Ligové rady SHL a extraligy sa dohodli na podmienkach baráže

BRATISLAVA (SZĽH) – V baráži o postup do Tipos Extraligy bude môcť nastúpiť päť zahraničných hráčov a rozhodujúci siedmy duel sa odohrá na ľade klubu TIPOS Slovenskej hokejovej ligy (TIPOS SHL). Dohodli sa na tom zástupcovia Ligových rád oboch súťaží a následne to schválil aj Výkonný výbor SZĽH.

Zápasová séria baráže o účasť v Tipos extralige sa začne na štadióne klubu TIPOS SHL. Prípadný siedmy zápas by sa teda tiež hral na ľade klubu z druhej najvyššej súťaže. 

"Je všeobecne známe, že názorové rozdiely a diskusie boli výrazne, preto sa hľadal istý prienik. Nakoniec sme dospeli k hlasovaniu, lebo úplne spokojní nemôžu byť všetci. Priamy postup a zostup nebude. Je preto korektné, že sa prihliadalo na kluby Slovenskej hokejovej ligy," povedal člen ligových rád oboch súťaží a manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný.

Dôležitým bodom bolo určenie počtu zahraničných hráčov počas baráže. Kým extraligové tímy môžu mať v kádri sedem zahraničných hráčov, kluby SHL iba štyroch. Zástupcovia oboch súťaží sa dohodli na kompromise, že počas baráže môžu za každý klub nastúpiť maximálne piati zahraniční hráči, pritom počet zahraničných brankárov nebude obmedzený. 

Výkonný výbor na základe rokovania oboch ligových rád tiež schválil pravidlo, že v prípade, že sa víťazom SHL stane farmárske družstvo, prípadne družstvo „B“, do baráže o účasť v extralige postúpi zdolaný finalista SHL. Ak by aj zdolaný finalista bol farmou alebo „béčkom“ extraligového mužstva, baráž o extraligu sa neuskutoční. 

Termín baráže je „plávajúci“. Znamená to, že baráž o extraligu sa začne na štvrtý deň po skončení finálovej série play off Slovenskej hokejovej ligy.