Legendy Slovana chcú naučiť vyhrávať aj Modré krídla

S 22 hokejistami na súpiske mladšími ako 20 rokov a sedemnástimi odchovancami vstúpi do svojej premiérovej sezóny v Tipos Slovenskej hokejovej lige tím Modré krídla Slovan. Ako B-mužstvo klubu z bratislavského Tehelného poľa nemôžu postúpiť do Tipos Extraligy, projekt slúži najmä na uľahčenie prechodu mladých hráčov z bratislavského regiónu z juniorského do seniorského hokeja.

Pre Slovan je zriadenie svojho B-mužstva výrazný medzník. V modernej ére slovenského hokeja mal doteraz iba farmárske celky, nie však priamo rezervu.

„Majitelia klubu uverili vízii podpory mládeže a vytvorili podmienky, aby mohol vzniknúť B-tím. Pre mladých hráčov v juniorskom veku z bratislavského regiónu to umožní priamy prechod do seniorského hokeja. Nie všetci sú pripravení a vyzretí hrať hneď seniorský profesionálny hokej na najvyššej úrovni. V klube sa chceme naplno sústrediť na herný i ľudský rozvoj odchovancov a ďalej pripravovať v kvalitných podmienkach tých najlepších mládežníkov pre A-mužstvo,“ povedal športový manažér HC Slovan Miroslav Lažo, ktorý je zodpovedný za prípravu projektu belasej rezervy.

Kapitánom bude Preisinger

Predošlú sezónu v Slovane poznačili časté zranenia, šancu často dostávali aj talentovaní juniori. Vytvorením rezervného tímu sa otvára možnosť plynulejšieho prechodu do extraligy. Celkovo je na súpiske 36 hokejistov, z toho piati brankári, trinásť obrancov a osemnásť útočníkov. Osmička hráčov má podpísaný kontrakt s A-mužstvom. Legionárom je jedine Michail Lepskij, aj ten už šesť sezón pôsobí v Slovane. Kapitánom mužstva bude Miroslav Preisinger, jeho asistentmi Dušan Klučiar a Patrik Danišovský.

Trénerom Modrých krídel Slovan bude Rudolf Jendek, jeho asistentom Richard Kapuš. Obe belasé legendy chcú naučiť svojich mladých zverencov vyhrávať. „S Rišom Kapušom i Mirom Lažom máme výhry v krvi, radi by sme len vyhrávali. Aj preto je jasné, že chceme chlapcov naučiť vyhrávať. Mužstvo sme skladali tak, aby v ňom boli mladí hráči doplnení zopár skúsenými, ako je napríklad Miro Preisinger. Mužstvá v SHL sa posilnili, sú plné ostrieľaných borcov. Už v príprave sme sa presvedčili, že nás nečaká nič ľahké. Ciele sú v Slovane vždy vysoké, ale až sezóna ukáže, ako na tom sme. Dnes nevieme, ako sa budú hráči posúvať smerom k áčku. Súčasný tím má však výbornú skladbu, aby bol úspešný,“ hovorí Rudolf Jendek.  

O podporu sa nemusia obávať

Vzhľadom na využívanie odchovancov a hráčov z bratislavského regiónu sa o Modré krídla Slovan nemusia obávať, že nebudú mať žiadnu fanúšikovskú základňu. Podporovať ich budú predovšetkým rodiny, známi a priatelia samotných hráčov. Už prípravné zápasy ukázali, že bratislavský tím sa v SHL nemusí stratiť.

„Majitelia sa chcú venovať plnými silami mládeži a tento projekt je prvá lastovička, ako pomôcť mladým hráčom a zvýšiť aj ich možnosti dostať sa na draft. Nemáme strach, že by sme v súťaži horeli. V príprave to nebolo vôbec zlé. Liga je však o niečom inom. Chceme nasadzovať a využívať mladých hráčov aj v kľúčových momentoch. Koniec-koncov už v minulej sezóne nastupovalo A-mužstvo často s juniormi a v lige bolo vysoko. Aj preto si myslím, že sa tento tím v prvej lige nestratí,“ hovorí Rudolf Jendek.

Domáce zápasy na ZŠ Ondreja Nepelu

Modré krídla Slovan budú hrávať svoje domáce stretnutia na hlavnej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Počas januára, keď sa uskutočnia na ZŠ O. Nepelu majstrovstvá Európy v hádzanej, sa tím pravdepodobne na krátky čas presťahuje do Ružinova. Doteraz sa Tipos Slovenská hokejová liga ešte nehrala na štadióne s kapacitou viac ako 10-tisíc miest. Majitelia permanentiek Slovana majú vstup na zápasy v rámci celosezónnych vstupeniek, pre ostatných stanovili jednotné vstupné 5 eur. Modré krídla Slovan odohrajú 24. a 31. októbra aj predzápasy pred duelom A-mužstva.

 

Aktuálna súpiska Modrých krídel Slovan

Brankári: Richard Noskovič, Adam Beke, Alexandr Marossy, Sebastián Rusnák, Samuel Hlavaj.

Obrancovia: Marco Ejem, Michael Gregor, Adam Hajdúch, Viliam Hauser, Luca Krakovský, Tomáš Kráľovič, Richard Marko, Václav Moc, Andrej Škultéty, Dominik Verčík, Matúš Parobek, Michal Beňo, Andrej Golian.

Útočníci: Patrik Abaffy, Maximilián Bubica, Patrik Danišovský, František Dej, Jakub Uram, Dominik Jendek, Dušan Klučiar, Michail Lepskij, Matej Sadecký, António Ožvald, Richard Petráš, Igor Polák, Žigmund Polák, Miroslav Preisinger, Peter Kundrík, Jakub Urbánek, Adam Lukošík, Daniil Fominych.