Majstrovstvá sveta 2021 bude hostiť iba Lotyšsko, Šatan: Držíme mu palce

BRATISLAVA (SZĽH) – Hokejové majstrovstvá sveta 2021 sa uskutočnia výlučne v Lotyšsku. Rozhodlo o tom utorňajšie zasadnutie Rady Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá pred dvoma týždňami odobrala práva usporiadať šampionát bieloruskému Minsku pre nelichotivú politickú i epidemiologickú situáciu. V hre o spoluorganizáciu podujatia tak neuspeli Slovensko ani Dánsko. 

„Chcel by som sa poďakovať federáciám Dánska a Slovenska za ich ochotu prevziať usporiadateľské povinnosti na svoje plecia za taký krátky čas," uviedol v oficiálnom stanovisku IIHF prezident René Fasel a doplnil:„Rada IIHF však verí, že usporiadanie turnaja v jednej krajine nám umožní väčšiu flexibilitu. Môžeme nájsť nielen finančne efektívne riešenie na zapracovanie bublinového konceptu v prípade potreby, ale tiež byť pripravení na možnosť privítať fanúšikov na majstrovstvách sveta, ak to bude bezpečné."

K rozhodnutiu Rady IIHF sa vyjadrili aj zástupcovia Slovenského zväzu ľadového hokeja. "Rešpektujeme rozhodnutie Rady IIHF zorganizovať celý šampionát v Rige. Vo vzniknutej situácii bolo našim cieľom podať pomocnú ruku a poskytnúť pre IIHF osvedčenú a kvalitnú alternatívu v Bratislave. Držíme Lotyšsku palce, organizačne ich čaká intenzívne obdobie. Pre hokejových fanúšikov je určite pozitívna správa, že na konci takejto náročnej sezóny sa našlo riešenie pre odohratie majstrovstiev sveta 2021,” povedal przident SZĽH Miroslav Šatan. „Myslím si, že tým, že Riga strávila niekoľko rokov prípravou samotných majstrovstiev sveta, je fér, že IIHF nezvolila alternatívu, že by im svetový šampionát úplne zobrala. Náš postoj bol snahou pomôcť IIHF v situácii, keď to potrebovala. Urobili sme všetko, čo bolo potrebné a od IIHF požadované. Rozhodnutie padlo a my ho berieme. Najbližšie týždne budeme plánovať prípravu, aby sme sa, aj keď majstrovstvá sveta nebudú ani čiastočne v Bratislave, mohli sústrediť na športový výsledok,“ doplnil výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.

Ohľadom svetového šampionátu bolo v posledných týždňoch mimoriadne rušno. Pre nestabilnú politickú a zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu sa výkonný orgán IIHF rozhodol vyškrtnúť Bielorusko zo zoznamu potenciálnych organizátorov. Zostalo na ňom Lotyšsko, ktoré ponúklo strešnej organizácii svetového hokeja scenár, že napriek nedostatkom v infraštruktúre dokáže zorganizovať podujatie samo. Do okruhu potenciálnych spoluorganizátorov sa na chvíľu zaradila aj Litva. Jej kandidatúru však prezident IIHF René Fasel odmietol. Oveľa reálnejšie bolo, že spolu s Lotyšskom usporiada šampionát buď Dánsko, ktoré ho hostilo v roku 2018, alebo Slovensko so skúsenosťami z rokov 2011 a 2019. Slovenská strana koncom predminulého týždňa potvrdila rokovania s IIHF a do piatka dodala federácii potrebné rozpočtové i logistické podklady. 

S pribúdajúcim časom sa začalo o Bratislave, ako o náhradnom dejisku za Minsk, hovoriť oveľa intenzívnejšie. Zo zákulisných zdrojov presakovali informácie, že René Fasel preferuje slovenskú ponuku. Lotyšský portál sportacentrs.com minulý utorok dokonca prišiel s informáciou, že šéf svetovej federácie je naklonený možnosti usporiadať kompletne celý turnaj pod Tatrami, čím by Lotyšsko prišlo o možnosť podieľať sa na organizácii podujatia. Napokon IIHF oficiálne komunikovalo, že jej najvyšší výkonný orgán rozhodne až tento týždeň. Na povrch vyšla tiež správa, že celý šampionát by sa mal uskutočniť iba v jednej krajine. To sa napokon aj stane. Jediným dejiskom bude Lotyšsko. 

Slovensko v Olympijskom športovom centre

IIHF na svojom webe v oficiálnom komuniké v utorok potvrdilo, že pracovalo s viacerými variantmi usporiadania šampionátu. Vzhľadom na nelichotivú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 a platným cestovným obmedzeniam však chcelo, aby sa podujatie uskutočnilo výlučne v jednom dejisku, respektíve jednom meste. Aj preto mala Riga ako vopred určený spoluorganizátor najlepšie vyhliadky na zorganizovanie celých MS. Problémom však bolo, že v hlavnom meste pobaltskej krajiny nie sú dva štadióny, ktoré by vyhovovali štandardom IIHF v súvislosti s konaním vrcholného podujatia. 

Napokon IIHF rozhodla nasledovne: hlavným dejiskom bude Arena Riga, ktorá bude hostiť účastníkov skupiny B, dva štvrťfinálové duely, oba semifinálové aj medailové zápasy. Druhým dejiskom bude Olympijské športové centrum, ktoré bude upravené a pojme dovedna 6-tisíc divákov. Hrať tu budú tímy A-skupiny MS vrátane slovenskej reprezentácie. Tréningovou halou s dvomi plochami bude zimný štadión Daugava, nachádzajúci sa približne desať minút od hlavnej rižskej arény. Momentálne v nej prebiehajú rekonštrukčné práce, ktoré však budú ukončené do záver marca. Všetkých 16 tímov bude bývať v jednom hoteli. Zmeny v hracom pláne sa nateraz neudiali. Ak to epidemiologická situácia dovolí, majstrovstvá sveta v Rige sa budú môcť uskutočniť aj za prítomnosti divákov na štadióne. 

Zatiaľ nie je definitívne určené, že šampionát sa bude konať v takzvanej bubline, čiže v izolovanom prostredí s prísnymi protipandemickými reštrikciami. IIHF podotkla, že je na tento scenár pripravená, keďže obe dejiská i ubytovacia hotelová jednotka sú v tesnej blízkosti. Ak to epidemiologická situácia dovolí, MS sa uskutočnia klasickým formátom bez nutnosti bublinovej izolácie. V prípade, že účasť divákov na zápasoch MS bude povolená, IIHF spoločne s miestnym organizačným výborom pripraví pre záujemcov ponuku vstupeniek do troch dní od schválenia kroku lotyšskou vládou. 

FAKTY O MS 2021

DÁTUM KONANIA: 21. máj - 6. jún
DEJISKÁ: Arena Riga (kapacita 10 300 divákov), Olympijské športové centrum (kapacita 6 000 divákov)
A-SKUPINA (Olympijské športové centrum): Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Dánsko, Bielorusko, Veľká Británia.
B-SKUPINA (Arena Riga): Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko, Kazachstan.