Krst ohňom pre reprezentáciu do 16 rokov, v Salzburgu chce stavať na tímovom duchu

TRNAVA (SZĽH) – Po ročnej prestávke sa tradičný augustový turnaj v Salzburgu vrátil do hokejového harmonogramu, pričom na rakúsko-nemeckých hraniciach nebude chýbať ani slovenský výber do 16 rokov. Ten sa v tamojšej špičkovo vybavenej akadémii stretne nielen s domácim tímom zloženým z hráčov akadémie Red Bullu Salzburg, ale aj s reprezentačnými družstvami Ruska a Česka. Štart do novej sezóny ako remeň.

Groch priznáva aj napätie

Pre ročník 2003 je turnaj v Salzburgu de facto prvou ozajstnou medzištátnou skúškou. Síce v reprezentácii do pätnásť rokov absolvovali na prelome rokov turnaj v Poprade za účasti reprezentácií Poľska a Maďarska a v apríli aj slušne obsadený turnaj v Jihlave, kde hrali proti výberu švédskej provincie Skane a dvom ćeským výberom, s najužšou svetovou špičkou koncentrovanou do jedného národného tímu, sa doposiaľ ešte nestretli. 

„Je to určite náročnejší turnaj než ten, ktorý sme hrali v Jihlave. Kým tam sme hrali proti dvom českým družstvám, tu už je len jeden ich tím, navyše k tomu aj Rusi. Určite to teda bude vyššia kvalita. Rusi a Česi sú výborné hokejové školy. Sme na to, myslím si, dobre pripravení. Budeme musieť s nimi stíhať korčuľovať a hrať do tela,“ hovorí útočník Libor Nemec, ktorému tréneri sa rozhodli zveriť pre akciu v Salzburgu kapitánske „céčko“.

Podceňovať však nemožno ani domáci výber Salzburgu, ktorý sa na turnaji predstaví aj s hráčmi ročníka 2002 spadajúcich do kategórie do 17 rokov. Navyše vo vzájomnom zápase nebude chýbať ani špecifický motivačný prvok, o ktorom hovorí obranca slovenského výberu Šimon Groch. „Je v nás nejaké napätie, pretože je to medzištátny turnaj s kvalitnými reprezentáciami ako je Rusko a Česko. Určite nás preverí aj Salzburg, kde máme aj našich spoluhráčov z reprezentácie ako Juraj Slafkovský a Max Braun, čo výrazne ovplyvní našu motiváciu.“

Libor NemecLibor Nemec

Nahustený program zápasov

Okrem troch zápasov proti účastníkom turnaja odohrá „šestnástka“ v sobotu aj zápas o umiestnenie. V závislosti od postavenia v tabuľke to bude finále, alebo zápas o 3. miesto. Summa summarum, štyri zápasy za štyri dni, čo je porcia, ktorú v kategórii kadetov podľa predpisov SZĽH hráči na klubovej úrovni absolvovať ani nemôžu. Navyše skutočnosť, že ide o medzinárodné zápasy, ešte len umocňuje nároky na fyzickú kondíciu.

Podľa slov hráčov však s tým problém nebude. „Nemyslím si, že by s tým mal byť problém. Máme za sebou testovanie, tréneri nás na záťaž pripravovali už aj na Hokejovom lete. Myslím si, že sme fyzicky, technicky a aj kondične dobre a myslím si, že by to nemal byť pre nás problém,“ hovorí Nemec, ktorého dopĺňa Groch. „Už na Hokejovom lete nám páni tréneri dali plány, podľa ktorých sme mali trénovať. Z toho dôvodu si myslím, že by sme mali kondične stíhať.“

Pre obrancu pôsobiaceho v brnenskej Technike bude špecifický predovšetkým úvodný zápas, v ktorom Slováci vyzvú Česko. Ako legionár pôsobiaci na opačnom brehu Moravy pozná Groch z kádra výberu trénera Petra Hakena viacero hráčov. „Áno, poznám tam chalanov, s niektorými som aj veľmi dobrý kamarát. Stretol som sa s nimi či už v lige a sú to kvalitní hráči. Bude to derby, budeme sa psychicky podpichovať…“

Šimon GrochŠimon Groch

Silnou stránkou tímový duch

Turnaj v Salzburgu býva špecifický tým, že hokejisti na ňom spravidla vstupujú do ozajstného medzinárodného hokejového fóra. Prakticky pre všetkých z nich bude Wolfgang Rud Cup, ako sa tento turnaj nazýva na počesť zosnulého funkcionára salzburského hokejového klubu, v určitom zmysle novinkou. Samotní hráči preto neskrývajú napätie. „Je to predsa len väčšie podujatie, než ktoré sme doteraz absolvovali. Napätie teda nechýba, ale s tým sa treba vyrovnať už vopred,“ priznáva Groch.

Ouvertúra pre „šestnástku“ prichádza trochu netradične na prelome augusta a septembra, v čase keď ostatné reprezentácie už svoje prvé akcie majú za sebou. Hráči tak na akciu prichádzajú už v plnom tréningovom zaťažení po niekoľkých týždňoch strávených tréningmi na ľade vo svojich materských kluboch. „Je to určite lepšie, pretože máme už za sebou nejaké prípravné zápasy, a tak už aj sme v zápasovom rytme,“ hovorí Nemec.

Práve Nemec s Grochom môžu byť individualitami, ktoré potiahnu slovenskú „šestnástku“ na turnaji v Salzburgu. Nech však bude ústrednou postavou ktokoľvek, obranca Šimon Groch má jasno, v čom je a bude slovenská „šestnástka“ túto sezónu silná. „Určite tímový duch. Sme ako keby rodina a ťaháme jeden za druhého. Hoci nám chýba viacero hráčov či už pre zranenia, alebo – ako už bolo povedané – budú hrať za Salzburg, stále sme dobrý kolektív a to bude naša hlavná zbraň, z ktorej budeme ťažiť.“