LETNÁ SONDA V SHL – HK Spartak Dubnica: V októbri aj s veľkým talentom slovenského hokeja?

DUBNICA (SZĽH) - Hockeyslovakia.sk pokračuje v letnom seriáli venovanom Slovenskej hokejovej lige. Keďže dohromady v nej účinkuje desať klubov, na našom webe si v pravidelných intervaloch budete môcť prečítať o dianí v každom z nich. Prípravný proces naplno prebieha aj v Dubnici. Mužstvo korčuľuje už dva týždne, pričom vhuplo aj do zápasového kolotoča. Viac prezradil tréner Roman Chatrnúch.

O problémoch Považanov sa už toho dosť popísalo a ich manažment si prešiel peklom. V súčasnej dobe sa mu už dýcha ľahšie a v stanovenom termíne si dokázal splniť náležitosti spojené s účinkovaním v druhej najvyššej súťaži. „Podali sme si žiadosť o udelenie licencie. Taktiež sme splnili podmienky, ktoré vyžaduje SZĽH,“ upokojil svojou odpoveďou priaznivcov tímu Roman Chatrnúch, ktorý je aj výkonný riaditeľ. Minulú sezónu sa kabína opierala o skvelé výkony českého brankára Vlastimila Lakosila. Niekdajší miláčik publika v Nitre a Martine ale doplatil na novinku z kuchyne ligy, podľa ktorej nemôže byť brankár legionár. Na jednej strane sa to dá vnímať ako nevýhoda, na strane je to kladný signál pre domácich brankárov, ktorí trpezlivo čakajú na šancu. „Peter Kutej bol členom kádra, no väčšiu časť v bránke strávil Lakosil. Bohužiaľ, odklepnuté nariadenie mu vystavilo stopku. Veľmi ma to mrzí. Svoje miesto medzi tromi žŕdkami si zastal skvelo a určite by u nás pokračoval v nasledujúcej sezóne. Dokonca aj mimo ľadu je to veľký profesionál,“ sklamane definoval mínus na poste brankára. „V našich radoch bol iba jeden rok. Okrem toho nie je Dubničan a vlani každý deň dochádzal. Nemali sme v pláne posunúť ho do štruktúr klubu, a to aj vzhľadom na to, že pozície sú viac-menej na báze dobrovoľnosti,“ uviedol Chatrnúch k nápadu napokon nezakomponovať rodáka z Uherského Hradišťa na manažérsku stoličku.

Deravá defenzíva

V zostave v uplynulom roku permanentne nastupoval syn Michal, ktorý kráča v otcových šľapajách. Aj on je obranca, bol člen širšej nominácie SR 20 a pravidelná hra mu zostavila skvelý účet pri pohľade do kolónky +/- (22 bodov). Tieto dni už srdnato bojuje o kontrakt v Nových Zámkoch. „Vyjadrím sa globálne. Dokopy nám odišlo sedem bekov. Vždy sme riešili a aj budeme musieť riešiť problémy s obrancami. Švec skúša šťastie v Šumperku, Trška bol v Liptovskom Mikuláši, ale už sa vrátil späť a máme ho pod zmluvou. Kariéru sa rozhodli skončiť Pavol Fančovič a Oliver Košecký, ktorí si našli civilné zamestnanie. Avšak verím, že ich dokážeme plnohodnotne nahradiť,“ vymenoval Chatrnúch straty Dubničanov a následne informoval o troch nestarnúcich matadoroch. „Martin Čakajík dostal čas na rozmyslenie, pretože býva v Liberci. Ján Homer je v podobnej situácii. Obaja sú skúsení kozáci, ktorých nepotrebujem testovať. Čo sa týka Petra Fabuša, niekoľkokrát sme sa rozprávali o jeho budúcnosti. V najbližších dňoch rozlúskneme aj túto otázku.“

Tréner Dubnice Roman Chatrnúch. Zdroj: Roman Bročko

Keď sa niekoľko rokov dozadu spomenul v hokeji Spartak, všetkým bolo jasné, že ide o Dubnicu. Toto pomenovanie sa znovu bude vnášať do názvu. Roman Chatrnúch si dobre pamätá na slávne staré časy, ktoré k predchádzajúcemu dubnickému Spartaku patrili. V záverečnom extraligovom vystúpení pred pätnástimi rokmi deväťkrát aj on obliekol dubnický dres. „Venovali sme tomu dostatok času. Chceli sme hokeju vnuknúť novú víziu. Spartak je historicky spojený s našim hokejom. Radi by sme nadviazali na zašlú slávu najmä pri práci s mládežou. Veď v Dubnici vyrástlo veľmi veľa kvalitných hráčov, ktorí to dotiahli ďaleko,“ odhalil pôvod návratu časti histórie.

Pripravuje sa čerešnička na torte

Aká je vízia Romana Chatrnúcha na dubnickej striedačke? „SHL má byť liahňou mladých hokejistov a talentov. Je to prestupná stanica s extraligou. Napokon, celá súťaž je prezentovaná v tomto štýle. So všetkým som však stotožnený. U nás sa dostanú do popredia nádejní hráči. Zrušili sme juniorku a chlapci majú možnosť zabojovať o pozíciu v seniorskom kádri,“ naznačil tímový zámer Chatrnúch a k zostave dodal pre divákov jednu zaujímavosť: „S mužstvom sa pripravuje mládežnícky reprezentant Martin Chromiak, ktorý je dubnickým odchovancom a nachádza sa pred draftom. Počkáme si na vývoj situácie okolo odchodu do USA. Nie je vylúčené, že sa zapojí do zápasov. Myslím si, žeby to mohlo byť pre fanúšikov lákavé.“ 

Aj maratón prípravných súbojov prinesie v Dubnici spomienku na staré časy. V považskom derby nastúpi proti Trenčínu. V ďalšom stretnutí to bude dvojnásobný slovenský majster a víťaz Kontinentálneho pohára z roku 2005 HKM Zvolen. „Príprava z dôvodu vírusu je špecifická a asi sa to bude týkať celého roka. Nedá sa presne určiť, ako by to mohlo vyzerať. Neskoro sme vykorčuľovali na ľad pre menšie technické problémy. Musíme dohnať manko oproti konkurencii. Blížiace sa pohárové stretnutia beriem ako vynikajúcu vec, ktorá prispeje k propagácii prvoligového hokeja,“ myslí si Chatrnúch. Už má jasno v tom, komu pripadne úloha kapitána. „Minulý rok to bol Miroslav Kristín a nevidím dôvod, aby sa to menilo.“

Aktuálna súpiska HK Spartak Dubnica:

Brankári: Peter Kutej, Michal Gábriš, Maximilán Pajpach (skúška).

Obrancovia: Viktor Vladimirov, Dalibor Vranák, Ondrej Vereš, Ján Homer (?), Dominik Trška, Vladimír Lukáčik, Filip Vidovič, Jakub Soveľ, Dávid Janík, Jakub Martiška, Dominik Plavecký.

Útočníci: Andrej Hús, Tomáš Hajský, Daniel Šilar, Dávid Januščák, Dominik Slugeň, Nikita Silčenko, Vladislav Vakramejev, Tomáš Kopáč, Dominik Hegyi, Miroslav Kristín, Michal Luhový, Ronald Dvonč, Dominik Kanaet, Oliver Ďuriš, Filip Ondruš, Dávid Maniaček, Jozef Haščák, Norbert Gálik, Adam Gajdošík (skúška), Martin Chromiak (?), Peter Fabuš (?).

Tréneri: Roman Chatrnúch – Tomáš Valach.

Program prípravných zápasov 2020:

Levice – Dubnica 7:3 (1:2, 2:1, 4:0)

P.Bystrica – Dubnica (8.9.)

Dubnica – Topoľčany (10.9 – Kaufland Super Cup)

Dubnica – Zvolen (15.9 – Kaufland Super Cup)

Dubnica – Trenčín (17.9 – Kaufland Super Cup)

Dubnica – P.Bystrica (23.9)

Dubnica – Levice (25.9)

Rozpis sa ešte môže meniť