets. Rodák z rakúskeho Eisenstadtu bol na ľade 8:40 min a súperovho gólmana ohrozil jednou strelou, pripísal si aj dva "hity". Winnipeg sa ujal vedenia už v 5. min gólom Brandona Taneva, no v polovici tretej tretiny vyrovnal Cam Atkinson. V tretej minúte predĺženia rozhodol Josh Anderson.

Prvé čisté konto v NHL vychytal brankár Vegas Golden Knights Oscar Dansk pri triumfe 7:0 nad Coloradom Avalanche. Dvadsaťtriročný Švéd si ho zaslúžil 32 úspešnými zákrokmi. Dansk od svojho debutu v profilige 22. októbra proti St. Louis Blues ešte nepocítil trpkosť prehry a stal sa dočasnou jednotkou Golden Knights pri zraneniach gólmanov Marca-Andrého Fleuryho a Malcoma Subbana.

"Zlatí rytieri" zvíťazili v piatom zápase po sebe a pokračujú v najlepšom úvode sezóny spomedzi všetkých expanzívnych tímov v histórii. "Za dva góly z prvých troch si môžeme celkom sami. Musíme sa zlepšiť v práci s pukom v oblastiach, v ktorých hrozí nebezpečenstvo," povedal podľa nhl.com tréner Colorada Jared Bednar.

Gólostroj Vegas sa rozbehol až v 29. min, keď skóroval David Perron. "Páčil sa mi náš začiatok, prvých desať minút sme hrali perfektne, potom sa to trochu vyrovnalo. Pred druhou tretinou sme mali trochu obavy a chceli sme sa presadiť, je vždy dobré dať prvý gól. Po tom sme ich prevalcovali," zhodnotil Perron.

Dva body za presný zásah a asistenciu si pripísal najproduktívnejší hráč Vegas James Neal. "Nie som veľmi prekvapený. Myslím, že si v expanzívnom drafte vybrali veľa kvalitných hráčov," uznal kvalitu súpera útočník Avalanche Erik Johnson.

Sumáre NHL - piatok:

Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 7:0 (0:0, 4:0, 3:0)
Góly: 29. Perron, 33. O. Lindberg, 36. Eakin (Neal, Perron), 39. Neal (C. Miller, Eakin), 46. Marchessault (Sbisa, Schmidt), 48. Haula (Marchessault, Schmidt), 54. Carrier (Hunt)

Columbus Blue Jackets - Winnpeg Jets 2:1 po predĺžení (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Góly: 51. Atkinson (S. Jones), 63. J. Anderson - 5. B. Tanev
Marko Daňo (Winnipeg) 8:40 min, 1 strela na bránku, 2 "hity"

New Jersey Devils - Ottawa Senators 5:4 po sam. nájazdoch (1:2, 2:0, 1:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 19. J. Hayes (Zacha, Santini), 31. Henrique (Butcher, Bratt), 39. Gibbons (Zacha, J. Hayes), 55. Severson (Hall, Stafford), rozhod. sam. nájazd premenil: Bratt - 8. Hoffman (DiDomenico, Pageau), 18. Oduya (E. Karlsson, Z. Smith), 59. Mark Stone, 60. DiDomenico (Brassard)

Carolina Hurricanes - St. Louis Blues 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 36. Skinner (Williams) - 35. Jaškin (Sundqvist, Pääjärvi), 51. B. Schenn (Schwartz, Tarasenko)

Chicago Blackhawks - Nashville Predators 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Góly: 20. Anisimov - 21. Järnkrok, 32. C. Smith (P. K. Subban, Fiala)
Richard Pánik (Chicago) 13:41 min, -1, 2 trestné minúty, 3 "hity"

Calgary Flames - Dallas Stars 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 31. J. Gaudreau (Ferland, Monahan) - 37. J. Klingberg (Spezza, Janmark), 53. Radulov (D. Shore, J. Klingberg)