Majstrovstvá sveta môžu urýchliť presun do Kanady

TRENČÍN (SZĽH) - Dukla Trenčín dáva priestor aj slovenským nádejam, ktoré majú pred sebou sľubnú kariéru. V druhom útoku nastupuje Martin Chromiak, ktorého si v 5. kole draftu zo 128.miesta vybral klub NHL Los Angeles Kings.

Chromiak zatiaľ odohral v Tipos extralige šesť stretnutí, v ktorých dosiahol tri body za asistencie. V dohrávke 10. kola na ľade Michaloviec sa nepresadil. „Máme za sebou veľmi vyrovnaný zápas. Obojstranne to bolo solídne, lenže od nás sa vyžadujú góly, ktoré nestrieľame v dostatočnom množstve. Veľký problém nám robí premieňanie šancí. Pred ďalšími zápasmi máme čo zlepšovať," hodnotil ôsmu stratu bodov v prebiehajúcej sezóne 18-ročný trenčiansky talent.

Trenčín súrne potreboval nájsť strelca, ktorého zrejme našiel. A možno aj troch. Zatiaľ sa to však neodzrkadlilo v tabuľke. Do kabíny "vojakov" sa na mesiac vrátil Kanaďan Alderson a útočná sila vzrástla angažovaním amerických bratov Nicka a Drewa Shoreovcov. Všetci traja už o sebe dali vedieť a pokúšajú sa slovenským kolegom ukázať, že hokej sa dá hrať jednoducho. Druhý menovaný bol strojcom drámy na Zemplíne presilovkovým presným zásahom na 2:3, no trenčianska Dukla už v dramatickom závere nestihla vyrovnať. „Jednoznačne sú vodcami tímu a dokázali to za rekordný čas. Snažia sa nás nasmerovať na správnu cestu. Určite je to cenná skúsenosť hrať v jednom tíme s takými hráčmi," ocenil prínos zámorskej školy Martin Chromiak, ktorý vlani naznačoval, že môže byť jeden z talentov a svetlých budúcností slovenského hokeja.

Vo veľkej miere sa opiera o podporu trénerov, keďže ho pravidelne zaraďujú do prvých dvoch pätiek. „Cítim sa veľmi dobre. Teším sa z dôvery koučov a som veľmi spokojný. Samozrejme, nesmiem sa uspokojiť a dúfam, že to bude stále lepšie a lepšie," pochvaľuje si pobyt na pravom krídle druhej formácie Dukly, kde aktuálne pôsobí s Valachom a Heclom.

Slovenský mládežnícky reprezentant pochádza z Ilavy, no hokejovo vyrastal v Dubnici. Klubu SHL-ky sa v októbri zaviazal, že čas pred odchodom do sveta strávi v jeho farbách. Všetko bolo pripravené, no opätovne zasiahla vyššia moc a druhá najvyššia súťaž sa zastavila. „Stále platí, že na Slovensku nezostanem, pretože sa presuniem do kanadskej OHL. Mal som tam ísť začiatkom novembra, preto som si vybral Dubnicu. Bohužiaľ, liga sa nehrala. S agentom sme hľadali inú alternatívu. Trenčín sa ponúkol s pomocou, ktorú som prijal," tvrdí Chromiak s tým, že sa už do Dubnice nebude vracať, pretože ho od budúceho týždňa čakajú iné povinnosti. „V pondelok odchádzam do Zvolena, kde sa budeme v bubline pripravovať na juniorské majstrovstvá sveta. Ak sa dostanem do Edmontonu, ostanem už v Kanade vo svojom klube," doplnil Martin Chromiak, ktorý má platný kontrakt s tímom Kingston Frontenacs.