LETNÁ SONDA V SHL – HK´95 POVAŽSKÁ BYSTRICA: Vyliečiť sa „z choroby“ aspoň v strede tabuľky

Klub Považskej Bystrice je stabilnou súčasťou druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. „Panteri“ sa v posledných ročníkoch pohybujú okolo ôsmeho miesta tabuľky, lepšie zakončili základnú časť naposledy ešte v sezóne 2007/08, kedy skončili siedmi. Na Považí si pred začiatkom ďalšieho ročníka uvedomujú obrovskú vyrovnanosť súťaže a rátajú so všetkými scenármi. O prípravách, zmene loga, skladbe kádra a mnohých ďalších záležitostiach sme sa pozhovárali s manažérom klubu Jánom Zlochom. 

Po sezóne ovplyvnenej pandémiou sa väčšina klubov ocitla vo veľmi náročnej situácii. Do tejto skupiny spadá aj účastník SHL z Považskej Bystrice. „Dopad pandémie budeme pociťovať ešte veľmi dlho, avšak robíme všetko preto, aby sme sa z toho čo najrýchlejšie vyzdraveli, ako z veľmi závažnej choroby,“ snaží sa v úvode nájsť vhodné prirovnanie manažér klubu Ján Zlocha. 

„Panteri“ zažili po hernej stránke ročník ako na hojdačke, ich pozícia v tabuľke sa menila z týždňa na týždeň. Pred posledným kolom figurovali na nepostupovej deviatej priečke a postup nemali vo svojich rukách. Záverečný boj základnej časti ale zvládli a vzhľadom na ostatné okolnosti sa do vyraďovacej fázy prebojovali. „Sezónu hodnotím pozitívne. Po novom roku sme mali hluchšie obdobie, no môže za to zrejme aj vysoká vyťaženosť – počas januára a februára sme hrali okolo 12 – 13 zápasov. Pramenili z toho zranenia, čo sa neskôr, pochopiteľne, prejavilo na oklieštenom kádri,“ ohliada sa Zlocha za sezónou, v ktorej Považská Bystrica skončila pred bránami semifinále. Nad sily tímu bol víťaz základnej časti zo Žiliny. 

S novým logom, ale bez nových Rusov

Na rozdiel od ostatných klubov, Považská Bystrica začala letné zmeny mimo kabíny – obmenou dizajnu loga. Nápis HK 95 s panterom držiacim vlajku nahradila čisto tvár čierneho pantera. „Staré logo sa používalo vyše 20 rokov, svoje si už prežilo. Chceli sme trochu oživiť symboliku klubu, ktorá bola daná. Popravde, ani neviem z akého dôvodu sa v minulosti stal symbolom panter. Je to oživenie a rozšírenie nových dizajnových prvkov, na ktoré sa dá nadviazať ďalšími vecami,“ zamyslel sa a následne predostrel myšlienku manažér považskobystrického klubu. 

Nová identita Považskej Bystrice

Na hrudi Považanov bude nový panter. Zdroj: HK 95 Považská Bystrica

Cez leto sa na Považí objavila aj štvorica ruských hokejistov. Zatiaľ čo jeden z nich mal miesto na súpiske isté, zvyšná trojica oň musela výkonmi zabojovať. „Angažovali sme Arťoma Dmitrieva, ktorého veľmi dobre poznáme, minulú sezónu strávil v Dubnici. Čo sa týka trojice Ďjomin, Postnov a Smirnov, nikto nás neoslovil tak, aby sme si ho nechali. Cudzinci musia byť výrazne lepší ako domáci hráči,“ oznamuje oficiálny koniec trojice Rusov Zlocha. 

V priebehu ostatnej sezóny oznámil koniec hráčskej kariéry útočník Jakub Rufati. Pred play-off ale postihla Považskú Bystricu početnejšia maródka a 25-ročný center, ktorý sa venuje taktiež hokejbalu, zvesil korčule z klinca. „Ani sme ho nepresviedčali, Kubo prišiel sám. Klobúk dole pred ním, je to srdciar, vidno, že mu na tom záleží, čo sa preukázalo počas ostatného play-off - pri početnej maródke hráčov nám prišiel pomôcť. Vrátil sa, keď videl, že máme problémy a svoju úlohu splnil na jednotku,“ kladne sa vyjadruje na margo rodáka z Ilavy.

Potenciálne náhrady za defenzívneho ostrostrelca sú

„Kostra kádra, ktorú tvoria poväčšine domáci chalani, ostala. Verím, že sme ju vhodne doplnili a bude to na prospech veci. Z tých minuloročných ťahúňov odišli iba Ján Nahálka a Miňo Dolinajec,“ načrtá tému skladby kádra pre nový ligový ročník Zlocha. Jeho súčasťou už nie je obranca Ján Nahálka. Najlepší strelec poslednej sezóny spomedzi obrancov si to namieril do konkurenčnej Žiliny. Kto by ho mohol nahradiť? „Domov sa vrátil Miroslav Zaťko, ostrieľaný hokejista, je to výborný hráč. Na druhú najvyššiu súťaž má bohaté extraligové a zahraničné skúsenosti, práve on by mohol byť potenciálnou náhradou,“ okamžite vyťahuje z talóna meno možnej defenzívnej opory. 

Miroslav Zaťko

Miroslav Zaťko pôsobil posledné 2 sezóny v poľskom Osvienčime, predtým v extraligových Nových Zámkoch. Zdroj: Jäzva

Vo vynikajúcom svetle sa naposledy ukázal Lukáš Ďurkech, mladšiemu z bratskej dvojice stačilo iba deväť zápasov na to, aby si ho všimli zástupcovia bratislavského Capitals. Po 23 zápasoch v nadnárodnej IceHL sa odchovanec „panterov“ vracia do materského klubu. „Spolu s bratom Jurajom by mohli takisto patriť k nosným hráčom defenzívy. Dopĺňajú ich mladí chalani – Turian, Suran, Omelka i Adam Zlocha. Na skúške sme mali Kevina Dvonča, môžem prezradiť, že u nás ostáva,“ pokračuje manažér HK´95, ktorý zároveň jedným dychom dodáva, že výraznejšie zmeny na súpiske už pred štartom sezóny netreba očakávať. „Káder je viac-menej kompletný, no nevylučujeme isté kozmetické úpravy. Je to však málo pravdepodobné, v tomto zložení by sme mali vstúpiť do nadchádzajúcej sezóny.“ 

Považská Bystrica zažila pomerne výdatné prípravné obdobie, „panteri“ čelili konkurentom zo Slovenskej hokejovej ligy i Tipos Extraligy, navyše sa mužstvo predstavilo takisto v Slovenskom pohári. „Odohrali sme viac prípravných stretnutí než po minulé sezóny. Samozrejme, bádame dobré veci, no preukázali sa aj slabšie stránky. Vo všeobecnosti však aj posledný zápas v Liptovskom Mikuláši ukázal, že máme na čom stavať, máme sa od čoho odpichnúť,“ spokojne konštatuje. 

Celok zo severozápadu republiky zakončoval posledné roky poväčšine na priečkach tesne zaisťujúcich účasť v play-off, teraz by sa na Považí chceli pohybovať o čosi vyššie. „Ideme po jednotlivých krokoch. Nemôžeme mať nižšie ambície, ako sa dostať do play-off, najlepšie z trochu vyššej pozície. Boli by sme veľmi radi, ak by sme sa pohybovali v pokojnejších vodách, niekde okolo stredu tabuľky. Očakávame vyrovnanú sezónu, tak ako môžeme byť v prvej päťke, môžeme skončiť aj na chvoste. Všetko bude závisieť od viacerých faktorov,“ praje si v závere manažér HK´95 Považská Bystrica Ján Zlocha.

 

Aktuálna súpiska HK´95 Považská Bystrica:

Brankári: Tomáš Hrušík, Mário Lamper, Daniel Kmošna

Obrancovia: Lukáš Ďurkech, Juraj Ďurkech, Miroslav Zaťko, Martin Turian, Simon Šefčík, Vladimír Omelka, Adam Zlocha, Kevin Dvonč, Dominik Surán

Útočníci: Lukáš Urbánek, Patrik Ligas, Tomáš Belic, Milan Drevenák, Lukáš Hrušík, Jakub Pšurný, Ján Zlocha, Jakub Rufati, Richard Jakubec, Ivan Švantner, Marek Krieger, Arťom Dmitriev, Matej Turan, Jaroslav Michalík, Ronald Dvonč

Tréner: Július Pénzeš