SP: Košičanom chýbajú výsledky. Kaskinen to dá hráčom pocítiť, hľadá obrancu (FOTO)

Po niekoľkých biednych sezónach sa košickí fanúšikovia tešia na výrazne vydarenejšiu sezónu. Vlaňajší ročník Oceliari odpísali a avizovali silnú storočnicu. Predsezónne obdobie však zatiaľ výrazné zlepšenie nenaznačuje. Zverenci fínskej dvojice Kalle Kaskinen – Timo Saarikoski prehrali šesť zo siedmich prípravných duelov a počas premiérového súboja v domácej Steel aréne si museli vypočuť aj piskot.

Košičania vstupovali do úvodného súboja Slovenského pohára proti Prešovu s jednoznačnou ambíciou zvíťaziť, no už v dvanástej minúte prehrávali o dva góly. Gólmi Matúša Havrilu a Adama Lapšanského dokázali vyrovnať, no potom už skórovali iba hostia zo Šariša.

„Takto sme si prvý zápas v Steel aréne určite nepredstavovali. Boli sme nastavení na víťazstvo, ale Prešov sa ujal dvojgólového vedenia. Potom sme to aktívnou hrou vyrovnali a preberali sme to do svojich rúk. Prišlo však nedáš – dostaneš a po chybe v obrannom pásme sme dostali ešte jeden gól. Prešov to potom zabetónoval a nebolo tam cesty,“ zhodnotil prehru 2:5 útočník Marek Slovák.

Podľa Adama Lapšanského sa Košičania trápia v koncovke a na druhej strane kopia chyby, po ktorých sa dostáva brankár Andrej Košarišťan do úlohy štatistu. „Prepadávame a chodia nám sami na bránku. Hlavne na tomto veľkom klzisku si to nemôžeme dovoliť. Oni hrali trpezlivo, zatiaľ čo my sme sa všetci tlačili dopredu. Z pohľadu útoku sme mali streliť šesť gólov, ale zatiaľ nám to nepadá.“

Zatiaľ čo Oceliari zlyhávali aj v príležitostiach s prívlastkom stopercentné, hostia z Prešova hrali účelne, jednoducho a efektívne. Tréner Kaskinen tak musel voľky-nevoľky skonštatovať oprávnenosť výhry súpera.

„Súper strelil päť gólov, my iba dva. Výsledok je teda jasný,“ povzdychol si fínsky tréner HC. „Nemôžeme byť spokojní s presilovými hrami. Bol to pre nás dôležitý zápas, ale nezvládli sme ho. Dva inkasované góly boli ľahké a na druhej strane sme nepremenili vypracované šance. Ako tréner som zodpovedný za našu hru, ale každý hráč je zodpovedný za seba. Určite im to teda dám pocítiť. Tak ako ich viem pochváliť po víťazstve, musím ich skritizovať po takejto prehre. Zodpovednosť však beriem na seba a hráčov musíme pripraviť lepšie.“

Hoci ide stále iba o prípravu, prehier už majú Košičania nad hlavy. Uspieť zatiaľ dokázali iba proti výrazne oslabenému Miškovcu a niet divu, že nervozita pomaličky narastá.

„Každý je s tým nespokojný a verím, že to zlomíme už v nasledujúcom zápase. Potrebujeme víťazstvá. Chce to kúsok šťastia a verím, že je iba otázkou času,  kedy nám to začne padať. S gólmi prídu aj výsledky,“ želá si útočník Matúš Havrila.

Celá košická príprava je charakterizovaná vysokým počtom inkasovaných a nízkym počtom strelených gólov.

„Výsledkovo a ani herne to nie je ono. Máme tam aj dobré veci, ale tie zlé nás zrážajú nadol. Musíme v sebe nájsť odolnosť a neskladať zbrane ani za nepriaznivého stavu. Verím, že sa ponaučíme a bude to lepšie,“ neklesá na duchu Marek Slovák a flintu do žita nehádže ani Adam Lapšanský. „Súťaž sa ešte ani nezačala a nemôžeme mať hlavy plné toho, čo sa o nás hovorí. Musíme vstávať sebavedomo a zabudnúť na predošlé prehry.“

Tréner Kaskinen vníma prípravné obdobie ako proces. „Chvíľu to bolo dobré, chvíľu zlé. Teraz som celý týždeň hráčom prízvukoval, že sa musíme sústrediť, sústrediť a sústrediť. Nemôžeme mať také hluché pasáže. Teší ma však hra štvrtého útoku. Hráči ako Havrila a Jokeľ pracujú veľmi poctivo a hrajú dobre. Potrebujeme však góly od prvých útokov. Máme čo zlepšovať,“ poznamenal fínsky kormidelník. Veľké rezervy vníma hlavne v obrane. V tomto smere určite nepomohlo zranenie Eduarda Šedivého. „Už niekoľko týždňov zháňame kvalitného obrancu. Viacerí už boli na lane, ale napokon to nevyšlo. Určite však túto snahu nevzdávame.“

Slovenský pohár

A-skupina:
HK Skalica - HK Spišská Nová Ves 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Góly: 7. Hílek, 27. Hujsa - 21. Giľák, 52. Romaňák, 53. Černý
 

B-skupina:

HC Košice - HC 21 Prešov 2:5 (1:2, 1:3, 0:0)
Góly: 19. Havrila, 27. Lapšanský - 8. Čacho, 12. a 28. Charbonneau, 37. Čacho, 39. Nauš


Fotogaléria