Kruté vytriezvenie po slušnej prvej tretine. Križan: Žilina ukázala svoju kvalitu

PIEŠŤANY (SZĽH) – Po herne vydarenej úvodnej tretine zo strany slovenskej osemnástky a len jednogólovom manku po dvadsiatich minútach hry, sa len sotva dalo čakať, že v súboji s lídrom TIPOS Slovenskej hokejovej ligy utŕžia reprezentanti do 18 rokov dvojciferný prídel. Zverenci Ivana Feneša napriek sympatickému hernému prejavu v úvode zápasu vo zvyšných dvoch tretinách favoritovi zápasu sekundovať nedokázali a na zápas, ktorý prehrali pomerom 1:10, budú chcieť určite čím skôr zabudnúť.

„Prvá tretina bola naozaj pomerne vyrovnaná. Sami sme boli príjemne prekvapení tým, ako sme dokázali silnej Žiline vzdorovať. Mali sme slušný pohyb, dohrávali sme súboje, miestami sme si vytvorili aj zopár šancí,“ začal svoje pozápasové hodnotenie hlavný lodivod osemnástky Ivan Feneš.

Jakub Križan. Foto: Jakub Homoľa

Jakub Križan. Foto: Jakub Homoľa

Významným zlomom v zápase však bol úvodný gól zápasu, ktorý Žilina vsietila po rýchlom protiútoku 61 sekúnd pred prvou sirénou. Tento presný zásah akoby predznamenal dianie vo zvyšku zápasu. Žilina na svoj prvý gól nadviazala výborným vstupom do druhej časti hry, keď do 27. minúty strelila zásluhou Vybirala, Petráša a Mikulu tri góly, čím si vypracovala pohodlné štvorgólové vedenie. Osemnástka sa z týchto úderov už pozviechať nedokázala. 

„Naši chalani majú v priemere šestnásť rokov, čo vidno aj na ich psychickej odolnosti. Žiaľ, tieto góly nás položili,“ uznal Feneš, s čím súhlasí aj kapitán jeho výberu Jakub Križan. „Samozrejme, tieto góly nám nepridali na pohode. Pritom po prvej tretine za stavu 0:1 sme si vraveli, aby sme hlavne dobre vstúpili do druhej tretiny. Miesto toho však Žilina hneď pridala druhý gól, krátko nato aj tretí a štvrtý a už to bolo ťažké.“

Útočník osemnástky však vyzdvihol aj kvalitu súpera, ktorý podľa neho svojím výkonom aj v zostave s viacerými mladíkmi ukázal prečo vedie tabuľku druhej najvyššej súťaže s jasným dvanásťbodovým náskokom pred druhou Skalicou. „Žilina ukázala, že je veľmi kvalitný tím s množstvom kvalitných a vyspelých hráčov. To bolo vidno aj na ich hernom prejave. Vedeli si podržať puk, keď bolo treba, fungovala im aj súhra, keď jednotliví hráči sa ani nemuseli vidieť, aby vedeli, kde sa majú hľadať,“ doplnil Križan.

Jakub Križan. Foto: Jakub Homoľa

Jakub Križan. Foto: Jakub Homoľa

Výber centralizovanej prípravy do 18 rokov nastúpil Žiline aj s niektorými novými hráčmi. Vôbec prvý zápas v projekte si odbil útočník Juraj Pekarčík, či brankár Adam Gajan, ktorý vystriedal na poslednú desaťminútovku zápasu Samuela Urbana. Okrem nich sa v drese s dvojkrížom na hrudi predstavili aj Filip Čulík s Ondrejom Molnárom, ktorí v ostatných dňoch trénovali vo svojich materských oddieloch.

Ani s týmito posilami však osemnástka nedokázala na zápas poskladať štyri kompletné formácie. Počet absencií totiž prevyšoval počet príchodov. „Nám zo základnej zostavy vypadlo sedem hráčov. Zhruba štyroch hráčov sme uvoľnili pre ich študijný povinnosti, máme v tíme navyše niektorých hráčov aj chorých. Žiaľ, akýkoľvek výpadok je v našom tíme cítiť. Dnes sme tak v kádri mali z kmeňového ročníka 2004 len jediného útočníka a štyroch obrancov,“ priblížil Feneš.

Spomínaným jediným útočníkom ročníka 2004 bol práve Jakub Križan, ktorý sa postaral aj o jediný gólový moment osemnástky v zápase, keď v 55. minúte bol na konci peknej akcie osemnástky z protiútoku. „Maťo Tomas mi posunul pri rozohrávke puk, ktorý som potom dal Romanovi Kukumbergovi. Ten vyriešil situáciu, naviazal na seba obrancu a poslal mi puk do brejku pred brankára. Keď už som sa dostal do tejto situácie tak mi ako prvé napadlo, že skúsim zakončiť bekhendom pomedzi nohy brankára. Toto zakončenie mám celkom nacvičené, aj na tréningoch mi to proti našim brankárom vychádza, našťastie to vyšlo aj teraz v zápase,“ opísal Križan svoj tretí presný zásah v aktuálnom ročníku TIPOS Slovenskej hokejovej ligy.

Reprezentáciu do osemnásť rokov po zápase so Žilinou čakajú posledné tri zápasy v druhej najvyššej súťaži. Okrem nich má osemnástka naplánované stretnutia aj v Extralige juniorov, avšak pre ich odohratie je nevyhnutné uvoľnenie aktuálne nastavených hygienických opatrení, ktoré znemožňujú chod mládežníckych súťaží. Múdrejší v tomto smere budeme zrejme v stredu po zasadnutí vlády, ktorá by sa mala zaoberať aj novou podobou tzv. COVID automatu.

Ivan Feneš. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Feneš. Foto: Jakub Homoľa

Neistota ohľadom najbližšieho programu však osemnástke rozhodne nepridáva na pohode. „Poviem narovinu – ja sám mám ohľadom tohto minimum informácií. Ťažko povedať, či sa juniorská liga rozbehne a či budeme mať možnosť hrať nejaké ďalšie zápasy okrem týchto troch naplánovaných v seniorskej prvej lige. Koniec projektu je však naplánovaný na 20. február,“ priblížil Feneš.

Akokoľvek dopadne stredajšie zasadnutie vlády, blíži sa februárová asociačná prestávka, cez ktorú má osemnástka na programe domáci Turnaj Vlada Dzurillu v Piešťanoch. Ten by sa zatiaľ podľa posledných informácií mal uskutočniť, hoci posledné týždne viackrát v súvislosti s medzinárodnými turnajmi ukázali, že situácia sa môže zmeniť nie zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu. Svoje o tom vie aj osemnástka, ktorá počas vianočných sviatkov sa o zrušení plánovaného turnaja vo švajčiarskom Zuchwile dozvedela až vtedy, keď už bola so svojím autobusom nadohľad dejisku turnaja.

„Naším plánom bolo v tomto období už postupne sťahovať hráčov, ktorí pôsobia na Slovensku, do projektu, aby sme mohli pracovať s ročníkom 2004 a pripraviť si ho na februárový turnaj, ktorý je poslednou previerkou pred majstrovstvami sveta. Žiaľ, kluby nám viacerých hráčov nateraz neuvoľnili. Pracujeme však s inými hráčmi. Bez ohľadu na to, verím, že Turnaj Vlada Dzurillu sa uskutoční, hoci aj s inými súpermi, než ktorých máme naplánovaných. Určite však potrebujeme pred majstrovstvami sveta aj medzinárodnú konfrontáciu s ostatnými reprezentáciami,“ uzavrel Feneš.