LETNÁ SONDA V SHL – HK VITAR MARTIN: V Slovenskom pohári chcú extraligistov privítať, v lige sa medzi nich dostať

Pred štyrmi rokmi obsadili Martinčania po senzačnom vyradení Košíc štvrté miesto, keď iba tesne zaostali za medailovými pozíciami. Potom však nastal šok v podobe konca medzi tunajšou elitou. Aktuálne sa mužstvo z Turca pripravuje na svoj štvrtý ročník v Slovenskej hokejovej lige. O stavbe kádra a ambíciách Martina nám porozprával riaditeľ klubu Milan Murček.

Počas uplynulej sezóny zvádzali martinskí hokejisti boj o druhé miesto až do posledného zápasu ročníka. Napokon ho uchmatli, základnú časť zakončili za najväčším konkurentom zo Žiliny a do vyraďovacích bojov vstupovali s jasným cieľom. „Uplynulý ročník bol po športovej časti veľmi vyrovnaný, bolo tam viacero ambicióznych celkov. Nám sa náš cieľ nepodarilo splniť na 100 %, z čoho sme si zobrali ponaučenie. Je to šport, ideme ďalej!,“ ohliadol sa v úvode za predchádzajúcim ročníkom Milan Murček. 

Púť „rytierov“ sa skončila v semifinále play-off na neskoršom víťazovi ligy zo Spišskej Novej Vsi. „Nechcem to hodnotiť ako neúspešnú sezónu, úspešná bola po ekonomickej stránke. Napriek pandémii sa nám to podarilo utiahnuť, sponzori nám ostali verní,“ spokojne pokračuje hlava martinského hokeja. 

 

Na čele osobnosti z vlastnej liahne

Martin sa pred začiatkom novej sezóny zaradil k hŕstke tímov, ktoré sa rozhodli spraviť zmenu na pozícii hlavného trénera. Novým šéfom lavičky je bývalý ligový obranca Daniel Babka. Pravou rukou mu bude Ján Tabaček, ktorý je čerstvým členom hokejového dôchodku. „Najradšej by sme boli, ak by ešte hral. Zdravotný stav mu to však nedovoľoval, preto sme sa po sezóne rozprávali, či nepôjdeme týmto smerom. Sme radi, že máme dvojicu kormidelníkov z vlastnej liahne,“ vraví Murček. 

Osobnosti martinského hokeja sa teraz ocitajú na čele vedenia A-tímu, čo je malou predzvesťou toho, že sa v Turci začína nová kapitola. „Je to pravdepodobne mierny náznak toho, že to chceme poňať konceptnejšie. Nebudeme hneď tlačiť na pílu, cieľom je postupne formovať mužstvo. Títo tréneri by mali byť zárukou toho, že v týchto domácich podmienkach, kde vyrástli, majú rodiny a žijú, sa postarajú o prínos pre martinský hokej,“ predostiera myšlienku najbližších sezón riaditeľ HK Vitar Martin. 

Ján Tabaček

Ján Tabaček zavesil korčule na klinec. Teraz bude v Martine asistentom trénera. Zdroj: facebook HK Martin

Koniec švagrov

Na súpiske „rytierov“ pôvodne figuroval aj, na Slovensku udomácnený, český obranca Václav Čížek. Situácia sa napokon zmenila a bývalý bek Košíc, Banskej Bystrice či Nových Zámkov súčasťou kádra účastníka SHL nebude. „Po sezóne sme sa s Václavom dohodli prakticky na všetkých podmienkach. Naskytla sa mu však šanca hrať v Česku, byť blízko rodiny. Ozval sa nám a rozišli sme v rámci dobrých vzťahov. Mrzí nás to, pretože sme s ním počítali, bol to jeden z lídrov obrany,“ dáva veci na správnu mieru Milan Murček. 

Otáznik visel aj nad pokračovaním jeho švagra Martina Šimona. Budúcnosť ďalšieho českého obrancu je už teraz takisto vyjasnená. „Taktiež sme sa dohodli na ukončení spolupráce. Povahové a herné vlastnosti rozhodne na vine nie sú. V tomto prípade šlo skôr o rozhodnutie zo strany klubu. Nakoľko počet legionárov je obmedzený, tréneri chceli dať šancu iným. Stále ich však máme o čosi viac a ešte budeme musieť niekoho vyradiť,“ prezrádza. 

 

Presvedčili zástupcovia hokejovej exotiky? 

Na súpiske Martina sa v predsezónnom období opäť objavili hokejisti z hokejovo menej typických krajín. Španielsko má zástupcu v podobe útočníka Paula Cerdu. „Po dohode s trénermi sme ho privítali na skúške, zmluvu zatiaľ podpísanú nemá. Situácia okolo neho by sa mala vykryštalizovať v priebehu dvoch týždňov, kedy odohráme niekoľko stretnutí. Chceme ho vidieť vo viacerých zápasoch, no zatiaľ je na dobrej ceste.“ Prsty v jeho príchode mal agent, ktorý naposledy do Turca priniesol jeho krajana Luisa Gimeneza. Ten už v súčasnosti pre zdravotné problémy nie je aktívnym hráčom. 

Ako potenciálna posila tímu bol dávnejšie oznámený aj rodák z Moldavska Arťom Tkačenko. „Ten už u nás ukončil pôsobenie, presunul sa do Levíc. Bol tu na skúške, ktorá mu príliš nevyšla a vzhľadom na spomínané obmedzenie v počte legionárov sme sa rozhodli ho nepodpísať,“ informuje Milan Murček. 

Členom tímu mal pôvodne byť aj hokejista z východu Európy, bývalý hráč Slovana Bratislava a niekdajší bieloruský reprezentant Anatolij Protasenja. „Pôsobil vo viacerých známych kluboch, má niečo za sebou. Na Slovensko prichádzal s rodinnými problémami veriac, že práve zmena prostredia mu pomôže. Žiaľ, opak bol pravdou a situácia sa po dvoch mesiacoch ešte viac zhoršila. Za dva týždne sa začína sezóna, komplikácie sa kopili, a preto sám uznal, že odcestovať domov bude najrozumnejšie. Samozrejme, nesťažovali sme mu to. Veríme, že sa dá dokopy a nebude musieť ukončiť profesionálnu kariéru.“ 

 

Návrat možného kapitána a legionárski ťahúni 

Medzi martinskými priaznivcami najviac zarezonoval návrat odchovanca Mareka Pacalaja. „Komunikovali sme s ním pred každou sezónou, výnimkou nie je ani minulá, keď zamieril do Žiliny. Som veľmi rád, že záujem bol z oboch strán a rýchlo sme sa dohodli na vyhovujúcich podmienkach pre obe strany,“ spokojne vraví riaditeľ martinského hokeja, ktorý ráta s tým, že 27-ročný obranca sa zaradí k oporám tímu. „Je to pravák, skúsenejší, silovejší typ hráča. Je to hokejista, ktorý sa pobije o výsledok a takisto veľmi pohodový človek do kabíny.“ 

 

Marek Pacalaj

Mareka Pacalaja uvidíme v nadchádzajúcej sezóne už v drese Martina. Zdroj: Jäzva

Mimo overených členov elitnej formácie ako Michal Murček a František Poliaček, sa budú v Martine spoliehať na nové tváre v podobe legionárov. „Kirill Nižnikov je talentovaný hokejista. Niekoľko rokov pôsobil v zámorí, kde nemal vôbec zlé čísla. Má slušnú minulosť, rok nehral kvôli pandémii hokej a chuť vrátiť sa je na ňom vidieť. Postupne by sa mohol stať pilierom ofenzívy,“ predstavuje zahraničné posily riaditeľ martinského klubu Milan Murček. 

Veľkým obľúbencom priaznivcov „rytierov“ sa počas minulého ročníka stal zámorský obranca Andrew Perrott. Adekvátnou náhradou zaňho by mal byť Marc-Antoine Gagnon. „Herne ide o veľmi podobného hokejistu - dobrého korčuliara, silného na puku, so skvelou rozohrávkou. Výrazne by mohol zlepšiť našu činnosť pri presilových hrách,“ uzatvára opis nových korčuliarov v martinskej šatni Murček.

Prvé prípravné zápasy ale ukázali, že zadné rady bude potrebné vystužiť ostrieľanosťou. „Keďže je tam množstvo mladých hokejistov, nechceme, aby bol na to skúsenosťami sám. Situáciu na trhu so slovenskými obrancami je slabšia, bude to teda ťažké.“

 

Najprv extraligistov v Martine privítať, potom sa medzi nich dostať

Naplno rozbehnutý je už Slovenský pohár, ten túto sezónu priniesol nový formát, v ktorom majú účastníci SHL početnejšie zastúpenie. „Láka nás postup do skupinovej fázy, kde by sme mali garantované tri domáce zápasy proti extraligistom. Naši fanúšikovia by mali možnosť po niekoľkých rokoch u nás opäť vidieť trio tímov z najvyššej súťaže. Naším cieľom je prejsť cez nevyspytateľné Levice a zmerať si sily so slovenskou elitou,“ hovorí o ambíciách mužstva Milan Murček, čerstvý a šťastný dedko malého Matiasa. 

Pri téme cieľov do sezóny ostávame, teraz sa však presúvame k tým ligovým. „Chystáme sa na štvrtú sezónu v SHL. Ambície sme mali stále iba tie najvyššie a aj po výraznejších zmenách v našom tábore ostávajú nezmenené. Treba však upozorniť na každoročné napredovanie druhej najvyššej súťaže, dnes už v nej nenájdeme mužstvo bez ambícií, ktoré by bolo iba do počtu. Bude to veľmi ťažké, ale spravíme všetko pre to, aby sme sa vrátili do najvyššej súťaže. Prioritou bude rovnako návrat fanúšikov na tribúny, aby sa im martinský hokej páčil,“ uzatvára riaditeľ HK Vitar Martin.  

 

Aktuálna súpiska HK VITAR Martin:

Brankári: Vladimír Glosár, Maximilián Lednický, Pavol Maťovčík

Obrancovia: Antonín Bartoš, Lukáš Belica, Jakub Burzík, Michal Dvořák, Marc-Antoine Gagnon, Jakub Kovačka, Lukáš Matúš Lavička, Dávid Nátny, Marek Pacalaj, Sebastián Štekláč

Útočníci: Daniel Babka, Ján Bartoš, Paul Cerda, Matej Dírer, Viktor Ďurina, Ondrej Grega, Michal Juščák, Michal Murček, Tomáš Nauš, Kirill Nižnikov, František Poliaček, Patrik Sleziak, František Smidžár, Ivan Thomka, Lukáš Toma, Jakub Linet