LETNÁ SONDA V SHL – HK iClinic Skalica: Dvanásť hodín v strehu

SKALICA (SZĽH) - Hockeyslovakia.sk pokračuje v letnom seriáli venovanom Slovenskej hokejovej lige. Keďže dohromady v nej účinkuje desať klubov, na našom webe si v pravidelných intervaloch budete môcť prečítať o dianí v každom z nich. Skalica si pripísala do názvu meno nového generálneho partnera a stihla už absolvovať prvé prípravné stretnutie v Trenčíne. Na výkon hráčov dozeral Čech Jaroslav Crlík, ktorého čaká debut pri senioroch, no Záhorie nie je preňho neznáme.

„Ako hokejista som vydržal len po dorast. Veľmi nerád o tom hovorím, ale postihla ma zákerná choroba. Bol som onkologický pacient nejaké dva roky a užíval som potrebné lieky, ktoré zabrali,“ šokujúcim, no bohužiaľ, reálnym hlasom predostrel opis svojej osoby český tréner, pohybujúci sa dlho okolo skalického hokeja. Nepríjemný zásah do organizmu odsunul kariéru definitívne na vedľajšiu koľaj a vynárala sa otázka, čo bude nasledovať. S rozhodnutím si hlavu nelámal. „Urobil som si postupne všetky licencie a stal sa zo mňa tréner. Prvé kroky som robil v Hodoníne. Neskôr som sa ocitol v hľadáčiku Skalice, na ktorú som reagoval pozitívne. Pre človeka je cťou, ak sa môže rozvíjať na viacerých miestach. Aj tu som musel začínať od detí a zakotvil som pri mužoch. Nie som ale úplne zakomponovaný v A-mužstve, pretože mi ostali niektoré žiacke kategórie.“

Pracovná vyťaženosť je teda badateľná, čo sám priznáva. „Môj deň sa začína ráno o ôsmej a končím o ôsmej večer. Zatiaľ sa to dá zvládnuť, nakoľko je nás viac, takže sa obmieňame pri tréningoch. Nebudem však klamať, roboty je vyše hlavy,“ komentuje Crlík viacnásobné obsadenie trénerských pozícii na Záhorí a sčasti sa rovná Janovi Šťastnému z Košíc, ktorý zastrešuje tri funkcie.

Neskúsenosť so zmyslom

Hokej v Skalici naštartoval Miroslav Lipovský s Petrom Oremusom, no po jednom roku odišiel do Trenčína a kormidlo prevzal Michal Ružička ako jeho učeň. Svojej role sa zhostil fantasticky, akurát sa mu nepodarilo zaknihovať výraznejší úspech. Nadišla chvíľa po troch rokoch dopriať kabíne niekoho nového? „Keď sme štartovali letné prípravy v apríli, sadol som si s riaditeľom Lipovským. Najskôr to vyzeralo tak, že seniori skončia a budeme pracovať len s juniormi. Za žiadnu cenu sme nechceli pripustiť, aby hráči končili s hokejom. Predsa len sme našli dobré riešenie a pokračujeme bez vynechania akejkoľvek kategórie. Zdieľam názor, že 20-ročný chlapec by mal pôsobiť v druhej najvyššej súťaži a nie utekať za civilným zamestnaním,“ pokračuje Crlík.

Skaličania po zápase v Trenčíne, kde prehrali 1:7. Zdroj: Facebook/HK Dukla Trenčín/Vladimír Koláček

Slovenská hokejová liga pred každým ročníkom mení pravidlá, týkajúce sa talentovaných hokejistov. Stále platnou povinnosťou je mať na súpiske sedem hráčov do 23 rokov. Jaroslav Crlík však disponuje množstvom chalanov narodených od roku 2001 do 2003. „Morálka niektorých z nich naznačuje, že si zrejme zaslúžia ostať v tíme,“ tvrdí nová tvár na striedačke Záhorákov s tým, že neistota sa rodí v obrane, čo odhalil súboj v Trenčíne, kde Dukla sfúkla hostí výsledkom 7:1. „Necelé dve tretiny sme dokázali hrať podľa očakávaní, ktoré mám s kolegom Ivičičom. Bol som však zvedavý, aké to bude, keď stiahneme z hry vodcov. Odpočinok som doprial Hujsovi, Klučiarovi, i Štumpfovi a herný prejav nám veľa ukázal. Síce nás Trenčín prehrával vo všetkom, hra mladých chlapcov dávala zmysel. Samozrejme, základné činnosti ešte neovládajú tak, ako by mali, ale sami na to prídu, kde potrebujú zabrať,“ vyjadril sa k stretnutiu na zimnom štadióne Pavla Demitru.

Dvojitý pohľad, rovnaký výsledok

V bránke stavili Skaličania na Juraja Ovečku z vlaňajška. Perspektívny brankár s reprezentačnou minulosťou bude v prípade potreby chodievať na striedavé štarty do Nitry. Po tridsiatich minútach miesto prepustil Dávidovi Borákovi, ktorý nedokázal zastaviť trenčiansky gólostroj. „Mám na to dvojaký pohľad. Juro sa prezentoval výborným výkonom, hoci to mal uľahčené, pretože bol na ľade so skúsenými hráčmi. Za strávený čas stihol ukázať zopár pekných a dôležitých zákrokov. Môžem byť s ním spokojný. Pri Dávidovi sa podľa všetkého ukázala náročnosť po psychickej stránke, lebo sme ho poslali do rozbehnutého duelu. Inkasoval päť gólov, ale ani on popravde nesklamal. Treba si tiež položiť otázku, akým súperovým hráčom čelil. Stali sa momenty, keď to domáci zakončovali skoro do prázdnej bránky, no obaja zanechali veľmi dobrý dojem,“ nezobral tragicky vysokú prehru z extraligového ľadu Crlík.

Najväčšou postavou HK Skalica v nadchádzajúcom ročníku bude nepochybne Martin Hujsa. Štyridsiatnik a srdciar ani so štvrtým krížikom na krku neodolal možnosti hrať ďalej. Počin z jeho strany je o to cennejší, pretože si obul korčule po ročnom výpadku, ktoré spôsobilo zranenie kolena. „Poznáme sa veľmi dlho, keďže sme proti sebe hrali hokejbal. V zápase mal na drese našité áčko a trochu som ho podpichol, že nech ho dá dole, lebo si zaslúži byť kapitán. Veľký hokejista musí byť pánom kabíny,“ zaujal stručné, no jasné stanovisko pri mene kapitána Jaroslav Crlík.

Aktuálna súpiska HK iClinic Skalica

Brankári: Juraj Ovečka, Dávid Borák.

Obrancovia: Dominik Hohl, David Hílek, Ondrej Janík, Erik Muráň, Peter Horváth, Pavol Kotzman, Dávid Rapant, Max Mikula, Maxim Jazovsky, Denis Klíma.

Útočníci: Dušan Klučiar, Kristián Včelka, Martin Hujsa, Daniel Štumpf, Kristián Rajčák, Marek Pobuda, Filip Bobál, Peter Ivičič ml., Alexander Kotzman, Filip Mrava, Branislav Kotvan, Lukáš Kuba, Denis Malík, Michal Blanárik, Dávid Kočka.

Tréneri: Jaroslav Crlík – Peter Ivičič.

 

Rozpis prípravných zápasov 2020

Trenčín – Skalica 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)

Skalica – Trnava (28.8.)

Skalica – Slovan (7.9 – Kaufland Super Cup)

Skalica – Nové Zámky (10.9 – Kaufland Super Cup)

Skalica – Nitra (15.9 – Kaufland Super Cup)

Rozpis sa ešte môže zmeniť