Legendy ožívajú: 90 rokov slovenského hokeja

Píše sa rok 1968 a Československo prichádza z X. zimných olympijských hier vo Francúzsku so striebornou medailou na krku. V zostave hráčov nechýbal ani legendárny Jozef Golonka. Zlato sme mali na dosah, prehrali sme so Sovietskym zväzom. Zrazu sa premiestnime v čase do roku 2012, kedy Zdeno Chára v drese s číslom 38 dvíha nad hlavu strieborný tanier a celé Slovensko má slzy v očiach. To znamená len jedno. Legendy ožívajú.

Znie to neuveriteľne, ale slovenský hokej oslavuje 90 rokov. Má za sebou už deväť dekád víťazstiev a prehier, počas ktorých sme na tvárach nielen hráčov videli slzy radosti z výhry i smútku z prehry. Nič z toho by však nebolo, keby slovenský hokej nemal za sebou tú najsilnejšiu oporu – fanúšikov. Fanúšikov, ktorí tých 90 rokov prežili spolu s ním. A práve oni sú dôvodom toho, že hokejové legendy opäť ožívajú.

Slovenský zväz ľadového hokeja a SOŠV – Slovenské olympijské a športové múzeum pozývajú všetkých fanúšikov na jedinečnú putovnú výstavu “90 rokov slovenského hokeja”. Legendy ožijú už 1. mája v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach a postupne sa presunú aj do ďalších miest na Slovensku.

Unikátny koncept výstavy

Výstava nám pripomenie “deväť” míľnikov ľadového hokeja na Slovensku. Naživo budete môcť vidieť medailu a tanier za 2. miesto na majstrovstvách sveta 2012, medailu Jozefa Golonku z roku 1968, takmer celú výstroj legendárneho Vladimíra Dzurillu, hokejku Jána Lašáka z majstrovstiev sveta 2003 a množstvo ďalších zaujímavých hokejových predmetov. Tie pochádzajú zo zbierky Slovenského olympijského a športového múzea a časť z nich je zapožičaná zo súkromných zbierok. Výstava je o to unikátnejšia, že veľká časť predmetov bude v takejto forme prezentovaná po prvýkrát v našej histórii.

Pútavé texty, ktoré všetkým návštevníkom pripomenú symbolických deväť míľnikov slovenského hokeja, napísal renomovaný historik ľadového hokeja a dlhoročný spolupracovník múzea Ján Holko.

V Košiciach do konca júna, potom bude putovať po Slovensku

V Košiciach bude výstava návštevníkom prístupná od 1. mája 2019 do 30. júna 2019. Po Košiciach sa predstaví aj v ďalších slovenských mestách, ako napríklad v Poprade, Nitre, Topoľčanoch, Liptovskom Mikuláši, Brezne či v Galante. O presných dátumoch budeme fanúšikov včas informovať.