Krutá prehra ženskej „osemnástky“ s favorizovanými Fínkami

PÚCHOV (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia žien do 18 rokov má za sebou prvé vystúpenie na kvalitne obsadenom turnaji série European Hockey Tournament v Púchove. Zverenkyne trénera Petra Kúdelku v ňom vyzvali vysoko favorizovaný tím Fínska, ktorý patrí medzi najužšiu svetovú špičku a svoju kvalitu dokázali aj na Považí. Slovenky môže mrzieť, že prehra 1:10 je až priveľmi krutá.

Slovenské reprezentantky sa veľkého favorita zápasu nezľakli a aktívnou hrou sa ho snažili  zaskočiť. To sa im darilo do chvíle, keď šli prvýkrát na trestnú lavicu a v 5. minúte už po 19 sekundách presilovky sa presadila Kailaová. O tri minúty neskôr Fínky pridali aj druhý gól, pri avizovanom vylúčení strela Vainikkaovej prešla až za Pösingerovú. Odpoveď Slovenska mohla prísť v 13. minúte, keď šli samy na bránku Dobošová s Hajnikovou, ale nakoniec ani strelecky neohrozili Pohjamovú. Miesto 1:2, tak o chvíľu bolo 0:3, keď v 16. minúte ďalšiu presilovku Fínska zužitkovala druhým gólom Vainikková.

Úvod druhej tretiny patril fínskym hokejistkám, ktoré v 24. minúte pridali už štvrtý gól, keď clonu pred Pösingerovou zužitkovala na strelu Rantalaová. Piaty gól mala na hokejke v 26. minúte Timonenová, ktorá už zakončovala do prázdnej bránky, keď Slovenky v poslednej chvíli odpratali puk do bezpečia. V 31. minúte prišla prvá gólová šanca Sloveniek v prostrednej časti hry. Do úniku sa dostala Hajniková, no  Jaskariová svojím prvým zákrokom v zápase po nastúpení do zápasu udržala nulu na konte inkasovaných gólov. Platilo tak znova okrídlené nedáš – dostaneš. 34. minúta, presilovka Fíniek a gól Liikalovej. Záver tretiny však patril Slovenkám, ktoré zvýšili aktivitu a neraz Fínkam spôsobili veľké problémy. Obrovské šance mali Dobošová i Hajniková, zaslúžený gól po dobrej pasáži napokon pridala na konci 38. minúty Halušková – 1:5.

Na záver z druhej tretiny Slovenky v úvode tretieho dejstva nenadviazali, keď už po 22 sekundách po zmene strán inkasovali. Na gól Kailaovej mohla odpovedať v 46. minúte Halušková, no druhý gól v zápase nepridala. Žiaľ, do konca zápasu už skórovali len Fínky. Najprv v 47. minúte prakticky do prázdnej bránky usmernila puk Sundelinová, dve minúty nato v rozmedzí deviatich sekúnd pridali góly Lehtová i znovu Sundelinová. Čisté konto si napokon neudržala ani Zimková, ktorá po deviatom góle vymenila Pösingerovú, keďže stavu stretnutia dala definitívnu pečať v 54. minúte Mäkeläová.

Hlas po zápase

Peter Kúdelka (hlavný tréner SR „18“ ženy): „Výsledok je pre nás veľmi krutý. Dovolím si povedať, že polovicu z gólov, ktoré sme dostali, sme dostať nemuseli, keďže boli z kategórie lacných. Napriek výsledku som bol veľmi milo prekvapený z toho, ako sme súpera prevýšili v druhej tretine, lenže kým Fínky nám zo svojich šancí dávali góly, my sme sa ani z vyloženejších šancí nedokázali presadiť. Súper bol lepší, vyhral zaslúžene, ale nemyslím si, že rozdiel deviatich gólov je reálny obraz dnešného stretnutia.“

Slovensko „18“ ženy – Fínsko „18“ ženy 1:10 (0:3, 1:2, 0:5)
Góly: 38. R. Halušková (Dobošová, Hajniková) – 5. Kailová (Vainikkaová), 8. Vainikkaová (Parkkonenová), 16. Vainikkaová, 24. Rantalaová (Liikalaová, Yrjänenová), 34. Liikalaová (Rantalaová), 41. Kailaová (Vaniikkaová, Vesaová), 47. Sundelinová (Ahlskogová), 49. Lehtová (Nurminenová), 49. Sundelinová, 54. Mäkeläová (Huuskonenová).
Vylúčenia na 2 min.: 4:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 25:43 (2:12, 16:11, 7:20). Rozhodovali: Findurová Rimbalová – Moleková, Besedičová. Najlepšie hráčky zápasu: Romana Halušková – Viivi Vainikkaová. 115 divákov. 

Slovensko: Pösingerová (49. Zimková) – Kučerková, L. Šuliková, Vysokajová, Vargová, E. Jašková, A. Šulíková, Leskovjanská, Plankenauerová – Nemčeková, Matejková, Kúbeková – Dobošová, R. Halušková, Hajniková – Kapičáková, Štetiarová, Schredlová – Plankenauerová, Hudáková, Gáliková.
Fínsko: Pohjamová (31. Jaskariová) – Parkkonenová, Timonenová, Suorantová, Rantalová, Ahlskogová, Kahrová, Seikkulová, Allinenová – Kailaová, Vainikkaová, Vesaová – Nuutinenová, Yrjänenová, Liikalaová – Pasanenová, Lehtová, Nurminenová – Huuskonenová, Mäkeläová, Sundelinová.


Tabuľka

2018 W18 European Hockey Tournament Z B
1 Japan W18 Japan W18 3 9
2 Czech Republic W18 Czech Republic W18 3 6
3 Finland W18 Finland W18 3 3
4 Slovakia W18 Slovakia W18 3 0