Legendárny Forsberg mu poprial šťastie, meno otca na Stanleyho pohári vníma ako výzvu: Je to aj môj cieľ

Hokejisti Slovenska do 17 rokov otvorili domáci turnaj v Poprade hladkou prehrou 0:4 s rovesníkmi zo Švajčiarska. Helvéti mali objektívne mierne navrch, no naši chlapci im k tomu dopomohli. Ako upozornil útočník Alex Zálešák, smerom dopredu to chcelo viac odvahy.

Našou hlavnou chybou bolo, že sme nestrieľali. Bez striel nie sú góly. Brankárovi súpera sme umožnili urobiť si pohodičku a navyše sme nehrali dobre ani v presilovkách. Trénovali sme to, ale určite sa to pokúsime vylepšiť. Miestami sme tam navyše bezhlavo napádali. Určite si to všetko rozoberieme a ďalšie zápasy chceme zvládnuť lepšie,“ prisľúbil 16-ročný skalický odchovanec, ktorý pricestoval pod Tatry zo švédskeho MoDo. „Pre mňa je veľmi príjemné počuť konečne rodný jazyk. Po návrate domov som si užil sestru, rodinu a bolo to príjemné odreagovanie počas intenzívnej sezóny.“

V reprezentácii sa cíti vždy dobre a aj tentoraz oceňuje v prvom rade partiu. „Polovica tímu sa pozná z turnaja v USA, polovica je nová. Potrebujeme sa zohrať a hlavne bojovať. To je hlavný cieľ tohto turnaja,“ zamyslel sa talentovaný útočník, ktorý zažíva svoju prvú sezónu v zahraničí. V dorasteneckom tíme MoDo má po úvodných desiatich zápasoch solídnu bilanciu 5+4.

„Zo začiatku to bolo veľmi ťažké,“ priznal Zálešák. „Osamostatnil som sa, učil som sa variť a veľkou zmenou bol aj samotný hokej. Je tam iná kvalita a hlavne tréningy boli ťažké. Po dvoch týždňoch som sa však dostal do tempa, teraz už poznám lepšie spoluhráčov a môžem konštatovať spokojnosť. Darí sa nám a darí sa aj mne. Je to teda fajn.

Švédska hokejová škola má vysoký punc a v rámci draftov do NHL patria „tri korunky“ medzi najžiadanejšie artikle.

„Hlavne to korčuľovanie je na inej úrovni. Švédi si veľa nahrávajú a niektoré prihrávky sú už aj navyše. Tým je však ich hokej špecifický. Majú obrovský prehľad v hre a hrajú s úplne iným sebavedomím ako naši chlapci. Každý tam chce vyhrať a nebojujeme iba v zápasoch, ale aj počas tréningov. Ako sa teda hovorí, nikto tam nemá isté miesto v zostave. Chce to stále pracovať naplno. To je však super,“ odprezentoval svoje severské skúsenosti mladý Slovák. Presadiť sa v tíme nabitom konkurenciou nie je ľahké, no Alexovi sa to postupne darí. „Zo začiatku ma mohli vnímať ako niekoho, kto im prišiel vziať miesto. Do tímu som však zapadol a hrávam aj presilové hry. Je to môj prvý rok, ale postupne si zvykám a verím, že tam vydržím dlhšie.“

Aklimatizáciu v novom prostredí mu uľahčila znalosť anglického jazyka. Ten ovládajú vo Švédsku prakticky všetci. „Švédi sú iní ako Slováci, ale zvyknete si rýchlo. Sú to príjemní ľudia. V MoDo sa o mňa starajú a ak niečo potrebujem, ochotne mi pomôžu.“

Aj v tomto prípade však platí, že mladý hokejista si musí pomôcť v prvom rade sám. Pôsobenie mimo domova ho primälo k väčšej samostatnosti a mamkinu kuchyňu nahradili vlastné kulinárske pokusy. Stávkou na istotu sa stala najväčšia švédska klasika, ktorou sú mäsové guľky köttbullar.

„Je to neskutočná dobrotka, ale mal som ich už toľkokrát, že po návrate domov som sa už tešil na bryndzové halušky. Vo Švédsku som skúsil aj najsmradľavejšie jedlo sveta surströmming, ale to bol naozaj hnus. Smrdelo to neskutočne a radšej teda ostanem pri klasických švédskych jedlách ako sú losos a iné dobre pripravené ryby,“ pousmial sa A. Zálešák.

V MoDo vyrastali viaceré švédske legendy, pričom tými najznámejšími sú Peter Forsberg, Markus Näslund či bratia Daniel a Henrik Sedinovci.

„Ich čísla sú vyvesené v hale a vždy keď idem na tréning, tak ich mám nad hlavou. Cítiť, že tam hrali veľké legendy a každý hráč to dobre vie,“ poznamenal syn bývalého reprezentačného útočníka Miroslava Zálešáka. Spoločne s ním si nedávno vychutnali zápasy Colorada v Tampere a vrcholným zážitkom bolo práve stretnutie s bývalou hviezdou MoDo i Avalanche Petrom Forsbergom. „Bol to neskutočný zážitok. Možno ešte väčší pre otca, ako pre mňa. Stretol sa so svojim idolom. Forsberg teraz žije vo Švajčiarsku, ale keď som mu povedal, že hrávam za MoDo, tak ho to potešilo a vravel mi, že som si vybral veľmi dobre. Povzbudil ma, poprial mi šťastie a od takej legendy to určite poteší.“

Zálešák senior pôsobí ako skaut Colorada a po zisku Stanleyho pohára sa tak jeho meno objavilo aj na najslávnejšej športovej trofeji sveta.

„Je to neskutočná pocta a na otca som hrdý. Vravel som mu však, že jeho meno je na pohári ako skauta a moje tam bude ako hráča,“ podotkol Alex so širokým úsmevom. Stanleyho pohár si ešte na rozdiel od otca naživo neužil. „Bohužiaľ som nemal takú možnosť. Im ho totiž priniesol strážca pohára počas večere na drafte. Všetci si ho mohli jeden večer užiť, ale ja som bol v tom čase doma. Musím si teda počkať. Aj tak by som ho však nezodvihol nad hlavu. To chcem urobiť až vtedy, keď ho vyhrám. Viem, že je to odvážny cieľ, ale ciele vás posúvajú dopredu.“

Aj z týchto slov jasne vyplýva, že zahrať si raz v NHL predstavuje hlavným kariérny cieľ Alexa Zálešáka. Úplne ideálne by bolo, ak by sa mu to podarilo s klubom, v ktorom pracuje otec.

„Draft NHL je snom každého mladého hráča. Bol by som šťastný, ak by si ma vybral hocijaký klub, ale teraz fandím určite Coloradu. Zároveň však aj Pittsburghu, pretože to bol môj obľúbený klub predtým, ako začal otec pracovať pre Avalanche,“ prezradil 16-ročný útočník, ktorý sa na svojho úspešného otca podobá výzorom, ale aj herným prejavom. „Podľa mňa máme podobné hokejové myslenie a ľudia mi vravia, že máme rovnaké korčuľovanie. Asi som toho podedil dosť. Od malička sa mi snaží pomáhať. Zo začiatku som to bral ako kritiku, ale teraz už viem, že mi chcel vždy dobre. Niekedy si myslím, že nemá pravdu a veľmi ho nepočúvam. Väčšinou má však pravdu on.“

Priezvisko Zálešák na chrbte dresu môže byť pre mladého hráča výhodou, ale aj tiažou. „Podľa toho, z akej perspektívy sa na to pozriem. Keď sa ma ľudia pýtajú, či budem lepší ako otec, tak sa snažím neodpovedať a neporovnávať sa. Idem si svojou cestou. Je však jasné, že urobím všetko preto, aby som bol raz lepší ako bol on,“ dodal s úsmevom 16-ročný mládežnícky reprezentant Slovenska.


Ďalšie články