Kvalitný výkon proti favoritovi na body nestačil

VICTORIA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov má za sebou úvodné vystúpenie na majstrovstvách sveta juniorov vo Victorii. Zverenci Ernesta Bokroša proti obhajcom bronzových medailí zo Spojených štátov viedli po dvoch tretinách tesne 1:0, zámorský súper však dvomi gólmi v tretej dvadsaťminútovke skóre otočil a rozhodol zápas vo svoj prospech.

Imperatív pozornej obrany slovenskí hokejisti v prvej dvadsaťminútovke plnili do bodky. Američanov nepúšťali do vážnejších šancí, a to ani pri ich dvoch presilovkách, ktoré hrali. Najväčšiu šancu si Američania vypracovali zásluhou Maddena, Hlavaj však odolal. Paradoxne to boli Slováci, ktorí aj navzdory prestrieľaniu mali väčšie gólové šance. V 12. minúte Hrehorčák namieril iba do brankára Keysera a o päť minút neskôr dokonca Krivošík svojím forhendovým blafákom nastrelil žŕdku.

Hneď v úvode druhej tretiny Slováci čelili veľkej šanci Robertsona, no ten ani na dvakrát Hlavaja neprekonal. Najväčšmi na gólové šance však bola úrodná druhá polovica tretiny. V 32. minúte po zlom striedaní postupoval sám na americkú bránu Ružička, na konci striedania ho však vracajúci hráči dokorčuľovali, avšak aj tak z toho po Fehérváryho prihrávke bola veľká šanca Krivošíka. Na opačnej strane zas krátko nato Fehérváry nedovolene zastavil Robertsona, no následne prísne nariadené trestné strieľanie sám postihnutý nepremenil. V 34. minúte po ľavej strane postupoval Kelemen, jeho strela šla tesne nad. Následne prišiel nápor Američanov s množstvom šancí, najväčšiu zrejme mal Samuelsson, Hlavaj zakaždým odolal. Gól tak padol na opačnej strane. Brejk Slovákov zužitkoval v 38. minúte strelou pomedzi betóny Korenčik. Následne navyše Slováci dostali výhodu presilovej hry, v ktorej dostali Američanov pod tlak, vypracovali si rad dobrých šancí, ale skóre sa už do konca tretiny nezmenilo.

To sa v tretej tretine ukázalo ako zrejme kľúčové. Američania v úvode na súpera vyleteli a hneď v prvej minúte si vybojovali presilovku, ktorú aj využili – Hlavaj viacerými zákrokmi podržal svoj tím, avšak Andersonovu strelu od modrej čiary aj zásluhou clony nezlikvidoval – 1:1. A to nebolo všetko. Následne síce ešte strelu Jacka Hughesa Hlavaj zlikvidoval, no v 46. minúte už po veľkom tlaku a bekhendovej strele Barratta kapituloval. Odpoveď Slovákov mohla prísť bleskurýchlo. Po Farabeeho faule hrali presilovku, v ktorej krásne zakombinovali, Fehérváryho strieľaná prihrávka na druhú žrď však šla tesne vedľa. Sľubne vyzerala aj Krivošíkova strela s Pospíšilovým tečom, no najväčšiu príležitosť mal v 54. minúte Kukuča, ktorý sa chopil realizácie trestného strieľania po Wahlstromovom faule Lišku. Pravoruký útočník však strelou na lapačkovú stranu neuspel. Uprieť snahu vyrovnať zápas Slovákom nemožno, no v záverečných sekundách si väčšiu príležitosť nevypracovali, a tak v prvom zápase na majstrovstvách vyšli bodovo naprázdno.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Ťažko sa mi takýto zápas hodnotí. Hoci sme odohrali veľmi dobré stretnutie, bodovo sme vyšli naprázdno. Myslím si, že sme v dnešnom zápase mohli stavať na kvalitnom výkone brankára Sama Hlavaja, dobre sme hrali aj do defenzívy. Žiaľ, nevyhli sme sa vylúčeniam, ktoré bývajú spravidla na majstrovstvách sveta potrestané. Po dvoch tretinách sme vyhrávali 1:0, vyzeralo to nádejne, ale v tretej tretine sa prejavila aj kvalita súpera. Napriek prehre musím chlapcov pochváliť, pretože podali výborný výkon.“

Spojené štáty „20“ – Slovensko „20“ 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Góly: 42. Anderson (J. Hughes), 46. Barratt (Madden, Samberg) – 38. Korenčik (A. Liška).
Vylúčenia na 2 min.: 2:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 34:14 (7:7, 12:5, 15:2).. Najlepší hráči zápasu: Evan Barratt – Samuel Hlavaj. Rozhodcovia: Ingram (Kan.), Sjöqvist (Švéd.) – Chaput (Kan.), Šišlo (Rus.). 6208 divákov.

Spojené štáty: Keyser – Q. Hughes, Kemp, Samberg, Anderson, Miller, M. Samuelsson, St. Ivany – Poehling, J. Norris, Robertson – Madden, Barratt, Cates – J. Hughes, Wahlstron, Farabee – Chemelvski, Cokcerill, O’Brien, J. Drury.
Slovensko: Hlavaj – Fehérváry, Ivan, Korenčik, A. Žiak, Dlugoš, D. Demo, Golian – Patrik Hrehorčák, Miloš Roman, A. Liška – Krivošík, A. Ružička, Martin Pospíšil – Kelemen, A. Kollár ml., J. Baláž – P. Regenda, Fafrák, Kukuča.