LETNÁ SONDA V SHL – HC 19 Humenné: Pod Vihorlatom už nebude zamračené

HUMENNÉ (SZĽH) - Hockeyslovakia.sk zakončuje letný seriál venovaný Slovenskej hokejovej lige. Keďže dohromady v nej účinkuje desať klubov, na našom webe ste si mohli v pravidelných intervaloch prečítať o dianí v každom z nich. Staronovou tvárou v súťaži budú hráči Humenného. Nezmenil sa tréner, ktorým ostáva Milan Staš. Preňho to bude tretia sezóna pri tíme.

V kalendári „svietil“ december 2018. Do Štedrého dňa ostávali tri dni a z humenského zimného štadióna sa vypratali zástupcovia A-mužstva. Príčina? Údajné ohlásenie odstúpenia z ligy, zapríčinené zmenou mestských predstaviteľov. Subjekt, ktorý vystupoval pod značkou MHK, nedokázal nájsť spoločnú reč v otázke finančne náročného športu. Novému primátorovi mesta Milošovi Meričkovi však nebol osud hokeja ľahostajný a zaplatil cestu na nasledujúce kolo do Topoľčian. Zvyšok sezóny 2018/19 fungoval klub v úspornom režime. „Terajší funkcionári sa na výbornú zhostili záchranárskych prác, ktoré prebehli pred necelými dvoma rokmi. Hokej prežil vďaka skupine ľudí okolo pána Ždiňáka. Pracujú koncepčne, kvalitne a hráči si to pochvaľujú. História by sa teda nemala zopakovať,“ zložil pochvalu za prínos istoty Milan Staš.

Sú tam, kde chceli byť

Vlani v lete sa mestský hokejový klub zmenil na súkromnú hlavičku HC 19. Zemplínčania mali eminentný záujem o pokračovanie v SHL, no malo to háčik – zrod nového klubu. Zo športovej stránky si mužstvo zaslúžilo právo štartu, problém ale vznikol z právneho zreteľa. Podľa platných reglementov musí každý nováčik na scéne začínať od nuly. „Vtedy sme bojovali do poslednej chvíle. Vedenie súťaže nám predostrelo argumenty, že sme dokončili ročník so cťou. To sa nám však málilo. Konečné rozhodnutie sme napokon prijali a rešpektovali ho,“ zalovil v pamäti v súvislosti s krutou realitou spred roka. Iná cesta, ako skúsiť zabojovať o postup zospodu, nebola. Zápasy v druhej lige boli miestami prechádzkou ružovou záhradou. Odmena sa dostavila v podobe celkového finále proti Žiaru nad Hronom. Koronavírus ale nedovolil odohrať ani jeden duel. Obaja boli oslovení s ponukou prihlásenia sa do budúceho ročníka SHL. Východniari chytili šancu za pačesy, „indiáni“ to nechali „plávať.“ „Našim cieľom bolo vrátiť sa naspäť. Môžeme byť spokojní. Síce sa nerozhodlo na ľade, zariadili to okolnosti, ktoré sa nedali ovplyvniť,“ uvoľnene podčiarkol návrat šéf striedačky. „Vyššia liga má cveng. Veľa hráčov sa ozvalo a chcelo prísť. To platí dodnes,“ tvrdí všeobecne Staš, ktorý si zo zápisníka vymazal priezvisko Riečický.

Tréner Humenného Milan Staš. Zdroj: Facebook/HC 19 Humenné

Brankár z Košíc mal zastávať pozíciu jednotky v Humennom, no šťastie sa na neho usmialo na domácom try-oute. „Dvaja brankári sú istí. Budeme sa spoliehať na Michalovce, ktoré majú ďalších troch kvalitných brankárov. Jeden z nich by sa mal stať našou posilou. Celú vec ešte budeme konzultovať s michalovským klubom.“

Oživenie pre celú ligu

Na podrobnejšiu charakteristiku kabíny je skoro. Mužstvo sa stretlo na ľade len pred pár dňami. „Pod vplyvom počasia sme nemohli vykorčuľovať skôr, pretože bola zamrazená len tenká vrstva ľadu. Hráčov dávame dohromady. Konečná podoba bude jasná neskôr. Klub má rozrobený príchod zahraničného útočníka a je to živé. Aké sú šance na príchod, neviem. Viem však povedať, že ak sa to podarí, bude to veľké oživenie celej súťaže,“ podotkol na margo tvoriacej sa zostavy. Vaško, Fedorko, Markuš. Traja útočníci, ktorí sú dlho spätí s Humenčanmi. „Filip Vaško viedol chalanov ako kapitán. Svoje úlohy zvládol dobre a ostávame pri ňom. Pridelím mu starších asistentov, ktorí hrali v Michalovciach a majú skúsenosti na rozdávanie. Buď to bude Ladislav Hopkovič, alebo Tomáš Valečko,“ dodal Milan Staš.

Aktuálna súpiska HC´19 Humenné: V septembri začne podpisovať zmluvy s vytypovanými hráčmi. Následne bude zverejňovať jednotlivé mená.

Program prípravných zápasov 2020:

Humenné – Košice U20 (18.9. - termín nie je potvrdený)

Humenné – Trebišov (termín nie je určený)

Humenné – Michalovce (29.9.)

Rozpis sa ešte môže meniť