LETNÁ SONDA V TIPOS SHL – HK Gladiators Trnava: Mladý tím doplnili bývalí reprezentanti, odchovanci i legionári

Ostatná sezóna hokejovému klubu v Trnave vôbec nevyšla. Trnavčania sa umiestnili na nepopulárnej poslednej priečke tabuľky, a tak v nastávajúcom ročníku si chcú napraviť renomé. Do ich kádru pribudli viaceré známe mená, od ktorých si v klube sľubujú, že potiahnu mladíkov do vyraďovacích bojov. Svoju víťaznú mentalitu neskrývala prezidentka klubu Adriana Hosťovecká, s ktorou sme sa rozprávali o predsezónnej príprave tímu, nových hráčoch i ambíciách do novej sezóny.

Po umiestnení v poslednej ligovej sezóne v klube rozhodne nepanovala spokojnosť a sklamanie neskrývala ani prezidentka klubu. „Mali sme vyššie ambície, ale počas sezóny nám odskočil partner. Kvôli tomu v čase, v decembri či januári, keď ostatné tímy posilňovali a hľadali extraligových hráčov, sme my sťahovali schopnejších juniorov, ktorí mohli hrať za mužov. Vtedy sme vymenili aj trénerov, chceli sme nejako nakopnúť a reštartovať tím, no bolo to asi neskoro. Ostávalo už len sedem zápasov, aby sme s tým niečo spravili, ale nepodarilo sa nám to,“ sklamane opisuje minulú sezónu Hosťovecká.

V žiadnom prípade to za vinu nedáva pandémii koronavírusu a nemyslí si ani, že koronavírus až tak veľmi ovplyvnil ich partnerov, ktorých rázne skritizovala. „Sponzori boli jednoducho podvodníci. Vôbec si nemyslím, že to malo súvis s koronou. Tvrdili, že majú pripravené peniaze, no ako sa napokon ukázalo, nemali pripravené nič. Dokonca mám pocit, že sme sa mohli minulú sezónu viac venovať mužom, lebo mládežnícke súťaže boli odstavené a nehrali sa vôbec, vďaka čomu klub mohol venovať celú energiu seniorskému mužstvo. Podmienky na prácu tu teda mali hráči dobré.“

Skúsení hráči majú potiahnuť mladíkov

Od výmeny trénera počas minulej sezóny už ďalšia neprebehla, a tak tím povedie aj naďalej Martin Baran. O jeho nahradení prezidentka klubu neuvažuje. „Myslím si, že trénerská lavička je momentálne u mužov taká silná, že ju už nemám ako posilniť,“ jednoducho vysvetľuje Hosťovecká.

Pri skladaní tímu už prvá žena trnavského hokeja vyskúšala niekoľko spôsobov, no doteraz ani jeden nepriniesol želaný efekt. „V Trnave začínam ako manažérka štvrtú sezónu a vyskúšala som doposiaľ rôzne modely. Klub som preberala vo veľmi zlej finančnej kondícii a bolo ho treba stabilizovať aj po športovej stránke. Chceli som zachovať mužskú kategóriu v Trnave, no hráči museli hrať zadarmo. Išlo o mladých chlapcov, ktorí chceli hrať v Trnave hokej a mohli sa ukázať. Tento model nám ale nevyšiel a výsledky tiež neboli príliš dobré. Mám pocit, že niektorí mladí hráči nemajú záujem víťaziť, iba odohrať zápas,“ konštatuje prezidentka trnavského klubu.

„V ďalšom roku sme zohnali nejaké peniaze a hráči nehrali úplne zadarmo. Minulú sezónu už bol tím plne profesionálny, no stalo sa to, čo sa stalo a výsledky neboli úplne uspokojivé. Teraz sa snažíme postaviť tím tak, aby mladých hráčov, ktorých si tréneri vybrali, ťahali skúsení hráči. Verím, že táto kombinácia nás dovedie do play-off,“ vysvetľuje Hosťovecká model, podľa ktorého sa snažila poskladať celý tím.

V Trnave sa fanúšikovia môžu tešiť na viacero zvučných mien. „Hokejovo najvýraznejšou postavou bude u nás Michel Miklík, ale pre Trnavčanov asi odchovanec Marcel Holovič, ktorý k nám prišiel z Nových Zámkov. Od minulého roka u nás ostáva aj Roman Kukumberg. Vrátili sa nám tiež trnavskí odchovanci ako Dávid Okoličány, Roman Jurák, stabilným hráčom je Dávid Schmidt,“ s radosťou vymenúva Hosťovecká hráčov, ktorí budú v nasledujúcom ročníku obliekať dres „gladiátorov“. 

Michel Miklík

"Gladiátorom" bude v tejto sezóne aj vicemajster sveta z roku 2012 Michel Miklík. Zdroj: facebook HK Gladiators Trnava

Každý rok posunúť do hokejového sveta aspoň jedného mladého hokejistu 

Okrem ostrieľaných hráčov budú ostatné miesta v tíme aj naďalej zaberať mladíci. „Pri mladých hráčoch sme dosť odvážni a púšťame do mužského hokeja aj dorastencov, juniorov a každého, v kom vidia tréneri perspektívu. Myslím si, že tím je dobre poskladaný, atmosféra je u nás dobrá, tréneri to majú pevne v rukách.“

Za Trnavu nastúpi v novej sezóne aj jej odchovanec Alex Kupka, ktorý je známy svojím príbehom so zranením. Momentálne 19-ročný center najprv odišiel do Slovana a neskôr do USA. Práve tam si v roku 2019 po nešťastnom narazení na mantinel dvojnásobne zlomil krčný stavec, čo mu na dlhšiu dobu znemožnilo hrať hokej. Prezidentka HK Gladiators Trnava je rada, že mladý útočník sa do mužského hokeja bude dostávať v Trnave. Doposiaľ totiž hral len juniorské súťaže. Podobne sa do klubu už počas minulej sezóny vrátil mladý obranca Samuel Kliment, ktorý v roku 2018 odišiel do Nitry a podarilo sa mu zahrať si aj vo švédskej juniorskej súťaži.

„Ak každý rok posunieme do hokejového sveta aspoň jedného hokejistu, tak splníme cieľ nášho klubu. Minulý rok sa nám podarilo dostať dvoch chlapcov z Trnavy do Fínska, kde majú profesionálne kontrakty,“ vidí význam vo výchove mladých hráčov prvá žena trnavského klubu.

Okrem slovenských hráčov bude trnavský dres obliekať aj niekoľko legionárov. „Máme v zostave moravského hráča Jirka Hajdu, ktorý sa nám osvedčil minulý rok a tréneri si ho obľúbili, lebo je pracovitý a dobre pôsobí aj v kabíne, je to férový chlap. Podobne sme obnovili zmluvu s Rusom Vladimirom Antonovom. Okrem toho máme nového hráča z Fínska Nica Vuorijärviho a je s nami aj Patrik Rašín z Česka, minuloročný junior,“ vymenúva Hosťovecká zahraničných hráčov v seniorskom tíme.

V novej sezóne je jasným cieľom play-off

Zatiaľ čo niektoré kluby z TIPOS Slovenskej hokejovej ligy majú dohody s extraligovými celkami, Trnava žiadnu zmluvu nemá, no ako sama hovorí Hosťovecká, s extraligovými klubmi komunikuje. „Pred sezónou sme sa o možnej spolupráci rozprávali s Novými Zámkami a sme dohodnutí, že ak budeme mať mladého šikovného hráča, môžeme ho poslať na skusy do ich tréningového procesu. Takisto sa môžu u nás rozohrávať nejakí hráči od nich. Dobre komunikujeme aj s Nitrou a Popradom, odkiaľ máme dvadsaťročného Martina Semaňáka. Slovensko nie je také veľké, aby sme sa nepoznali.“

Trnavčania začali naplno trénovať od začiatku augusta, ešte predtým sa však snažili tréneri nájsť nových mladých hráčov. „V druhej polovici júla sme mali dvojtýždňový try-out a od prvého augusta sme v plnej príprave. Tím bol vyskladaný, v priebehu augusta sa podpisovali poslední štyria, piati chalani. Žiaľ, kvôli karanténe sme nemohli odohrať Memoriál Ondreja Petráša v Leviciach a zamrzelo nás aj vypadnutie v Slovenskom pohári proti Dubnici, ale taký je hokejový život a nič sa nedá robiť. Chceli sme postúpiť ďalej. Asi je čas, aby sme prestali vychovávať športovcov v hesle, že sa chcú zúčastňovať a nechcú vyhrávať. My chceme vyhrávať,“ opisuje predsezónnu prípravu Hosťovecká, pričom zatiaľ prevláda spokojnosť. „Celkovo považujem prípravu za dobrú. So zápasmi boli tréneri podľa mňa spokojní a ak nie, tak to určite chlapcom povedali.“

Prezidentka HK Gladiators Trnava sa netají tým, že chce, aby sa v novej sezóne trnavskí seniori dostali čo najvyššie. „My máme vždy vysoké ambície, sme na to nastavení. Chceme víťaziť a dostať sa do play-off,“ odhodlane hovorí Hosťovecká. Okrem toho by v klube rada dosiahla ešte jeden cieľ. „Chceli by sme dostať juniorov do najvyššej juniorskej súťaže,“ uzatvára hlavné ciele klubu na túto sezónu.

 

Aktuálna súpiska HK Gladiators Trnava

Brankári: Juraj Hollý, Adam Rekoš, Matúš Nagy

Obrancovia: David Schmidt, Martin Semaňák, Patrik Rašín, Nico Vuorijärvi, Jiří Hajda, Adam Poldruhák, Peter Pejkovič, David Sliva, Šimon Mišurda, Samuel Kliment

Útočníci: Roman Jurák, Marcel Holovič, David Okoličány, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Vladimir Antonov, Alex Kupka, Jakub Ružek, Peter Šándor, Filip Mrava, Marián Adamčík, Patrik Litavec, Matej Komloš