Kvalifikácia-ZOH: Slovenky prehrali s Francúzkami a prišli o olympiádu, Segíň: Bolí to

LULEA (SZĽH) – Slovenské hokejistky si nezahrajú na zimných olympijských hrách v Pekingu. Rozhodol o tom sobotňajší duel finálového turnaja olympijskej kvalifikácie, v ktorom podľahli Francúzkam 1:3 a definitívne stratili možnosť získať jedinú voľnú miestenku na podujatie pod piatimi kruhmi.

Slovenky vo štvrtok v Lulee prehrali s favorizovanými Švédkami 0:3. Ak chceli zostať v hre o Peking, museli Francúzky zdolať za tri body. Hoci v zápase mali opäť viacero sľubných streleckých pozícií, trápili sa v zakončení rovnako ako v súboji so Švédkami. Jediný gól z hokejky kapitánky Nicol Lucák Čupkovej v 55. minúte z trestného strieľania prišiel neskoro.

Slovenky čaká na kvalifikačnom podujatí vo Švédsku ešte jedno vystúpenie, v nedeľu od 12.00 h nastúpia proti Kórejskej republike.

Finálový turnaj olympijskej kvalifikácie v Lulee, E-skupina

Francúzsko – Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Góly: 2. Duvinová (Rozierová), 23. Gendarmeová (Aurardová), 51. Baudritová - 55. Lucák Čupková (tr. strieľanie). 

Vylúčené: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Rozhodovali: Abrosimovová (Rus.), Nurmiová (Fín.) – Čerhitová (SR), Hammarová (Švéd.) – 157 divákov.

Zostava SR: Zimková – Kúbeková, Drábeková, Leskovjanská, Vysokajová, Bednárik, Čurmová, Šulíková, Cagáňová – L. Ištocyová, Lucák Čupková, Matejková – Korenková, R. Halušková, L. Halušková – Maskaľová, Košecká, Hlinková – Sádecká, Záborská, Suráková. Tréner T. Segíň.

Francúzky boli v úvodnej tretine aktívnejšie. Svedčí o tom pomer streleckých pokusov, v ktorých dominoval 13:3. Do vedenia sa dostali už po 72 sekundách zásluhou Duvinovej. V úvodnom dejstve mali k dispozícii ešte dve presilovky, ale Slovenky v nich podržala opäť skvelo chytajúca 18-ročná brankárka Zimková.

Do druhej tretiny vstúpili zverenky Tomáša Segíňa viditeľne odhodlané vyrovnať. Prvé tri-štyri minúty sa niesli jasne v ich podaní. Šance na vyrovnanie mali ako Romana Halušková, tak i Maskaľová, ale po rýchlom protiútoku padol gól na druhej strane. Nebezpečný výpad Francúzok mohla definitívne eliminovať Ištocyová, ale pri vyvážaní puku z pásma ho po náročnom spracovaní zabudla za sebou a Gendarmeová, dorážajúca z druhej vlny, čistým priestrelom prekonala Zimkovú. Slovenky tento moment psychicky utlmil. Francúzky mali opäť viac z hry. Poľahky zavážali puky do útočnej tretiny a servírovali si prihrávky do ideálnych streleckých príležitostí. Skvele odohrali aj presilovku v 30. minúte pri vylúčení Hlinkovej, no z tlaku tretí gól nevyťažili. Na druhej strane Slovenky bojovali, ale ani zo stopercentne vyložených možností nenašli cestu ku gólu. Dokumentovala to Košeckej obrovská možnosť v závere druhej tretiny. V ideálnej príležitosti sa do prihrávky spoza bránky neoprela z prvej, ale puk ešte potiahla a nechala vyniknúť brankárku Baldinovú.

Tretia tretina potvrdzovala, že Slovenkám akoby nebolo súdené skórovať. Potvrdili to obe presilovky, ktoré mali zverenky Tomáša Segíňa k dispozícii. Na začiatku prvej inkasovali po šťastnom odraze puku a úniku Baudritovej, v druhej trafili žŕdku a ani z dorážky sa nedokázali presadiť. Ešteže jedna z Francúziek zaľahla puk v bránkovisku, za čo rozhodkyne nariadili trestné strieľanie, ktoré skúsená Lucák Čupková premenila. Zníženie zo slovenskej strany však prišlo neskoro. Skóre sa do záverečného klaksóna už nemenilo. 

Hlasy po zápase

Tomáš Segíň, tréner SR: „Úprimne poviem, že to bolí, je to sklamanie. Plány boli iné a robili sme pre ne maximum. Dievčatá si musia uvedomiť, ako pracujú v kluboch a koľko úsilia do toho dávajú. Ženský hokej dostáva podporu ako od nás, členov realizačného tímu, tak aj od zväzu. Dievčatá ju však musia potvrdiť na ľade. Žiaľbohu, v tomto zápase sa to nestalo.“

Lenka Čurmová, obrankyňa SR: „Cítim sklamanie. Veľké sklamanie... Na takomto turnaji sa musí dať do každého striedania všetko. Nemám pocit, že by sa nám to v zápase proti Francúzkam darilo. Až na konci tretej tretiny sme začali konečne strieľať na bránku, vynútili sme si presilovky aj šance. Ibaže na takomto podujatí ich musíme dokázať využiť. Proti Kórejčankám musíme odohrať kvalitný zápas, aby sme mohli odísť so cťou.“

Lívia Kúbeková, obrankyňa SR: „Som sklamaná a smutná. V šatni pred začiatkom sme si povedali, že do zápasu ideme naplno a že ho vyhráme. Že odovzdáme v ňom maximum. Bohužiaľ, nestalo sa. Hokej sa nehrá ani na dvadsať, ani na štyridsať minút. Táto prehra zanechá vo veľa dievčatách veľkú ranu. Musíme sa z nej poučiť. Premárnili sme šancu postúpiť na olympiádu. Šancu, ktorá tu nie je každý deň.“
    


Fotogaléria