LETNÁ SONDA V SHL – HK MŠK Žiar Indian nad Hronom: Ukázať favoritom, že Indiáni sa ich neboja!

Na svoju tretiu sezónu po návrate na hokejovú mapu sa pripravujú hokejisti HK MŠK Žiar nad Hronom. V tej prvej siahali na celkové víťazstvo v druhej lige, no svetová pandémia ukončila ročník ešte pred jej absolútnym vrcholom, finále proti Humennému sa nekonalo. Pred rokom odmietli ponuku hrať v SHL a keďže druhá liga sa ani nezačala, „Indiáni“ absolvovali nechcenú a nepríjemnú súťažnú pauzu.

„Minulý ročník bol celkovo pre nás veľkým sklamaním, keďže sme sa poctivo pripravovali na sezónu, absolvovali sme letnú prípravu, doplnili sme káder a chceli sme sa pobiť o riadny postup do SHL,“ vracia sa späť v čase Mário Bóna, PR manažér klubu. „Žiaľ, nestalo sa a nielen my, ale aj výborní diváci, ktorí nás neustále povzbudzovali, sme o hokej prišli. Bol to doslova zlý sen, keďže sa hokej v Žiari desať rokov nehral a hneď po premiérovej sezóne sme znovu nemohli hrať,“ poukazuje na zrušenie tretej najvyššej súťaže. 

Káder musia tvoriť za pochodu

Možno aj preto, aby sa podobná situácia nezopakovala, tentoraz to funkcionári skúsili a podali prihlášku priamo do druhej najvyššej súťaže. A po letnom čakaní sa dočkali dobrej správy. Koncom augusta im výkonný výbor SZĽH odobril licenciu. Začal sa tak boj s časom o čo najlepšiu prípravu na náročný ročník. „Prípravu v júli a auguste výrazne ovplyvňoval fakt, že v tom čase sme nemali potvrdené pôsobenie tímu v TIPOS SHL. To nám komplikovalo tvorbu kádra. Po rôznych peripetiách sa nám posledné týždne darí trénovať v režime profesionálnych tímov, hoci ešte nie na 100 percent,“ povedal tréner Norbert Javorčík. „Verím, že v priebehu septembra sa nám podarí zlepšiť podmienky a organizáciu tak, aby naša príprava bola skutočne plnohodnotná.“

„Letná príprava bola trochu neštandardná, keďže sme do poslednej chvíle netušili, či bude naša prihláška do TIPOS SHL schválená, alebo nie. Najskôr sa do prípravy zapojili aj hráči, ktorí sa vlani pripravovali na zrušený ročník 2. ligy, ale postupne sa počet tréningov navýšil a začali sme sa orientovať na prípravu smerom k TIPOS SHL,“ dopĺňa Bóna.

Počas doterajších prípravných zápasov vyskúšali tréneri množstvo hráčov. „Určite si prajeme, aby si indiánsky dres obliekli domáci hokejisti Jakub Tatár, Marek Pač, Jakub Dubina a veríme, že časom ich bude čoraz viac. Práve oni by mali byť základnými piliermi nášho tímu, ktoré budeme dopĺňať mladými, perspektívnymi hokejistami, ktorí možno nedostali šancu v iných kluboch. Samozrejme, tím bude vystužený aj skúsenými oporami, ktoré mladým hráčom rovnako pomôžu v ich ďalšom rozvoji,“ hovorí Bóna. 

Žiar nad Hronom

Zdroj: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom

Medzi ďalšie známe mená, ktoré sa predstavili v prípravných dueloch, patria gólman Marek Šimko, či útočníci Branislav Srnka, Lukáš Lunter a Ladislav Václav. O tom, či budú pôsobiť tíme, sme sa sa nateraz nedozvedeli. „Otázka kádra je ešte stále otvorená, keďže až koncom augusta nám bola potvrdená účasť v TIPOS SHL. Bežne sa veci týkajúce sa hráčskeho kádra riešia už pre letom a na to je potom naviazaná aj letná príprava, v našom prípade to bolo naopak, čiže káder ešte stále nemáme uzavretý a neustále pracujeme na jeho doplnení.“

Túžia byť atraktívnym klubom pre mladé talenty

Novým trénerom tímu sa stal Norbert Javorčík, ktorý je zároveň šéftrénerom mládeže v extraligovom Zvolene. „V období po ukončení kontraktu v Banskej Bystrici som mal viac možností na pokračovanie v trénerskej práci. Nakoniec som sa rozhodol prijať ponuku Zvolena, kde som začal pôsobiť ako tréner juniorov. Následne prišlo k dohode o spolupráci so Žiarom nad Hronom, výsledkom čoho bola aj možnosť viesť farmársky tím, s čím som súhlasil,“ priblížil niekdajší tréner reprezentačnej osemnástky.

A práve on má byť zárukou toho, že v tíme dostanú priestor menej využití hráči úradujúceho majstra. Žiar nad Hronom bude v najbližšom období farmou HKM. „Chceme byť čo najviac nápomocní hráčom v ich napredovaní. Boli by sme veľmi radi, keby prostredníctvom nášho tímu urobili hráči zvolenskej juniorky prvé relevantné kroky v seniorskom hokeji a zároveň keby nejaký hráč už v najbližšej sezóne prešiel z SHL do extraligy. Chceme, aby okrem 3-4 skúsených hráčov figurovali v tíme hlavne mladíci. Na tvorbe tímu stále pracujeme a myslím si, že to bude práca na celú sezónu,“ tvrdí Javorčík. 

Indiáni by napriek tomu, že sú farmou Zvolena, neradi pôsobili dojmom, že na hráčov extraligistu sú bytostne odkázaní. „Nerád by som to úplne striktne špecifikoval. V prvom rade budeme v súťaži štartovať pod vlastnou hlavičkou. Nechceme, aby to pôsobilo, že nás Zvolen musí dotovať hráčmi. Práve naopak. Chceme si žiť svojim vlastným životom a farmárska spolupráca by mala fungovať obojsmerne. Ak sa v našom tíme objaví šikovný hráč, môže sa posunúť smerom k A-tímu Zvolena a naopak, keď bude mať Zvolen hráča, ktorý potrebuje byť v tempe a získavať hernú prax, dostane priestor u nás. Ale naša spolupráca nie je fixne postavená na počtoch, ktoré by si mal Zvolen plniť voči nám,“ vraví Bóna. 

Istotou však je, že v klube by radi dali priestor talentovaným mladíkom. „To je presne aj vízia nášho klubu a smer, ktorým sa chceme uberať. Nechceme byť pomyselnou guľou na nohe pre HKM Zvolen, práve naopak. Chceme byť tímom, ktorý bude dávať priestor mladým hokejistom, aby zbierali skúsenosti so seniorským hokejom a zjednodušil sa im prechod do tejto kategórie. Chceme byť tímom pre mladé talenty nielen z nášho regiónu, ale celoslovensky, ktoré sa môžu ukázať a posunúť smerom k extralige,“ odhaľuje Bóna.

Norbert Javorčík

Hlavný tréner Žiaru nad Hronom Norbert Javorčík. Zdroj: HK MŠK Indian Žiar nad Hronom

Vyššia súťaž si vyžiada zároveň aj navýšený rozpočet. Majú už v Žiari nad Hronom predstavu o tom, koľko ich bude stáť prvoligová premiéra? „Veľmi ťažko sa stanovuje rozpočet pred prvou sezónou v novej súťaži,“ odpovedá Bóna. „Čaká nás oveľa viac zápasov, viac cestovania, potreba oveľa väčšieho materiálneho zabezpečenia, odmena pre hráčov, keďže hokej bude ich zamestnaním a navyše nachádzame sa v neistých časoch, kedy sa podmienky vstupu fanúšikov menia z týždňa na týždeň. Konkrétne čísla si budeme vedieť zhrnúť až na konci súťaže.“

Pohronský klub sa určite bude môcť v domácich dueloch spoľahnúť na svoj hnací motor – fanúšikov. Tí ukázali po desaťročnej odmlke svoj hlad po hokeji. Dvojtisícové návštevy v druhej lige neboli v krásnej Slovalco aréne ničím výnimočným. „Záujem o hokej v Žiari vždy bol a veríme, že vstupom do TIPOS SHL ešte narastie, pretože nás čaká naozaj mimoriadne kvalitná súťaž, ktorá sa už svojou organizáciou a kvalitou hráčov blíži k extralige. Budeme sa snažiť fanúšikov nesklamať a prajeme si, aby im nebolo bránené chodiť na štadión v čo najväčšom počte a tešiť sa spolu s nami z hokeja,“ dúfa Bóna.

Hlavný cieľ? Udomácniť sa v súťaži

Na prvoligovú premiéru sa u nováčika už teraz tešia. „Sme skromný klub z malého mesta a nemáme žiadne veľké očakávania. Čaká nás úplne iná súťaž, oveľa väčšia porcia zápasov s kvalitnými súpermi. Sme na to pripravení a veríme, že sa nám podarí začať napĺňať našu víziu, ktorou je výchova a rozvoj mladých hráčov,“ pokračuje Bóna. 

Vzdušné zámky v podobe vysokých ambícií si nekladú. „TIPOS SHL je pre nás výzva a ukázali nám to aj prípravné zápasy. Očakávam, že v priebehu ročníka nám konfrontácie s etablovanými celkami pomôžu napredovať po individuálnej a tímovej stránke. Pre nás bude každý zápas náročný. Zameriame sa na to, aby sme sa stali zápas od zápasu viac a viac konkurencieschopní,“ plánuje Javorčík.

„Hlavným cieľom je udomácnenie sa v súťaži. Nováčik to nikdy nemá jednoduché a celkovo v štruktúrach nášho klubu, kde sa všetci venujeme hokeju popri zamestnaní, to bude najmä o nastavení celého systému fungovania. Nemáme žiadne veľké oči. Sme si vedomí kvality súperov a hráčov, ktorí v súťaži pôsobia. Naši mladí hráči sa im budú musieť naučiť konkurovať, pokiaľ chcú pomýšľať nad extraligovým hokejom. Naším cieľom je čo najrýchlejšie vstúpiť do zápasového a organizačného rytmu, doladiť všetky potrebné detaily a nájsť si svoje miesto v súťaži. Napriek tomu, že budeme nováčikom, veríme že nás bude zdobiť mladícka dravosť a ukážeme aj favoritom, že sa ich nebojíme,“ dodal na záver PR manažér klubu Mário Bóna.

 

Aktuálna súpiska HK MŠK Indian Žiar nad Hronom:

Brankár: Mikuláš Mosný, Marek Šimko

Obrancovia: Matúš Hlinka, Vladislav Buinanov, Adam Kobolka, Simon Duran, Tomáš Nociar, Janis Andersons, Marek Pač, 

Útočníci: Lukáš Lunter, Marat Murtazin, Nicolas Gašpar, Rastislav Václav, Jozef Mihalík, Andrej Hús, Jakub Tatár, Ondrej Rybnikár, Ján Sarvaš, Matúš Kamzík, Filip Adamčík, Branislav Srnka, Jozef Danielčák

Tréner: Norbert Javorčík