Lotyši uzavreli olympijskú nomináciu, vyradili šesť hráčov

BRATISLAVA (SZĽH) - Realizačný tím lotyšskej hokejovej reprezentácie predstavil menoslov 25 hráčov, ktorí pocestujú na olympijský turnaj v čínskom Pekingu. Hlavný tréner Harijs Vitolinš v pondelok vyradil zo širšieho kádra šesticu hokejistov. Informáciu priniesol oficiálny web Lotyšskej hokejovej federácie (LHF).

Záverečnými škrtmi neprešli brankári Rudolfs Lazdinš s Eriksom Vitolsom, obrancovia Nauris Sejejs s Robertsom Mamčicsom aj útočníci Daniels Berzinš a Gints Meija. Spomenuté sexteto však naďalej zotrváva s tímom. V rižskej Daugava aréne bude trénovať spoločne so zvyškom reprezentácie až do odletu do Číny, ktorý je naplánovaný na 2. februára. V prípade zranenia alebo choroby niektorého z nominovaných hráčov siahnu tréneri práve po niekom z danej šestice. 

V lotyšskom výbere nájdeme zástupcov KHL, švédskej SHL, českej extraligy, fínskej Liigy, nadnárodnej ICE HL a švajčiarskej NL. Najviac hokejistov – osem – dodalo Dinamo Riga. Až sedemnásť nominovaných zažije v Pekingu olympijskú premiéru. 

Lotyši odohrajú pred štartom olympijského turnaja dva prípravné zápasy. V sobotu 5. februára si zmerajú sily s Rusmi, o dva dni neskôr nastúpia proti Dánom.

Hokejisti z Pobaltia si vybojovali účasť v Pekingu v auguste, keď v domácom prostredí zvládli záverečné kolo olympijskej kvalifikácie a v rozhodujúcom súboji zdolali Francúzov 2:1. Na ZOH sa predstavia v základnej C-skupine v spoločnosti Švédov, Fínov a Slovákov. Konfrontácia s mužstvom Craiga Ramsayho ich čaká 13. februára o 5.10 h SEČ.

Nominácia Lotyšska na ZOH 2022 v Pekingu:

Brankári: Ivars Punnenovs (Langnau/Švaj.), Janis Kalninš (Växjö/Švéd.), Kristers Gudlevskis (Brynäs/Švéd.).
Obrancovia: Oskars Cibulskis, Ralfs Freibergs, Kristaps Zile, Karlis Čukste, Patriks Ozols (všetci Dinamo Riga/KHL), Janis Jaks (Soči/KHL), Uvis Janis Balinskis (Litvínov/ČR), Arturs Kulda (Krefeld/Nem.).
Útočníci: Lauris Darzinš, Nikolajs Jelisejevs, Martins Karsums (všetci Dinamo Riga/KHL), Miks Indrašis, Rihards Bukarts (obaja Vladivostok/KHL), Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Andris Džerinš (Linz/ICE HL), Oskars Batna (Jukurit/Fín.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švaj.), Renars Krastenbergs (Villach/ICE HL), Martinš Dzierkals (Plzeň/ČR), Kaspars Daugavinš (Bern/Švaj.), Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR), Ronald Keninš (Lausanne/Švaj.).