Kvalifikácia-ZOH: Slovenky prehrali so Švédkami 0:3, Lucák Čupková: Prevláda smútok

LULEA (SZĽH) – Slovenské hokejistky podľahli v úvodnom vystúpení na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Lulee domácim Švédkam 0:3. Hoci tuho bojovali, vytúženej gólovej radosti sa vo štvrtkovom zápase nedočkali. A to aj napriek viacerým dobrým streleckým príležitostiam a vyloženým šanciam, predovšetkým v druhej tretine za stavu 0:1.

Prehrou s najväčším favoritom na zisk jedinej postupovej miestenky do Pekingu si Slovenky skomplikovali situáciu na jej ukoristenie. Zabojovať o ňu môžu ešte v dvoch dueloch. Po piatkovom voľne nastúpia v sobotu od 12.00 proti Francúzkam a v nedeľu v rovnakom čase proti Kórejčankám. Oba zápasy bude naživo vysielať Olympijský kanál (Olympic Channel) na svojom webovom sídle.

 

Finálový turnaj olympijskej kvalifikácie, E-skupina

Slovensko – Švédsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 20. Nordinová (Olssonová, Bouvengová), 41. Wiknerová-Zienkiewiczová (Lowenhielmová, Nylenová), 49. Bouvengová.  

Vylúčené: 2:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 12:21.

Rozhodovali: Cookeová, Karklinová – Hanleyová, Chuej Wang – 1011 divákov.

Zostavy

Slovensko: Zimková – Kúbeková, Drábeková, Bednárik, Čurmová, Leskovjanská, Vysokajová, Šulíková, Cagáňová – L. Ištocyová, N. Lucák Čupková, Matejková – Maskaľová, Hlinková, L. Halušková – Sádecká, Košecká, Korenková – Záborská, R. Halušková, Suráková. Tréner T. Segíň.

Švédsko: Grahnová – Waxinová, Nylenová, Berglundová, Kjellbinová, Adolfssonová, Anderssonová, Hedinová, Fallmanová – Lundinová, Lowenhielmová, Wiknerová-Zienkiewiczová – Olssonová, Nordinová, Bouevengová – Murenová, Linnea Johanssonová, Ljungblomová – Lisa Johanssonová, Hjalmarssonová, Carlssonová. Tréner U. Lundberg.

Slovenky odštartovali duel s odhodlaním a vervou. Už v úvode tretiny hrali presilovú hru a hoci ju začali sľubnou šancou s neúspešnou dorážkou, početnú prevahu nevyužili. V ďalšom priebehu tretiny hrali dobre. Držali Švédky na dištanc a až na jedno-dve zaváhania ich nepúšťali do vyloženej príležitosti pred brankárkou Zimkovou. Napriek solídnemu obetavému výkonu nedokázali Slovenky v prvej tretine udržať priaznivý stav 0:0. Necelých dvadsať sekúnd pred prvou sirénou sa puk od Zimkovej odrazil k voľnej Nordinovej a tá ho bekhendom prepasírovala do siete.

V druhej tretine sa Slovenky viac osmelili smerom dopredu. Vypracovali si viacero vyložených príležitostí, ale vytúženého vyrovnávajúceho gólu sa nedočkali. Na hokejke ho mohli mať počas 63-sekundovej presilovky o dve hráčky, ibaže výhodnú početnú prevahu nezahrali podľa predstáv. Po jej konci sa do samostatného úniku dostala Ištocyová, ale ani ona nezakončila nezakončila blafák do forhendu ideálne. Vyrovnať mohla aj Lucák Čupková pri efektívnom sóle v útočnej tretine. Ani jej bekhendový pokus však nezapadol za chrbát Sary Grahnovej. Na druhej strane držala Slovenky vynikajúco chytajúca Nikola Zimková. Osemnásťročná brankárka predviedla viacero fantastických zákrokov – či maskou, či betónmi, či lapačkou – najmä v stopercentných gólových pozíciách a nedovolila domácim odskočiť na viacgólový rozdiel.

V úvode tretej tretiny sa Švédky definitívne upokojili. Štyridsaťtri sekúnd po návrate zo šatní sa pekným tečom spred bránkového priestoru prezentovala Wiknerová-Zienkiewiczová. Na hre Švedok bolo poznať že sa upokojili a hrali s oveľa väčšou ľahkosťou. V 49. minúte ich víťazstvo poistila utešenou strelou Bouvengová.

Hlasy po zápase: 

Tomáš Segíň, tréner SR: „Úvod zápasu bol fajn. Dievčatá dodržiavali systém, žiaľ, dostali sme gól v závere prvej tretiny. Do druhej sme šli s tým, že ideme skórovať. Nepodarilo sa. Mali sme zopár šancí, ktoré sme nedokázali využiť. Rovnaký cieľ sme mali aj v tretej tretine. Nemôžeme povedať, že dievčatá nechceli, mali veľkú snahu. Na striedačke bolo cítiť veľa povzbudzovania a pozitívnych emócií. Mali sme veľa dobrých striedaní, ale nedali sme v nich gól a bez gólu sa nedá vyhrať. Duel rozhodli individuálne chyby a nevyužité presilové hry piatich proti štyrom, respektíve piatich proti trom, ktoré nás stáli zápas.“

Nikola Zimková, brankárka SR, v zápase: „Bol to zápas plný emócií. Bez gólu sa, bohužiaľ, nevyhráva. Chytalo sa mi ťažko. Švédky boli nepríjemné, pred bránkou drzé, ale dievčatá mi veľa pomáhali. Veľa pre mňa znamenalo, že som dostala šancu chytať. Mám iba osemnásť, ale príležitosti som sa chopila a vydala zo seba všetko.“

Nicol Lucák Čupková, kapitánka SR: „Pocity sú zmiešané, prevláda smútok. Podali sme obetavý výkon, hádzali sa do striel, blokovali ich. Bez streleného gólu sa však hrá ťažko. V takýchto zápasoch nebýva veľa jasných gólových šancí, preto aj to málo, ktoré máme, musíme vedieť využiť. Medzi dôvody prehry patrili aj viaceré chyby, predovšetkým nezvládnutý záver prvej tretiny a gól do šatne. Do druhej sme vyšli nabudené, mali sme príležitosti na vyrovnanie, no bez úspechu. A úvod tretieho dejstva nám opäť nevyšiel. V prvom striedaní sme dostali gól. To sú veci, ktoré na tejto scéne rozhodujú a nesmú sa nám stávať.“
  

Prvý štvrtkový zápas E-skupiny

Francúzsko – Kórejská republika 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)


Fotogaléria

Ďalšie články