Marko Daňo: Návrat do Európy? Chcem zabojovať o NHL, to je priorita

BRATISLAVA (SZĽH) – Doma na Slovensku je už takmer mesiac. Dva týždne z toho strávil slovenský reprezentant a hráč Columbusu Blue Jackets Marko Daňo v domácej karanténe. Čím si vypĺňal voľný čas, koľko v súčasnosti trénuje a či bude pôsobiť na zámorských klziskách aj v nasledujúcej sezóne? Aj na tieto otázky odpovedal slovenský útočník v nasledujúcom rozhovore. 

 

Máte za sebou siedmu sezónu v zámorí. Aká bola z vášho pohľadu?

Už na začiatku to bolo zvláštne. V príprave pred štartom NHL sme mali hrať posledný duel doma v Columbuse proti St. Louis. Im sa pokazilo lietadlo a na zápas nedorazili. Tým pádom tá moja šanca ukázať sa v poslednom zápase nevyšla. Tréneri sa museli rozhodnúť, koho zoberú do prvého tímu Columbusu na základe odohraných zápasov. Takže nešťastne tá sezóna začala.

 

Ani na farme v tíme Cleveland Monsters ste zo začiatku nenastupovali. Prečo?

Mali sme problém s veľkým množstvom starších hráčov. Podľa pravidiel mohli do zápasu nastúpiť šiesti – nás tam bolo osem. Jedným z dvojice, ktorá nemohla nastúpiť, som bol väčšinou ja. Takže pravidelne hrávať som začal až po zranení jedného zo spoluhráčov. Ako som hovoril, začiatok nebol ideálny, no stredná časť sezóny mi vyšla.

 

Bolo vedenie klubu spokojné s vašimi službami.

Minulý týždeň sme mali s trénermi a manažmentom pohovor. Rozprávali sme sa, ako sezóna prebehla a dostal som spätnú väzbu na svoje účinkovanie. Povedali, že v tom strede sezóny som bol ťahúňom mužstva a v každom zápase som do tímu niečo priniesol. Na záver ma zabrzdilo zranenie, mal som natrhnutý traverz a štyri týždne som bol mimo hry. A potom prišiel koronavírus.

 

Zmluvu s Columbusom máte do konca tejto sezóny. Viete už, čo bude ďalej?

Zatiaľ neviem. Zmluva mi končí a teraz uvidíme, ako sa to bude celé vyvíjať. Sezóna ešte oficiálne nie je ukončená a človek musí byť pripravený na všetko. Columbus je na hrane postupu do play-off. Takže ak by ešte sezóna pokračovala, mohli by chcieť do prvého tímu vytiahnuť aj niekoho z AHL. Jednou z možností je, že ma môžu povolať späť do zámoria. 

 

A podpis novej zmluvy sa vám nerysuje?

S agentom sme sa ešte o budúcej sezóne nerozprávali, čakáme ako sa vyvinie situácia so záverom ročníka 2019/20.

 

Môže sa stať, že budete v nasledujúcej sezóne pôsobiť v Európe?

Prioritou je pre mňa stále zámorie, chcem sa tam ešte vrátiť. Verím, že s agentom nájdeme klub, ktorý bude mať o moje služby záujem. Chcem ešte zabojovať o NHL, to je priorita. 

 

Keď máte zmluvu do 30. júna a prípadné dohratie sezóny NHL sa môže natiahnuť aj do augusta, ako to budete riešiť?

Financie plynúce z našich kontraktov nám vyplatili už teraz – poslednú výplatu sme mali pred dvoma týždňami. V play-off už nám neprichádza mzda, ale iba nejaké bonusy. Tie zmluvy by sa asi predĺžili operatívne dohodou. Ale je otázne, či príde k dohratiu sezóny. 

 

Kedy ste sa z USA vrátili na Slovensko? A mali ste v súvislosti s koronavírusom problémy s cestou?

Prišli sme domov s priateľkou 12. apríla. S agentom sme aj v súvislosti s ešte neukončenou sezónou dostali výnimku od hlavného hygienika a išli sme do domácej karantény. V štátnej by som sa nemohol plnohodnotne pripravovať a ani strava by nebola taká, akú vrcholový športovec potrebuje. Lety prebehli v pohode, ľudí na letiskách nebolo veľa. Mali sme dva prestupy na trase Cleveland – Chicago – Frankfurt a Viedeň a bolo to fajn.

 

Dva týždne domácej karantény ste zažili po prvýkrát. Ako ste ich zvládali?

Jediné šťastie bolo to, že som mal možnosť byť v rodičovskom rodinnom dome so záhradou. Mohli sme byť na čerstvom vzduchu – ak by som bol na byte tak by to bolo horšie. Mal som v dome k dispozícii posilňovňu kde som sa zabavil aj vypotil a ubehlo to rýchlo. 

 

V súvislosti s vírusom je všetko v neštandardnom režime. Ako sa to prejaví na vašej príprave?

Hlavne, keď človek nevie na čo sa má pripravovať a nepozná časový horizont, na ktorý sa má pripraviť. Teraz trénujem individuálne trikrát do týždňa – taká „udržiavačka“. Verím, že čoskoro sa otvoria fitnescentrá a budem môcť v nich fungovať viac, ako len trikrát do týždňa. 

 

Prežívate dlhé obdobie bez hokeja a otvára sa tak možnosť využiť čas na to, čo ste možno doteraz nestíhali. Čo je to vo vašom prípade?

Ja som veľký golfový fanúšik a aj teraz práve sa vraciam z dňa na golfovom ihrisku. Golf je môj veľký koníček a snažím sa v tom zdokonaľovať, ale nie som si istý, či sa mi to darí. Niekedy sa darí lepšie, niekedy horšie.