Lukáš Kozák: V Porube som spokojný, cieľom je postup do extraligy

OSTRAVA (SZĽH) - Na svoju druhú sezónu v tíme HC RT TORAX Poruba sa pripravuje obranca Lukáš Kozák. Jediný Slovák v drese ostravského tímu sa ešte minulý utorok predstavil na zvolenskom ľade. A hoci sa presadil aj gólovo, výhre slovenského majstra 5:2 nezabránil. O svojich pocitoch, dôvodoch predĺženia zmluvy, ale aj ambíciách nám po zápase ochotne porozprával.

Poruba doplatila na zlý začiatok druhej tretiny. Za stavu 1:1 inkasovala v priebehu 42 sekúnd tri góly. „Ukázala sa naša neskúsenosť. V prvej českej lige sú mladí chalani, ktorí bojujú o extraligu. Je to síce korčuliarska a fyzická súťaž, ale po taktickej a systémovej stránke je trochu slabšia,“ povedal pre hockeyslovakia.sk čoskoro tridsaťročný zadák.

Rodák z Martina sa potešil, keď sa začiatkom mesiaca rozbehol zápasový kolotoč. „Vždy je lepšie hrať ako trénovať. Máme za sebou mesiac prípravy a štyri nie bohvieaké duely. Máme vysoké ciele a myslím si, že sa musíme zamyslieť, sadnúť si a prebrať ďalšiu časť prípravy, lebo to takto nemôže pokračovať,“ nespokojne krútil hlavou Kozák, ktorý pod Pustým hradom nastúpil v prvej obrane. O svojich úlohách v tíme pred novou sezónou toho zatiaľ veľa nevie. „Máme nového trénera a ešte sme sa nebavili, čo sa odo mňa očakáva. Každý kouč má nejaké svoje veci, takže uvidíme.“

Po uplynulej sezóne vyústila vzájomná spokojnosť do predĺženia spolupráce o ďalší rok. „V Porube som spokojný. Bola to prvá voľba po tom, ako som sa minulý rok stretol s manažérom. Prišiel Covid, nik nevedel čo bude a z ich strany prišli jasné a príjemné podmienky. Navyše, mám to hodinu a štvrť po diaľnici do Brna. Z mojej strany preto nebolo čo riešiť. Minulá sezóna bola zhodnotená ako celkom úspešná, keď sme v semifinále skončili na postupujúcom Kladne. Dohodli sme sa na ďalší rok. Ani som neriešil nič iné,“ pokračuje účastník juniorského svetového šampionátu 2011, ktorý sa ešte predtým, ako sa pripojil k tímu, pripravoval individuálne s kondičným trénerom.

V najbližšom ročníku netají klub oslavujúci 90. výročie vysoké ciele. „Tak ako naposledy, aj teraz máme najvyššie ambície. Klub chce postúpiť do extraligy a zodpovedajú tomu aj podmienky a príchody hráčov. To však musí byť viditeľné aj v zápasoch a zatiaľ sa nám to v príprave potvrdzovať nedarí,“ vraví Kozák, ktorý verí v dobrú sezónu. Zatiaľ však tím naplno neukazuje svoj potenciál. „Snáď to tak bude, ale sila na papieri ešte nič neznamená. To, že káder vyzerá dobre je fajn, ale výsledky tomu zatiaľ nezodpovedajú. Myslím si, že v kabíne ešte bude dusno a budú sa musieť riešiť veci. Máme odohrané štyri zápasy a s ani jedným z nich nemôže byť spokojnosť.“

Bývalý hráč Popradu ďalej priznáva, že jazdu svojich ex-spoluhráčov za extraligovým striebrom nesledoval. „Musím sa priznať, že ani nie. Príliš sa nezaujímam o iné veci v hokeji, čo sa netýka mňa. Beriem to ako prácu. Idem, odohrám, odrobím a tým to pre mňa končí,“ hovorí držiteľ majstrovského titulu so Slovanom z roku 2012. A čo ho uspokojí v blížiacej sa sezóne 2021/22? „Zostal som tu, pretože túžim po nejakom úspechu. Videl som tu perspektívu v minulej sezóne a kroky po nej nasvedčovali tomu, že v novom ročníku to bude ešte lepšie. Dúfam, že sa nám to tento rok podarí,“ zakončil rozhovor pre hockeyslovakia.sk Lukáš Kozák.