Krst ohňom pre Myklukhu, tohtoročná premiéra v „sedemnástke“ pre Chromiaka

BRATISLAVA (SZĽH) – Spojené štáty americké, Švajčiarsko, Rusko. A to všetko v stredisku národného vývojového programu amerických reprezentácií do 17 a 18 rokov. Slovenskú reprezentáciu do sedemnásť rokov čaká v týchto dňoch jedna z najťažších turnajových previerok v sezóne. Zverenci Jána Lipianskeho sa v piatok vybrali na leteckú štreku Viedeň – Amsterdam – Detroit, odkiaľ sa presunú do 40 kilometrov vzdialeného Plymouthu, dejiska turnaja štyroch krajín.

Chromiak sa tešil na spoluhráčov

O význame turnaja a aj dôležitosti, ktorú mu Slováci prikladajú, svedčí aj nominácia, v ktorom je to najlepšie, čo reálne mohol realizačný tím „sedemnástky“ povolať. Nechýba teda napríklad ani útočník Martin Chromiak so skúsenosťami z reprezentácie do osemnásť rokov, „Určite sa na turnaj teším. Budeme sa snažiť spraviť čo najlepší výsledok, aj keď vieme, že na nás čakajú silné tímy. Naším cieľom je však vyhrať čo najviac zápasov a dosiahnuť tak na dobrý výsledok,“ povedal pred odletom samotný Chromiak.

Martin ChromiakMartin Chromiak

16-ročný Vážskodubničan v tejto sezóne ešte so „sedemnástkou“ neabsolvoval žiaden turnaj a naposledy so svojím ročníkom absolvoval akciu ešte na sklonku uplynulej sezóny. „Určite som sa najviac tešil na chalanov, ktorých poznám z minuloročnej ‚šestnástky‘ a teraz hrávajú v zahraničí. Nebol som s nimi už dosť dlho,“ pokračoval.

Prvý turnaj pre Myklukhu

Pre zmenu absolútny reprezentačný debut v slovenských farbách v Plymouthe absolvuje Oleksii Myklukha, ktorý len nedávno oslávil 16. narodeniny. Rodák z poľského Białystoku síce už na medzinárodnej scéne čo-to odohral, avšak v drese Ukrajiny, teda krajiny, v ktorej vyrastal. Slovenské občianstvo získal len nedávno a po formalitách na poli Medzinárodnej hokejovej federácie mu už nič nebráni k tomu, aby reprezentoval Slovensko aj na svetových šampionátoch.

Myklukha je síce legionárom z rakúskeho Salzburgu, no na Slovensku strávil ostatné tri sezóny, v ktorých hral v Spišskej Novej Vsi. Väzba k Slovensku je tak u neho zrejmá. „S otcom sme chceli požiadať o slovenské občianstvo, no udelenie by asi reálne nebolo. Mali sme však šťastie, že sa Ján Lašák prišiel pozrieť na náš zápas, v ktorom skautoval brankárov pre mládežnícke reprezentácie. Informáciu o mne následne posunul kompetentným ľuďom a potom to už išlo…“ vrátil sa Myklukha k celému procesu, ktorý nakoniec viedol k zisku slovenského občianstva.

Oleksii MyklukhaOleksii Myklukha

Počas svojej štácie na Spiši pravidelne prichádzal do kontaktu aj so slovenskými reprezentantmi, no asi nikoho neprekvapí, že bližšie sa s nimi musel spoznávať až na reprezentačnom zraze. „Videl som veľa z nich hrať, no osobne poznám z nich tak dvoch-troch hráčov,“ povedal útočník, ktorý len nedávno oslávil šestnáste narodeniny.

Do značnej miery je však aj sám Myklukha neznámou, minimálne pre reprezentačných trénerov, ktorí si ho doposiaľ v najcennejšom drese nemohli vyskúšať. Jeho bodové štatistiky, či už zo Spišskej Novej Vsi, ale aj zo Salzburgu, budia rešpekt a už samy osebe čo-to poodhalia. „Som viac ofenzívny hráč, asi tam by som vedel najviac pomôcť tímu. Osobne rád tvorím hru, prihrávam, ale keď som v šanci, tak dokážem aj zakončiť,“ povedal o svojich prednostiach samotný hráč.

Zbraňou kolektív

Turnaj štyroch krajín v Plymouthe bude pre nového hráča v kádri „sedemnástky“ doslova krst ohňom. Konkurencia v podobe domácich Spojených štátov, Ruska a Švajčiarska robí z tohto turnaja jednu z najťažších previerok „sedemnástky“ v sezóne. Debut v reprezentácii pre Myklukhu ako hrom… „Proti Amerike som hral nedávno, keďže so Salzburgom sme boli pred mesiacom v Amerike. Proti Rusku však, pravdupovediac, neviem, čo mám čakať,“ rozhovoril sa Myklukha.

Martin ChromiakMartin Chromiak

Turnaj v stredisku amerického vývojového programu reprezentácie je však mimoriadne prestížny nielen pre debutanta v reprezentácií, ale pre celý 24-členný káder hlavného trénera Jána Lipianskeho. Do Plymouthu síce necestujú v pozícii papierového favorita, najmä nie do zápasov proti domácemu výberu, či Rusku, no odhodlanie popasovať sa o čo najlepší výsledok hráčom nechýba.

„Do každého zápasu určite pôjdeme s cieľom vyhrať ho a podať čo najlepší výkon. Samozrejme, rešpektujeme kvality Ruska a Ameriky, ale aj napriek tomu sa budeme snažiť podať čo najlepší výkon,“ prezradil Chromiak, jedno z potenciálnych ofenzívnych es slovenského výberu.

Na svojom konte má v tejto sezóne už aj úćasť na Hlinka Gretzky Cupe, ktorý sa tento rok po prvý raz uskutočnil v Edmontone. Špecifickosti turnajov v zámorí tak okúsil na vlastnej koži už v auguste. „Spravidla na turnajoch v Európe nebývajú zámorské tímy, takže na nás čakajú asi aj kvalitnejšie tímy než býva zvykom. Určite to bude jeden z najťažších turnajov, ktoré túto sezónu odohráme,“ dodal Chromiak na záver.