Majster sveta zasadol vo Fínsku do školských lavíc, vedomosti chce zužitkovať na Slovensku

VIERUMÄKI (SZĽH) – Len dvaja hráči odohrali v drese slovenskej hokejovej reprezentácie viac zápasov ako on. Napriek tejto skutočnosti, ako i jeho nepopierateľným zásluhám v ostatných mesiacoch však o Martinovi Štrbákovi toho veľa nepočuť. 44-ročný rodák z Prešova však aj naďalej pôsobí pri hokeji. Z pozície hráča plynule prešiel k trénerstvu, v ktorom sa už druhú sezónu zdokonaľuje vo Fínsku, kde súčasne zasadol aj späť do školských lavíc. 

Bol synonymom reprezentačnej oddanosti. Od roku 2000 po rok 2009 nechýbal ani na jednom svetovom šampionáte, zúčastnil sa aj domácich majstrovstiev v roku 2011, či dvoch hokejových turnajov pod piatimi olympijskými kruhmi. Trpký koniec kariéry uprostred rozbehnutej sezóny 2015/2016 síce zabolel, no na hokej nezanevrel. 

Martin Štrbák po skončení kariéry plynule prešiel na dráhu trénerstva. Nové vedomosti a skúsenosti zbiera už druhú sezónu vo Fínsku, kde študuje trénerstvo na Univerzite aplikovaných vied Haaga-Helia. „Prvá informácia o možnosti štúdia prišla zhruba pred dvomi rokmi,“ rozhovoril sa samotný Štrbák. „Zvažoval som túto ponuku a usúdil som, že je to veľmi dobrá príležitosť pre mňa. Prišiel som sem a odvtedy tu pôsobím.“

Univerzita Haaga-Helia má celofínsku pôsobnosť. Niektoré jej fakulty sídlia v Helsinkách, iné v neďalekom Porvoo, obci s početnou švédskou menšinou. Štrbákov študijný program trénerstva sa vyučuje v zhruba tisícovej obci Vierumäki, ktoré je však športovou mekkou v krajine tisícich jazier. Práve v tejto obci je vybudovaný nielen univerzitný kampus, ale súčasne aj veľké tréningové stredisko Fínskeho olympijského výboru.

„V olympijskom centre vo Vierumäki sa vzdeláva veľká väčšina fínskych trénerov, ale aj množstvo trénerov zo zahraničia,“ rozpráva Štrbák o spôsobe štúdia. „Fíni majú celý systém veľmi dobre prepojený. Okrem teoretického štúdia na univerzite pôsobia všetci tréneri aj pri kluboch, ktorých je v okolí množstvo. Doobeda sa venujeme škole a vo večerných hodinách pôsobíme pri kluboch. Štúdium a prax sú prepojené.“

Martin Štrbák (vľavo) a hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Viliam Čacho (foto jh/SZĽH)Martin Štrbák (vľavo) a hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov Viliam Čacho (foto jh/SZĽH)

Sám Štrbák pôsobí ako tréner v organizácii hokejového klubu Pelicans sídliacom v meste Lahti, ktoré je vzdialené zhruba 30 kilometrov od Vierumäki. Pelicans patrí svojou členskou základňou medzi najväčšie hokejové kluby vo Fínsku, keď združuje pod sebou hneď niekoľko družstiev od predprípravky až po seniorské profesionálne áčko, ktoré je stabilnou súčasťou najvyššej fínskej hokejovej súťaže.

V klube pôsobí aj Štrbákov mladší syn Maxim, ročník narodenia 2005, ktorý začiatkom mesiaca dostal šancu medzi o rok staršími hráčmi na výcvikovom tábore slovenskej reprezentácie do 15 rokov. Už z toho je zrejmé, že vo Fínsku Štrbák nie je sám. „Práve preto som túto ponuku dosť dlho zvažoval. Sú to dva roky a nevedel som si predstaviť, že by som ich tu strávil sám,“ vysvetľuje.

„Maxim hrá v tíme, ktorý je trénujem. Okrem toho chodí aj do miestnej fínskej školy, ktorá má aj anglické triedy. 70 percent jeho štúdia je v anglickom jazyku, zvyšok vo fínskom. Za ten čas sa toho dosť naučil. Už teraz výborne ovláda angličtinu, na dobrej úrovni zvláda aj fínčinu. Dalo mu to veľmi veľa.“

Veľmi veľa však dalo pôsobenie vo Fínsku aj samotnému Martinovi Štrbákovi. „Z pozície hráča je to iné ako z pozície trénera. Učíme sa tu obrovské množstvo vecí a človeku to otvorí oči,“ priznáva Štrbák. „Navyše ani za dva roky intenzívneho štúdia sa nemáte možnosť naučiť všetko. Trénerstvo je neustály a sústavný proces sebavzdelávania. Škola nás naučí teda skôr to, ako sa máme pripravovať ako sa ďalej máme vzdelávať,“ doplnil.

Štrbák vo Fínsku pôsobí už dve sezóny. Sám však priznáva, že ho to ťahá domov na Slovensko, kde by nadobudnuté vedomosti rád zužitkoval. „Odbor, ktorý študujem, sa študuje tri a pol roka, pričom prvá dva roky tvoria intenzívne denné štúdia vo Vierumäki, tretí rok už tvorí pracovná pozícia vo svete,“ približuje Štrbák. „Momentálne som vo štádiu, keď zvažujem všetky ponuky a vyzerá to tak, že sa vrátim na Slovensko.“

Manažér reprezentácie do 18 rokov Imrich Antal a v pozadí Martin Štrbák (foto jh/SZĽH)Manažér reprezentácie do 18 rokov Imrich Antal a v pozadí Martin Štrbák (foto jh/SZĽH)

Začiatkom minulého týždňa sa vo Vierumäki pripravovala aj slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov, ktorá v tamojšom tréningovom stredisku absolvovala záverečnú časť prípravy pred majstrovstvami sveta. Pri tíme tak v pozícii akéhosi dočasného teamhosta pôsobil práve Martin Štrbák. Pre neho bolo stretnutie s reprezentáciou do osemnásť rokov o to špecifickejšie, že v jej realizačnom tíme sú aj Viliam Čacho, Róbert Rehák či Imrich Antal, všetko tréneri a manažér, s ktorými Štrbák spolupracoval ako konzultant pri reprezentácii do sedemnásť rokov v sezóne 2016/2017, teda tesne pred odchodom do Fínska.

„S ponukou ma oslovila fínska hokejová federácia, či by som nemohol byť nápomocný počas trvania kempu. Samozrejme, veľmi som sa tešil. S chlapcami som bol v kontakte už skôr než sem prileteli,“ rozhovoril sa Štrbák, ktorý však priznáva, že žiadnu komplikáciu počas pobytu „osemnástky“ vo Vierumäki riešiť nemusel. „Prakticky všetko bolo vopred vybavené. Moja výpomoc teda spočívala skôr v operatívnom riešení, keby sa vyskytol nejaký problém.“

Úzko to súvisí aj s tým, čo všetko mali zabezpečené jednotlivé družstvá pripravujúce sa v Olympijskom rozvojovom stredisku vo Vierumäki. „Podmienky vo Vierumäki sú vynikajúce. Zvykne sa tu pripravovať pred majstrovstvami sveta aj reprezentácia Fínska, ženská reprezentácia tu taktiež bola pred nedávnym šampionátom v Espoo. Družstvá tu nájdu všetko potrebné pre trénovanie,“ dodal na záver.