Marián Hossa sa stal členom skupiny, ktorá pomôže Blackhawks s hľadaním GM

CHICAGO - Bývalý slovenský hokejista Marián Hossa sa stal súčasťou poradenskej skupiny, ktorá pomôže Chicagu Blackhawks vo výbere nového generálneho manažéra. Klub NHL o tom informoval na oficiálnej stránke.

Okrem Hossu sú v tíme aj ďalší bývalí hráči Blackhawks Patrick Sharp a Ed Olczyk. Tí doplnili Mikea Fordea z konzultačnej firmy Sportsology, ktorá pomáha športovým klubom nájsť vhodných kandidátov na vysoké funkcie.

Hossa, ktorý je od novembra 2021 člen Hokejovej siene slávy v Toronte, odohral v drese Blackhawks osem sezón, počas ktorých trikrát získal Stanleyho pohár. "Sme poctení, že nám v hľadaní nového generálneho manažéra pomôžu traja bývalí hráči s hlbokými koreňmi v rodine Blackhawks. Marián, Eddie a Patrick sú uznávané osobnosti, ktoré majú výnimočné hokejové znalosti. Spolu s ďalšími poradcami využijeme ich schopnosti pri hľadaní generálneho manažéra," uviedol generálny riaditeľ Chicaga Blackhawks Danny Wirtz.

Blackhawks sú bez generálneho manažéra od októbra 2021, keď z funkcie odstúpil Stan Bowman, ktorý bol zároveň aj prezident klubu. Syn legendárneho trénera Scottyho Bowmana pôsobil v klube od roku 2005. Dôvodom jeho odstúpenia bola kauza bývalého videotrénera Bradleyho Aldricha, ktorý v roku 2010 sexuálne obťažoval hráča Blackhawks Kylea Beacha. Po Bowmanovom odchode sa funkcie dočasného manažéra ujal Kyle Davidson.

Stan Bowman pôsobil v Chicagu dve dekády a pomohol mu k trom Stanleyho pohárom v úspešnej ére v rokoch 2010 až 2015. Hlavný vyšetrovateľ kauzy sexuálneho obťažovania obvinil Bowmana z toho, že skutok nenahlásil, čo viedlo k ďalšiemu sexuálnemu obťažovaniu.