Lekcia fínčiny s Filipom Krivošíkom

KREFELD (SZĽH) - Dvadsaťročný útočník Filip Krivošík mal pred pozvánkou na Nemecký pohár do Krefeldu na konte dva štarty v slovenskej reprezentácii. V treťom, vo štvrtok proti Švajčiarom pri prehre 3:5, strelil premiérový reprezentačný gól. Piaty v sezóne, v ktorej sa mu vo Fínsku zatiaľ darí.

Slovenský útočník sa udomácnil v prvom tíme Hämeenlinny a v osemnástich dueloch nazbieral deväť bodov. Štyri góly strelil, na päť prihral. „So vstupom do sezóny som spokojný. Darí sa mi možno aj preto, že v lete som absolvoval plných osem týždňov prípravy na Slovensku. Viac času doma mi zrejme prospelo, zapôsobilo na mňa pozitívne,“ vraví bratislavský rodák v našom videorozhovore.

V zhruba 50-tisícovom meste vyhral za tri roky dva tituly. V sezóne 2016/17 juniorský, v uplynulej mužský. Hoci sa mu na severe Európy darí, prostredie, ktoré Fínsko ponúka, mu nie je zakaždým pochuti. „Všade je skoro tma, celkom zima. Hämeenlinna je počtom obyvateľom menšie mesto, no plošne rozťahané. Ale nič tam nie je. Vo voľnom čase sa prechádzam stokrát na to isté miesto. Aspoňže príroda je pekná. Som tu pre hokej, preto som si na miestny život zvykol,“ konštatoval Filip Krivošík.

So spoluhráčmi i rozhodcami komunikuje v angličtine. Za tri roky vo Fínsku stihol pričuchnúť aj k materinskej reči Suomi. „Vedel by som povedať zopár fráz, väčšinou neslušných, ktoré patria do predbránkového priestoru, ale v reštaurácii by som sa nedohovoril. Spoluhráči ma naučili aj zopár blbostí, ktoré nedávajú zmysel, no sú vtipné,“ dodal s úsmevom.

Viac v priloženom videu, kde 20-ročný útočník ešte prezradí, aké netradičné mäso vo Fínsku ochutnal, prečo si v krajine tisícich jazier nedokáže predstaviť život mimo hokeja, čo si myslí o tom, že Fíni sú najšťastnejší národ na svete, kto mu v Hämeenlinne chýba, prečo špekuloval nad príchodom do Petrohradu a koľko v jednej z najdrahších krajín Európy utráca.