Líšky predstavili káder i dresy. Sústredili sa na zisk strelcov (FOTO)

V našom prostredí rarita, z pohľadu michalovského hokeja mimoriadne efektívna novinka. Rovnako ako vlani, aj tentoraz predstavili funkcionári Dukly Ingema Michalovce káder pre novú sezónu v rámci špeciálneho galavečera na Zemplínskej Šírave. Ako sa ukázalo aj vlani, investícia do spolupráce s partnermi sa počas sezóny vracia ako bumerang.

„Podpora zo strany štátu bola počas pandemickej krízy minimálna a stále čakáme na nejaké kompenzácie. Chýbali nám diváci, ktorí by naplnili okolo 40 percent rozpočtu. Bez našich sponzorov by to nešlo a aj preto sme im zorganizovali tento galavečer. Išlo hlavne o poďakovanie a zároveň sme ich prosili o ďalšiu podporu. Ceníme si ich priazeň,“ zdôraznil prezident klubu Martin Burinský.

Práve počas uplynulej sezóny sa ukázala priazeň sponzorov ako kritickým faktorom úspechu. A sponzor, ktorý sa môže stretnúť s hráčmi či trénermi osobne, dokáže byť voči klubu lojálnejší, ako keby poznal klub iba prostredníctvom čísla bankového účtu.

„Stáva sa z toho tradícia a ide o veľmi vydarené akcie. Vlani tu bolo okolo 150, teraz až 200 ľudí. Tí môžu spoznať naživo hráčov i trénerov a takto sa buduje vzťah ku klubu. Verím, že aj zásluhou toho nám zachovajú priazeň a podporia klub aj v novej sezóne,“ zaželal si asistent trénera Juraj Faith.

Na rozdiel od vlaňajšieho galavečera sa tentoraz nachádzala v sále aj príjemná kulisa v podobe pohára získaného za tretie miesto.

„Tretie miesto predstavuje veľký a možno aj trochu očakávaný úspech. Máme na čom stavať, ale bola to ťažká sezóna bez divákov. Veľmi si cením, že pri nás ostali partneri a to svedčalo o sile hokejovej rodiny. Ideme do ďalšej ťažkej sezóny a konkurencia bude ešte silnejšia. Aj preto sme chceli vybudovať káder veľmi skoro a podchytiť si tak hráčov, o ktorých máme záujem. Cieľom bude opäť minimálne semifinále a minimálne obhajoba tretieho miesta,“ zamyslel sa M. Burinský. Latka je nastavená vysoko, no na Zemplíne sa vysokých cieľov neboja a ako sa hovorí – s jedlom rastie chuť. Aj preto je nový rozpočet ešte o kúsok vyšší ako vlani. „Každý klub s vysokými cieľmi túži po zlate. Už zisk bronzu nás núti k tomu, aby sme si dávali ciele vyššie. Povedzme to teda tak, že chceme niečo nad bronzom. Určite však do toho ideme s pokorou, pretože konkurencia buduje silné mužstvá.“

Funkcionári Dukly už počas minulej sezóny stavili na fínsku kartu a stopa hokeja z krajiny tisícich jazier je teraz ešte výraznejšia. Len v realizačnom tíme napočítame štyroch Severanov, v hráčskom kádri ďalších piatich.

„Ak sa chce majiteľ reštaurácie odlíšiť, tak si vezme kuchára z Talianska či Francúzska. Ten naučí jeho ľudí robiť veci lepšie,“ vysvetľuje Burinský. „V hokeji teraz slávi úspech fínska škola a tá sa osvedčila aj nám. V Michalovciach chceme vytvoriť dlhodobo silný klub a musíme sa teda učiť od profesionálov s európskymi skúsenosťami.“

Trénerovi Tomekovi Valtonenovi pomáhal pri tvorbe nového kádra športový manažér Elmo Aittola. Prioritou bolo zvýšiť údernosť ofenzívy.

„Našou prioritou bol zisk Nuutinena. V minulej sezóne ukázal kvalitu a schopnosť strieľať góly. Hlavne jeho výkony v play-off určite oslovili aj iné tímy a som teda veľmi rád, že sa rozhodol pre náš klub. Celkovo to budujeme na viacerých strelcoch. Veľmi sa teším z príchodu Keränena, ktorý je jedným z najväčších finskych profesionálov. Cameranesiho osobne sledujem už tri sezóny a som presvedčený o jeho prínose. Sme však slovenský klub a dôležitý je teda silný slovenský základ. Preto ma teší zotrvanie hráčov ako sú Mihálik si Suja,“ vyslovil sa Aittola.

Káder „líšok“ prešiel výraznou obmenou a nových je až 18 hráčov. „Aj preto nás teraz čaká hlavne veľa práce,“ zdôraznil fínsky odborník. „Zásah do tímu bol výrazný, ale nemohli sme udržať všetkých hráčov, ktorých by sme chceli. Urobili sme však všetko preto, aby sme ich nahradili kvalitou.“

„V minulej sezóne sa po príchode trénera Valtonena sústredili na skvalitnenie obrany, teraz cítime potrebu zisku strelcov. Vlani sme mali útočníkov, ktorí mali so strieľaním gólov trochu problémy a teraz sme sa teda snažili vytvoriť gólonosnú formáciu. Vlani ešte fínski tréneri káder neskladali, tento je už výsledkom ich predstáv. Valtonen dostal voľnú ruku a sezóna ukáže, či sme urobili dobre,“ dodal prezident klubu Martin Burinský.


Fotogaléria

Súvisiace články